7 elementen die leiden tot topprestaties in jouw team

Gun jij jouw team topprestaties, maar blijven deze vooralsnog achter? Lees dan door!

In deze blog behandel ik vanuit een persoonlijk verhaal 7 elementen die in samenhang tot topprestaties in jouw team kunnen leiden. De elementen zijn gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek en hebben zich al bij vele teams bewezen. Ze zijn simpel, to-the-point en positief. En daarom werken ze, ook bij jouw team(s)! 

26 juni 2020   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Blog flow - Conclusion Consulting
Blog flow Conclusion Consulting

1. Collectieve ambitie

Dit is de ‘why’ van jouw team om überhaupt in actie te komen. Een collectieve ambitie moet inspireren en enthousiasmeren. Het was 2015 en ik wilde vanuit persoonlijke overwegingen meedoen aan Alpe d’HuZes. Ik wilde onmacht omzetten in kracht. Vanuit de organisatie waar ik een project deed, werd ik gevraagd teamcaptain te worden. Waarom niet? Met een team kunnen we meer bereiken dan alleen. Ik raakte geïnspireerd door de missie van Alpe d’HuZes: ‘Niemand meer dood aan kanker’ en koppelde dat op de zeepkist aan mijn persoonlijke verhaal. Meer mensen in de organisatie raakten enthousiast. Ook zij werden in de directe omgeving geraakt door kanker en wilden iets doen. Een team werd geboren. Samen besloten we ervoor te gaan.    

Hoe zorg jij er als leider voor dat de collectieve ambitie inspirerend wordt overgebracht? 

2. Ambitieuze doelstelling

Vanuit de collectieve ambitie formuleerden we een gezamenlijk teamdoel. In ons geval was dat voor 5 juni 2015 € 10.000 ophalen voor baanbrekend kankeronderzoek. We wisten nog niet hoe, maar besloten hier gezamenlijk voor te gaan.  

Hoe zorg jij als leider dat doelstellingen ambitieus, SMART en gedragen zijn? En dat ieder teamlid weet hoe bij te dragen aan deze doelen? 

3. Persoonlijke doelen

Ik vond het als teamcaptain belangrijk dat we elkaar goed kenden. Ieders verhaal. Waarom deden we mee? Wat drijft je? Door elkaar beter te kennen, kwamen we erachter waar ieders kracht zat. De één had veel ervaring met fondsenwerving en vond dat leuk. De ander had het nog nooit gedaan en vond het spannend. Weer een ander was goed in organiseren. Of had veel ervaring met fietsen in de bergen en kon de groep coachen. Weer een ander had veel loopervaring en wilde dat inbrengen. Veel aanvullende talenten die teamleden wilden inzetten ten dienste van het teamdoel.

Hoe goed ken jij als leider de drijfveren van jouw teamleden?   

4. Wederzijds commitment

Als je doelen stelt, ga je dus gezamenlijk vanuit je kracht een wederzijds commitment aan in overeenstemming met het gezamenlijke doel en de persoonlijke doelen. Hoe gaan we het doen, wie gaat wat doen en wanneer? Welke acties zetten we uit? Wanneer hebben we het doel bereikt? Hoe overleggen we? Wat mogen we van elkaar verwachten?  

Hoe creëer jij wederzijds commitment in jouw team? Hoe hebben jullie het daar met elkaar over?

5. Open communicatie

Vanuit het wederzijds commitment ontstond open communicatie. We durfden op een eerlijke transparante manier te communiceren over onze angsten (‘ik wil graag meedoen, maar heb weinig fietservaring. Ik wil graag meedoen, maar zie als een berg op tegen dat fondsenwerven’). Met als gevolg dat er geen angst meer was. We vertrouwden op het collectief en hielpen elkaar waar nodig.

Hoe faciliteer jij open communicatie in jouw team? 

6. Bundeling krachten

Op deze manier vond bundeling van krachten plaats. Elk teamlid droeg bij vanuit zijn/ haar talent en was bereid te leren en te helpen. 1 + 1 werd zo 3.

7. Veilig klimaat

Vanuit dit veilige klimaat gingen we samen op reis. Doordat we van elkaar wilden leren en werken vanuit onze kracht was er geen angst meer om te falen. We wilden groeien en werken richting ons gezamenlijke doel. Er ontstond focus, eenheid en vertrouwen.  

Hoe creëer jij als leider een veilig klimaat?

Alles kwam dan ook samen op 5 juni 2015, de klimdag. Samen hebben we op 4 juni 2015 16 keer lopend en fietsend de Alpe d'Huez beklommen. En hebben we ruim € 16.000 geworven om het hoofddoel van Alpe d'HuZes dichterbij te brengen: niemand meer dood aan kanker. Veel meer dan ons oorspronkelijke doel. De teamflow was daar.

Afsluiting

Ik hoop dat deze 7 elementen jou inspireren om echt aan de slag te gaan met jouw team richting topprestaties. Ook in een werkomgeving hebben deze elementen zich meermalen bewezen.

Meer weten? Ervaringen delen? Neem contact met me op.