Hoe begin je een Agile Revolutie? Begin bij jezelf

Je werkt ergens in een organisatie. Je ziet dat klanten niet tevreden zijn, de samenwerking met andere teams lastig gaat en medewerkers beperkt betrokken zijn. Je bent geïnspireerd geraakt door het Agile gedachtengoed. Je vindt dat je organisatie wendbaarder zou moeten zijn. Maar waar ga je beginnen? Agile werken vraagt om een mindset verandering die begint bij jou.

9 juli 2018   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Agile Revolutie - Conclusion Consulting

“Stop met wachten op anderen en neem de verandering van jouw team in eigen handen”

 De eerste mindset verandering die voor veel mensen noodzakelijk is, is om op te houden met het wachten op anderen. Stel jezelf eens de volgende 3 vragen:

  • Hoe vaak heeft een strategisch plan in de organisatie écht wat opgeleverd?
  • In hoeverre heb ik andere afdelingen en organisatielagen nodig om te starten met het leveren van betere producten/diensten en met meer plezier te werken?
  • Heb ik collega’s waarmee ik in staat ben om onze manier van werken te verbeteren?

“Innovaties en verbeteringen in organisaties worden vaak gerealiseerd zonder strategische plannen”

 

Voor veel organisaties geldt dat ondanks de strategie vanuit de directie innovaties op de werkvloer worden doorgevoerd. Veel van het werk kan door de medewerkers zelf worden georganiseerd. Een simpele manier om bijvoorbeeld meer Agile te gaan werken voor de operationele taken is het werken met Kanban. Met Kanban visualiseer je al je werkzaamheden, bepaal je een prioritering,  bepaal je het maximaal aantal taken wat je tegelijk oppakt en maak je concrete afspraken over wanneer een taak af is. Dit zorgt voor flow in het proces.

Agile - Conclusion Consulting

“Start met een SCRUM Kickstartworkshop voor projecten”

Door alleen het werk te visualiseren en niet te veel tegelijk op te pakken kunnen teams ruimte creëren om te innoveren. Voor de innovatie projecten kan er vervolgens worden gestart met SCRUM. Het werken met het SCRUM framework vraagt om enige voorbereiding. Een praktische SCRUM Kickstart workshop helpt een team om de rollen te verdelen, een eerste productbacklog op te stellen en de events in te richten.

Wat kun je morgen doen?

  • Lees een boek over Agile werken. Bijvoorbeeld de pocketguide voor wendbare organisaties.
  • Neem je collega’s mee in de voordelen van Agile werken. Focus daarbij op de waarden en principes.
  • Volg een training en koppel deze training een ‘proef’ project.
  • Ga continu verbeteringen doorvoeren in je manier van werken en laat je waar nodig hierbij coachen.

Over onze Agile Transformatie Blogs en bloggers

Deze blog maakt deel uit van de blogserie hoe begin je een Agile revolutie. De verschillende blog reeksen zullen uiteindelijk een boek vormen over Agile transformaties. Dit boek komt tot stand door de feedback van jou als lezer en onze klantervaringen. Wat overeind blijft na jullie feedback, laten we staan voor het boek. Waar verbetering nodig is, gaan we die doorvoeren.

De auteurs van de blogs (onze minimal value products) zijn Ronald Buis, Harm Jan Brondijk en Steven van den Heuvel. Allen zijn Agile Coaches bij Conclusion Consulting, een bureau gespecialiseerd in duurzame organisatieverandering.