‘Mijn ultieme doel is overbodig zijn’

Business consultant Kirsten Teppema verruilde avontuurlijk Amsterdam voor bourgondisch Breda. En haar werk als klinisch psycholoog voor een baan als business consultant. Binnen het team Leiderschap van Conclusion Consulting zit ze binnen een jaar volledig op haar plek: “Ik wil het gesprek voeren dat gevoerd moet worden.”

26 januari 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting

Dubbele ochtendspits

Zowel op haar werk als thuis komt het goed van pas dat Kirsten weet hoe ze een project moet managen. Na vijftien jaar Amsterdam trok ze onlangs terug naar haar geboortegrond: Breda. “Soms moet je iets gewoon doen om te voelen dat het de juiste keuze is”, zegt Kirsten daarover. Om daar lachend aan toe te voegen: “Al betekent het wel eerst ‘kidsspits’ thuis en daarna de spits in op weg naar Utrecht. Maar gelukkig is mijn man als freelance designer best flexibel en vangt hij een hoop op. En de combinatie thuiswerken en naar kantoor zorgt voor een prima balans.”

Gezelligheid op de dertiende

Om de ergste files voor te zijn, vertrekt Kirsten op tijd. Om vervolgens op ‘de dertiende’ van het Conclusion Consulting-kantoor in Utrecht de dag op te starten met de vroege vogels. Kirsten: “Even rustig mijn mail wegwerken en de dag voorbereiden. Hoe meer mensen er binnendruppelen, hoe gezelliger het wordt. Als ik me moet focussen, ga ik in een andere ruimte zitten.”

Steeds anders, toch ritmisch

Kirstens werk is op z’n zachts gezegd afwisselend. Het ene moment coacht ze een leidinggevende, dan volgt een projectevaluatie en daarna wellicht nog een interne teamsessie. “Volle dagen”, vat ze samen. “Telkens anders, maar met een prettige, herkenbare ritmiek.” Voor een klantopdracht interviewde de business consultant zich de afgelopen tijd een slag in de rondte: “Dan duik ik echt de diepte in met zo’n manager. Wil ik alles weten over cultuur, drijfveren, nieuw leiderschap, lonkend perspectief. Grote vragen, waar een brede blik voor nodig is. Daarom is het fijn dat ik dit soort interviews samen met een collega kan doen. In het vervolgtraject is diezelfde collega dan gelijk een validerende sparringpartner.”

Ongemakkelijke dans

Als Kirsten gevraagd wordt naar haar grootste expertise, sluit dit mooi aan bij bovenstaand verhaal: “Het gesprek voeren dat gevoerd moet worden. Ik word er heel ongemakkelijk van als er onuitgesproken zaken in de lucht blijven zweven en we daaromheen dansen. Zowel binnen ons team als bij klanten. We werken allemaal hard aan de bovenstroom, bedenken oplossingen. Terwijl het te doen is in de onderstroom. Het is mijn vak als coachend consultant om die onderstroom in een vertrouwde en veilige omgeving boven te zien krijgen. Dat doe ik door zowel caring als daring - prikkelend en confronterend - te zijn. Hardheid bestaat niet zonder zachtheid.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Co-creatie staat voor Kirsten voor “samen draagvlak creëren en een gedeelde verantwoordelijkheid voor het eindresultaat voelen”. Als ze dat vertaalt naar een leiderschapstraject: “Het is niet aan mij om simpelweg te concluderen waar een klant ‘last’ van heeft en daar oplossingen voor aan te reiken. We moeten er samen achter komen waar de schoen wringt, samen het probleem induiken en vervolgens samen zoeken naar een oplossing. Pas dan wordt die oplossing daadwerkelijk gedragen en boek je succes.”

Voor de patiënt uit lopen

Vóór haar carrière als business consultant werkte Kirsten zes jaar als klinisch psycholoog. “Met de kennis van nu, zou ik ook in die rol veel meer co-creërend te werk zijn gaan”, verklaart ze zelfbewust. “Destijds had ik de neiging voor de patiënt uit te lopen. Ik zag wel waar we heen moesten, waardoor er totaal geen co-creatie was. Aan het eind van het traject had ik een te groot aandeel in de te zetten stappen, terwijl de patiënt het juist zelf moet doen en kunnen. Zowel als psycholoog als als business consultant is het ultieme doel overbodig zijn.”

Van een donker bos naar een gebaand pad

Na een klein jaar Conclusion Consulting weet Kirsten dat de organisatie bij haar past. “Omdat ik goed gedij in een commerciële organisatie. Commercialiteit staat voor snelheid. Voor samen leveren en productief zijn.” Ook de IT-context waarbinnen Conclusion Consulting opereert, spreekt de business consultant aan: “Inhoudelijk heb ik er niet zoveel verstand van, maar IT gaat lekker snel. Toen vorig jaar de vacature voor een rol in het team Leiderschap voorbij kwam, werd ik aangetrokken tot de leiderschapsontwikkeling. Want juist die ontwikkeling geeft mij de grootste kick in mijn werk.”

Even vrij van alles

Als Kirsten na een lange dag weer richting Breda rijdt, voert ze meestal nog een buddy- of mentorgesprek of reflecteert ze telefonisch met een klant. “Maar daarna is het tijd voor mezelf. Even afschakelen van de dag. Het liefst met een fijne podcast over leiderschap, learning en development. Ook al zijn het vaak zeer inhoudelijke gesprekken, het zorgt toch voor ontspanning bij mij. Dat is ook wel nodig, want zodra ik thuis ben, begint het kinderfeest weer, haha.” Zou Kirsten anders willen? “Zeker niet! Ik voel me supervrij in mijn werk. Dat maakt dat ik mijn pittige job toch prima kan combineren met een druk gezin.”

Ook aan de slag als Business Consultant?

Bekijk onze vacatures

Conclusion Consulting

Iris Pitar

Recruiter
ipitar@conclusion.nl