Het geheim van De Smit

Martin de Smit (38) beseft met lichte verbazing dat hij toch echt zijn koperen jubileum bij Conclusion viert. De Managing Consultant van Conclusion Consulting zat dan ook niet bepaald stil en maakte iedere twee jaar een stap. “Dan vliegt de tijd wel voorbij, hoor.” Om vervolgens met een grote grijns te concluderen: “Kom maar door met dat gouden horloge.”

19 augustus 2021   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Martin de Smit - Managing Consultant - Conclusion Consulting

12,5 jaar doorgroeien bij Conclusion, dat gun ik iedere collega

Martin de Smit

Het leven van vóór de bankencrisis

In 2008 begon de pas afgestudeerde Martin bij wat toen nog Migration Match heette. “Na mijn studie Technische Bedrijfskunde kwam ik daar binnen als projectmanager. Vanuit die rol heb ik diverse implementaties en transities begeleid bij (semi)overheidsinstellingen en profitorganisaties. We waren een jonge, dynamische club en het kon niet op. Er werden grote lease-auto's uitgedeeld, we zaten in een prachtig designpand en leiderschapstrainingen kon je in exotische landen volgen.”

Dromen verwezenlijken bij Conclusion

“Toen we werden overgenomen door Conclusion Future IT zag ik dat als een mooie kans”, kan Martin zich nog goed herinneren. “Ik vond Conclusion wel een interessante club, met een uitgesproken stijl. Voor mij was het extra interessant om daarbij te horen, want sinds mijn studietijd was het mijn ambitie om management consultant te worden.” Om die droom te verwezenlijken moest hij zichzelf eerst zien te bewijzen.

Broekie met de broek aan

Bij zijn eerste grote klant werd Martin niet meteen met open armen ontvangen: “Op een fabriekslocatie moesten alle ICT-middelen worden vervangen. Als jonge professional van in de twintig zat ik tegenover de directeur en die was er niet blij mee dat hij me van hogeraf opgedrongen kreeg. Hij stond onder grote druk en zag alleen maar risico’s en een grote verbouwing voor zich. Gelukkig zag ik mezelf op dat moment niet als het jonge kereltje dat ik eigenlijk nog was. Ik fixte het gewoon. Al vergde dat best wat overtuigingskracht.”

‘Ik heb IT booming zien worden’

Acht jaar geleden kwam Conclusion Consulting op Martins pad. “Ik wilde meer de kant van verandermanagement op. In die tijd was IT nog niet zo booming als nu. Zat je vaak nog ergens in de spreekwoordelijke kelder van een bedrijf aan je project te werken, bij ‘de jongens van ICT’.” Gedurende de jaren zag Martin IT steeds belangrijker worden: “Daar ben ik op meegelift. Ik begon met advies over migraties en transformaties. Daarna ben ik me meer gaan focussen op customer excellence-programma’s. In de digitale transformatie komt alles samen waarin ik me de afgelopen 12,5 jaar gespecialiseerd heb: IT, processen en mensen.”

Gevoelige overstap binnen het ecosysteem

Martins overstap van Conclusion Future IT naar Conclusion Consulting was nog wel even een dingetje: “De recruiter van CC vroeg of ik niet voor hun wilde komen werken. Het voelde toch als een soort verraad om mijn toenmalige werkgever gedag te zeggen. Inmiddels is zo’n stap binnen het ecosysteem hartstikke normaal, maar het was toen echt nog wel een ding. Uiteindelijk kwamen de directeuren er na wat afstemming onderling uit. Gelukkig maar, want ik ben een loyaal persoon en voelde me goed schuldig.”

Jonge honden, high potentials

Bij Conclusion Consulting begon Martin als Medior Consultant. “Projectaanjager, heette dat toen nog. Ik begon gelijk met een pittige opdracht bij een vooraanstaande private bank. Ineens ging het over leiderschap en procesmanagement. Moest ik alle staffuncties daar doorlichten. Dat was best even wennen. Ik kwam als high end consultant binnen en voelde die verantwoordelijkheid ook echt. Maar net als bij mijn eerste grote klus, had ik opnieuw de instelling: ik ga dit gewoon fixen.” Het werk ging Martin goed af en al vrij snel stroomde hij door naar het High Potential-programma van Conclusion. “Superleuk en leerzaam. Als jonge honden tot ‘s avonds laat om tafel, dingen uitdenken. Dat schept echt een band.”

