‘Iets creëren doe je beter als je het samen doet’

Voor Anneke Zijlstra gaat het niet over haarzelf en de 101 dingen die ze rondom digitale transformatie doet binnen Conclusion Consulting. Het draait om de mensen met wie ze in co-creatie samenwerkt. “Die blik als bubbels in een fles champagne, daar werk ik voor. Als anderen stralen, ben ik intens gelukkig.”

13 juni 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting

Niet minder, maar meer ambities

“Wie je ook bent, je hebt een plek in het Conclusion ecosysteem." Anneke is lid van de taskforce DGI en hecht veel waarde aan Conclusion als plek waar diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie vanzelfsprekend zijn. Als vrouw in een competitieve wereld kent ze het belang daarvan. "Als jonge carrièretijger had ik een meervoudige ambitie: een functie in de top én moeder worden. Toen Cees en ik kinderen kregen, zei mijn leidinggevende: ‘Zet je ambitie maar op een laag pitje.’ Dat triggerde mij. Door de komst van mijn kinderen namen mijn ambities niet af, maar kwamen er juist ambities bij.” Toch zaaiden de opmerkingen die Anneke kreeg soms twijfel en de angst om te falen. “In mijn tijd waren er weinig vrouwelijke rolmodellen. Ik moest zo veel van mezelf, dat ik vaak het gevoel had dat ik iedereen, en daardoor ook mezelf, teleurstelde. Momenteel ben ik veel bezig met het loslaten van die frustratie.”

Geniet van de reis

Loslaten is een thema dat Anneke ook uitdraagt binnen het team Digitale Strategie van Conclusion Consulting. “Ik help mijn team bij het loslaten van onrealistische verwachtingen. Vanuit een intrinsieke motivatie lever ik een bijdrage aan het welzijn van de teamleden. Ik loop zelf al wat langer mee en heb dat hele traject van zelfacceptatie doorgemaakt. Je komt binnen bij een consultancyfirma en wilt presteren, doorgroeien en aan de top komen. Een prima streven, maar geniet ook van de reis daarnaartoe. Haal het beste uit jezelf, maar ook uit collega’s en klanten.”

Duurzaam ecosysteem

Anneke’s belangrijkste doel is het creëren van een werkomgeving waarin waardering, veiligheid en respect centraal staan. “Een omgeving waarin diversiteit wordt gezien als een kracht”, vult ze aan. “Diversiteit draagt immers bij aan prestaties. Ik vind het fantastisch om te zien hoe wij vanuit Conclusion bruggen kunnen slaan en verbindingen weten te creëren tussen mensen en tussen organisaties. Wij vormen zelf een duurzaam ecosysteem, maar bouwen dat ook voor onze klanten. Ik ben er trots op dat ik daar deel van uitmaak.”

TWO-model voor duurzame digitale strategie

“Iets creëren doe je beter als je het samen doet”, geeft Anneke haar definitie van co-creatie. “Ik geloof in de kracht dat er iets moois tot stand komt door idee op idee op idee. Of dat nu samen met collega’s, klanten, mijn kinderen of wie dan ook is.” Die co-creatie jaagt Anneke ook aan binnen het Conclusion ecosysteem. “Ik ben een verbinder binnen het ecosysteem. Als spiegel van ons bedrijf daarop hebben we ook het TWO-model ontwikkeld. Momenteel werken we hard aan het verder verduurzamen van dat model. In co-creatie met onze klanten kijken we hoe we het TWO-model kunnen toepassen om te komen tot een duurzame digitale strategie.”

Professioneel boekenverslinder

Weten hoe de wereld in elkaar zit is misschien wel Anneke’s grootste ambitie. Of ze die ooit waarmaakt? Lachend: “Wat denk je zelf?”  Het weerhoudt haar er niet van boeken te verslinden bij het leven. “Elke stad waar ik kom, overal ter wereld, duik ik een boekenwinkel in. Bij mij thuis in Heerenveen staan en liggen overal boeken. Het is inmiddels zo erg dat ik mezelf een boekenwinkelverbod heb opgelegd. Dat weten ze bij de plaatselijke boekhandel ook, maar het weerhoudt ze er niet van om me toch weer die ene geweldige roman of dat reusachtig interessante reisboek aan te bevelen.” Ook werkgerelateerd duikt Anneke graag in de literatuur. “Zo organiseerden we onlangs een event over DGI waar Zoë Papaikonomou sprak. Haar boek ga ik dan meteen lezen.”

Eeuwige honger naar kennis

De vrijheid om te ondernemen koppelt Anneke direct aan werken bij Conclusion Consulting. “Dat vind ik een groot goed. Ik heb meer dan twintig jaar bij Capgemini gewerkt en belandde uiteindelijk in de top van het bedrijf. Maar ik ben een doener. Ik moet meewerken om goed te kunnen functioneren: midden tussen de mensen staan, bij klanten over de vloer komen, modellen kunnen toepassen, mijn eeuwige honger naar kennis kunnen voeden en blijven ondernemen. Dus werd het tijd voor een verandering in mijn carrière."

Ieder mens laten stralen

Die honger naar meer zat er bij Anneke al vroeg in. “Als jong meisje groeide ik op in het prachtige plaatsje Dokkum. In die tijd was het niet gebruikelijk om naar de universiteit te gaan. Ik heb dan ook de weg gekozen van het altijd werken naast mijn studie. En later heb ik veel in het buitenland gewerkt, bijvoorbeeld in Kenia en Tanzania. Zo heb ik veel van de wereld mogen zien.” En ook al komt ze er nooit achter hoe die verrekte wereld nu toch werkt, Anneke heeft er inmiddels vrede mee. “Ik heb het vertaald naar een honger naar cultuur. Dat is inmiddels verweven in mijn dagelijkse denken en doen. Ik wil snappen waarom mensen doen wat ze doen - en ieder mens op haar of zijn manier laten stralen.”