Je bereidt je altijd voor op de laatste crisis

Zoals Mark Rutte sprak tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad op 20 maart 2020, is de huidige crisis “misschien wel de grootste crisis die ons als samenleving raakt, sinds de oorlog”.

Slechts weinigen konden zich een voorstelling maken van de werkelijke gevolgen van de Coronacrisis begin maart 2020. Het leek een ver-van-ons-bed show. Totdat bleek dat we niet meer mochten reizen, de kantoren dicht gingen en daarmee trainingen en opleidingen alleen nog online mogelijk waren.

25 juni 2020   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

BtB - Conclusion Consulting

Het roer om

Met een volle agenda aan trainingen moest in één keer het roer om. Conclusion Consulting denkt niet in problemen maar in oplossingen. Het Battlefield to Business team (onderdeel van de Conclusion Academy) schreef binnen no time het zogenaamde ‘Commander’s Intent’. De korte strekking van deze opdracht was om, middels digitale toepassingen en verrassende nieuwe vormen van kennis overdracht, te bieden aan onze doelgroep van jonge- en ervaren leidinggevenden. Daarin vertalen we relevante thema’s en lessen uit de krijgsmacht naar hun (crisis) vraagstukken van vandaag.

Ontstaan webinars - crisismanagement

Kenmerkend voor een crisis is dat wat je deed, niet meer werkt”.
Dit was dan ook het uitgangspunt voor de opzet van een reeks webinars over crisismanagement. Een aantal interviews met collega’s, klanten en business-partners leverden meerdere vragen op hoe te handelen als leidinggevende ten tijde van een crisissituatie.

De volgende onderwerpen werden behandeld in de webinars;

  • Het in staat blijven effectief te handelen en aan te sturen van teams en afdelingen ten tijde van crisis;
  • Het maken van snelle en accurate beslissingen en inregelen van je besturing (governance);
  • Het overzicht behouden en prioriteren met focus op de huidige situatie en de lange termijn gevolgen;
  • Het bewust stilstaan bij de nasleep van een crisis. Naast het bepreken van de economische schade ook de impact op de medewerkers en andere stakeholders centraal (blijven) stellen;
  • Hoe tijdens en na de crisis de ‘lessons learned’ kunnen worden opgehaald en geborgd.

150+ deelnemers (managers, consultants, leidinggevenden) hebben de webinars de afgelopen weken gevolgd en gewaardeerd met een 8,5.

Conclusion Consulting nieuws Je bereidt je altijd voor op de laatste crisis

“Defensie en het bedrijfsleven hebben veel meer raakvlakken dan ik me gerealiseerd had! De webinars hebben me een aantal concrete handvatten en tools geboden waarmee ik direct aan de slag kon, maar boden ook genoeg stof tot nadenken. Een van de lessen die me het meeste is bijgebleven is, dat in een crisissituatie sterk leiderschap heel belangrijk is, en dienend leiderschap daar niet altijd bij past: Gemak wordt een onderschikte factor en zullen er dingen gedaan moeten worden die niet leuk of fijn zijn. We moeten hier samen doorheen om verder te kunnen en dat kan alleen als je bouwt op de kracht, kennis en ervaring van de mensen om je heen. Dank jullie wel voor de leerzame lessen!”

-

“De skills die voorbijkwamen in het webinar waren gericht op het vormgeven van de periode na een crisis en zouden zeer goed kunnen worden toegepast in organisaties en niet alleen in tijden van crisis, maar ook in de huidige context waarin alles continu ingrijpend verandert. De toegezonden Quick Reference Card is een goed toepasbaar instrument. Dank!”

-

De toekomst van leiderschap

Tijdens deze crisis, en in de nabije toekomst gaat Conclusion Consulting Academy zich verder profileren als leiderschapexpert. We zullen ons verder verstevigen om bestaande en nieuwe klanten impactvol door een crisis-, transformatie- en of optimalisatietraject te begeleiden.

Wij helpen organisaties met het verstrekken van opdrachten en opgavegericht te leren werken. Hiervoor bieden wij on- en offline tools welke op maat worden aangeboden zoals Analyse Opdracht, passend bij uw business vraagstuk. 

Ook bieden we meerdere webinars aan over Crisismanagement of thema’s uit onze lopende Battlefield to Business modules. Boek voor uw eerstvolgende themadag, management- of kwartaalbijeenkomst onze leiderschapswandeling op de Grebbeberg, de Battlefield Tour. Voor meer informatie neem contact met ons op en klik hier