Mensen aan je bureau ontslaan

De basis voor wat Martin nu doet als Managing Consultant legde hij als interim bij een grote pensioenuitvoerder. Daar begeleidde hij een grote reorganisatie, die twee jaar duurde. “Daar leerde ik het klappen van de zweep wel kennen. Ik begon met nul leidinggevende ervaring en gaf ineens leiding aan een team van veertig mensen. Dat werd afgebouwd naar twintig, om vervolgens weer op te bouwen naar zestig. Mensen aan je bureau moeten ontslaan, dat was een heftige les. Op zulke momenten moet je vooral integer zijn. Het gaat om mensen, om vaders en moeders die aan hun gezin moeten vertellen dat ze geen baan meer hebben. Dat vraagt om een hoge mate van sensitiviteit.”

Eerst bewijzen, dan bewegen

De drang om stappen in zijn carrière te maken zat er bij Martin altijd al in. Hij werkte zich dan ook in een aardig tempo op naar medior, senior en uiteindelijk dus Managing Consultant van het team Verandermanagement. Het grootste team binnen Conclusion Consulting, met twintig consultants. “Maar”, zegt hij stellig, “voordat je ergens aanspraak op kunt maken, moet je eerst je sporen verdienen. Ik zie wel eens consultants binnenkomen die na twee jaar werkervaring al pretenderen op een senior niveau te opereren. Zo werkt het voor mij niet. Je moet het eerst laten zien, vertrouwen winnen bij de directie. Dan praten we verder.”

‘Mijn telefoon staat nooit uit’

Martins team bestaat uit een mix van consultants; van vers van de universiteit tot principals. “Ik haal er veel plezier uit om mijn teamleden te coachen”, zegt hij enthousiast. “Zeker als een project een IT-component in zich heeft, zit ik wekelijks of vaker met het team. En ook met individuele teamleden. Ik kijk en denk mee en ga coachend te werk, om hiermee een grote mate van zelfstandigheid te stimuleren. Onze consultants zijn ambitieus en weten me echt wel te vinden als ze me nodig hebben. Mijn telefoon staat nooit uit, collega’s mogen me altijd bellen voor support.”

Het geheim van De Smit

‘Als je een schip wil bouwen, verzamel geen mensen om hout te verzamelen en ken ze geen taken en werk toe. Liever, leer ze verlangen naar de eindeloze immensheid van de zee.’ Een gevleugelde uitspraak van de Franse piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry. En dat vat mooi de methode van Martin: “Kies een andere aanvliegroute, neem mensen mee op een reis, creëer verlangen. Daarnaast is het belangrijk om continu hetzelfde geluid te laten horen, binnen iedere laag van de organisatie. De veranderboodschap overal geleidelijk laten doorsijpelen. Dan bewerkstellig je een duurzame verandering.”

Van junior tot directeur

Martins ambitie voor de komende 12,5 jaar? “Weer die volgende stap maken. Ik wil directeur worden bij Conclusion of bij een eindklant als directeur eindigen. Ik merk dat ik een bepaalde gereserveerdheid heb als ik deze ambitie hardop uitspreek, maar ik doe het toch. Want wat je niet uitspreekt, zal ook niet snel gebeuren. Dat is wel een les die ik het afgelopen decennium goed in mijn oren heb geknoopt.” Maar ook nu weer geldt voor Martin: eerst jezelf bewijzen. “Dat is een blijvend spanningsveld: aan de ene kant je wensen en ambities uitspreken en aan de andere kant eerst maar eens laten zien wat je in huis hebt.”

‘Ik ben een echte Conclusiaan’

“Het Conclusion ecosysteem draag ik een warm hart toe. Ik ben een echte Conclusiaan”, zegt Martin met trots. Wat een Conclusiaan dan kenmerkt? “Ondernemendheid. Als iets er nog niet is, ga je kijken of je het zelf kunt doen. Zo ben ik vier jaar geleden begonnen met Conclusion Sport. Ontstaan vanuit de filosofie om de samenwerking in het ecosysteem te bevorderen. We combineren vitaliteit, ambitie en ontspanning met elkaar. Dat gaat van bedrijfshockey tot obstacle runs en zelfs de Rotterdam Marathon. Ik hoor collega’s wel eens zuchten dat er ‘weer iets niet is ingeregeld …’. Natuurlijk baal ik daar ook wel eens van, maar juist dan moet je omdenken naar positief: wat kan ik bijdragen of hoe kan ik dat oppakken?”

Nog veel meer ambities waarmaken

Zolang hij kansen ziet en kan blijven grijpen, blijft Martin Conclusion trouw. “Ik wil ooit nog eens mijn eigen bedrijf beginnen, maar ik wil eerst mijn werk bij Conclusion uitbouwen. 12,5 jaar klinkt lang, maar doordat zowel Conclusion als ik altijd in beweging waren, vloog het voorbij. Mijn grootste doel voor nu: met een jong, ambitieus team mooie technologische zaken kunnen implementeren. En tegelijkertijd helpen om de ambities van mijn teamleden waar te maken. De stappen die ik zelf binnen Conclusion heb gemaakt, gun ik mijn collega’s net zo hard.”