Geef je fouten toe als leider

Om als leider een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de professionals waar je voor verantwoordelijk bent, spelen concrete sociale vaardigheden een grote rol. In deze blogreeks wordt elke keer een andere vaardigheid besproken. Dit keer gaat het over Fouten toegeven.

26 mei 2020   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Blog Conclusion Consulting - Geef je fouten als leider toe - leiderschap

Leiderschap versus toegeven fouten

Om als leider een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de professionals waar je voor verantwoordelijk bent, spelen concrete sociale vaardigheden een grote rol. In deze blogreeks wordt elke keer een andere vaardigheid besproken. Dit keer gaat het over Fouten toegeven

Fouten toegeven betekent stoppen met anderen te beschuldigen. Wie zijn fouten toegeeft, neemt verantwoordelijkheid. En is eerlijk. Wie een ander voortdurend de schuld geeft schuift de verantwoordelijkheid af, maar sluit zichzelf daardoor ook af voor ‘het leren van fouten’. Leren van fouten heeft dus ook te maken met mindset.

Fouten toegeven betekent stoppen met anderen te beschuldigen

-
Blog Conclusion Consulting Geef je fouten als leider toe

Oefening ter verbetering leiderschap skills

Fouten toegeven is lastig. We 'vergeten’ vaak onze fouten toe te geven, maar eigenlijk voelen we ons te trots om dit te doen. Het vraagt om lef. Om het toegeven van fouten te leren, kun je een maand lang bijhouden wat je fout hebt gedaan en stel jezelf iedere dag de volgende vragen:

  1. Is er vandaag iets gebeurd waar ik trots op kan zijn? Zo ja, wat?
  2. Waar ben ik de fout ingegaan? Wat was het effect op de ander en op mezelf?
  3. Hoe kwam het dat ik de fout inging?
  4. Hoe kan ik de situatie herstellen? Is het nodig mijn excuses aan te bieden? Of moet ik het een volgende keer anders aanpakken? Of moet ik  juist met dit onderwerp structureel aan de slag?

Deze oefening is niet bedoeld om je op te zadelen met een schuldgevoel. Net als iedereen maak jij ook fouten in de manier hoe je dingen aanpakt en hoe je met anderen omgaat. Wees mild naar jezelf bij het uitvoeren van deze oefening en groei in je mildheid naar anderen. 

Deze blog maakt deel uit van een blogsreeks over vaardigheden voor leiders. De vaardigheden worden tevens besproken in het boek 'Hoe manage je jouw Agile transformatie'.