Hoe begin je een Agile Revolutie? Creëer een leidende coalitie

Je hebt het initiatief genomen om Agile te gaan werken. Collega’s zijn enthousiast geworden. Je klant heb je actief betrokken bij het ontwikkelen van producten en diensten. Er is steeds meer openheid waardoor de samenwerking is verbeterd en er een gezamenlijke focus is ontstaan voor de toekomst. Het management is inmiddels ook op de hoogte van de successen die je samen realiseert.

27 augustus 2018   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Team - Conclusion Consulting

Hoe begin je een Agile Revolutie? Creëer een leidende coalitie

Maar hoe zorg je er nu voor dat andere teams en organisatieonderdelen ook succesvol kunnen worden met Agile werken? In deze blog nemen we je mee hoe je een leidende coalitie creëert die als een olievlek de nieuwe manier van denken en doen in de organisatie verspreidt. 

“De eerste volgers zijn cruciaal”

 Als formele en/ of informele leider ben je de aanjager van Agile werken geworden binnen je organisatie. Het team waar je mee werkt is enthousiast en succesvol en je klant is tevreden met de waarde die ze van het team krijgen. Om het gedachtegoed van Agile te kunnen verspreiden heb je volgers vanuit andere teams of organisatieonderdelen nodig. Dit is nodig omdat het hebben van volgers ervoor zorgt dat je niet meer die ‘ene’ bent die anders werkt en denkt. Volgers zorgen ervoor dat de perceptie van je binnen de organisatie verandert. Anderen zien niet meer alleen jou, ze zien meerdere mensen die een verandering omarmen en uiteindelijk mensen die niet meedoen gaan vragen waarom niet. Een geweldig video die het belang van eerste volgers toelicht is hier te bekijken.

photo - Conclusion Consulting

Naast dat er van nature volgers zijn, kun je je volgers ook deels selecteren en ze actief vragen mee te doen. Aan de hand van de volgende drie vragen kun je de eerste twee volgers selecteren:

  1. Heb ik een natuurlijke klik met deze personen? Kunnen we elkaar makkelijk begrijpen in wat we bedoelen en voelen?
  2. Zijn deze personen voldoende complementair? Welke kwaliteiten hebben deze personen waar ik onvoldoende over beschik om de Agile manier van denken en doen verder te verspreiden in de organisatie?
  3. In welke mate zijn deze personen in staat om nieuwe volgers aan te trekken? Hebben deze personen voldoende draagvlak in de organisatie?

 

Samen met de nieuwe volgers vorm je het Agile Transformatieteam. Dit kan een formeel team zijn in de organisatie maar kan ook starten als een informeel initiatief.

“Maak van je volgers leiders die voor nieuwe volgers zorgen”

 

De volgende stap is dat het Agile Transformatieteam zichzelf uitbreidt met drie nieuwe leden. De twee collega’s die de initiatiefnemer erbij hebben gehaald, kiezen ieder één nieuwe collega en samen kiezen zij de derde. Belangrijk is dat deze collega’s goed kunnen samenwerken, maar er ook om bekend staan dat zij ‘lastig’ kunnen zijn. Taak van de drie nieuwe teamleden is namelijk om de plannen om de Agile manier van denken en doen heel kritisch te bekijken en namens de organisatie op zoek te gaan naar redenen waarom de voorgenomen acties niet zullen slagen. Advocaat van de duivel spelen dus, om scherp zicht te krijgen op alle risico’s. Het uiteindelijke doel van de initiatiefnemer is om een vijftal te vormen dat een eenduidig beeld over de ambitie heeft en gezamenlijk tot een betere aanpak komt.

 

“Doe zelf een stap terug als anderen de volgende stap kunnen maken”

 Als het team na flink schudden en rammelen een eenduidig en doortimmerd beeld heeft en nog steeds gemotiveerd is over de aanpak, dan is het in staat om organisatie breed aan de slag te gaan.  Als initiatiefnemer kan je na een tijdje het team gaan verlaten. Er staat nu een leidende coalitie die instaat is om de Agile manier van denken en doen verder door te ontwikkelen in de organisatie.

 Wat kun je morgen doen?

  • Bepaal wie je eerste volgers zouden kunnen zijn;
  • Bedenk een actie hoe je deze volgers gaat bereiken;
  • Richt formele en informele contactmomenten in waarop je als leidende coalitie bij elkaar komt;
  • Zorg ervoor dat er een cultuur ontstaat waarin je elkaar hulp gaat vragen. Geef daarin zelf het goede voorbeeld door je kwetsbaar open te stellen.

 Over onze Agile Transformatie Blogs en bloggers

Deze blog maakt deel uit van de blogserie hoe begin je een Agile revolutie. De verschillende blog reeksen zullen uiteindelijk een boek vormen. Dit boek komt tot stand door de feedback van jou als lezer en onze klantervaringen. Wat overeind blijft na jullie feedback, laten we staan voor het boek. Waar verbetering nodig is, gaan we die doorvoeren. De auteurs van de blogs (onze minimal viable products) zijn Ronald Buis, Harm Jan Brondijk en Steven van den Heuvel. Allen zijn Agile Coaches bij Conclusion Consulting, een bureau gespecialiseerd in duurzame organisatieverandering.