‘We hopen dat onze verhalen het gevoel van inclusiviteit binnen Conclusion Consulting vergroten’

Op 3 oktober was het Diversity Day. Deze nationale feestdag is hét moment om aandacht te besteden aan diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie door met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen. Binnen Conclusion Consulting vinden we: verschil mag er niet alleen zijn, het moet er zijn. Tijdens onze eigen Diversity Week vierden we deze verschillen op initiatief van Brian Brouwer en Jolien Bleichrodt door meerdere thema’s binnen het diversiteitsspectrum bespreekbaar te maken. Daarvoor delen zij ook zelf hun verhaal.

6 oktober 2023   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting

Dialoog over diversiteit

Brian: “Tijdens onze eigen Diversity Week maken wij veel thema’s binnen diversiteit en inclusie bespreekbaar. Onze collega’s erkennen ook het belang van de dialoog over diversiteit. Dat vraagt om openheid en om het tonen van kwetsbaarheid. Wij hopen dan ook dat al onze collega’s meer begrip krijgen voor deze verschillen en er waardevolle inzichten uithalen.”

Jolien: “Brian en ik zijn samen druk bezig met diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie binnen Conclusion Consulting. We vinden het belangrijk om te laten zien dat het iets is waar we het met elkaar over moeten hebben.”

Veel verschillende verschillen

Brian: “Bij diversiteit denken we al snel aan afkomst, religie, gender en geaardheid. Terwijl het staat voor zo veel meer verschillen die ons als mens mooi en uniek maken. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd of aan neurodiversiteit. Tijdens onze Diversity Week komen ook deze verschillen aan bod.”

Jolien: “Diversiteit en inclusie zijn soms ongrijpbaar. Tegenwoordig is het terecht een belangrijk onderwerp binnen organisaties, maar hoe maak je het tastbaar? Binnen Conclusion Consulting begonnen we het afgelopen jaar klein. Bijvoorbeeld met aanpassingen in onze arbeidsvoorwaarden en een diversiteitskalender. We zetten kleine stapjes om meer bewustwording te creëren. Nu zetten we met onze Diversity Week een wat grotere stap. Ik vind het mooi om te zien hoe binnen onze club de dialoog over diversiteit steeds meer op gang komt. En ik hoop dat er op basis van de verhalen die we delen nog veel meer gesprekken ontstaan.”

Joliens definitie van diversiteit

Ieder mens is uniek, van buiten én van binnen. Diversiteit kent ontzettend veel dimensies en die mogen allemaal bestaan.

Jolien Bleichrodt

Conclusion Consulting

Hoe diverser, hoe toffer

Brian: “Het belang van diversiteit kwam op mijn radar toen ik leiding gaf aan niet-diverse teams. Dat wilde ik nooit meer. In de praktijk ervaar ik hoe er binnen diverse teams meer affectie en begrip is. Hoe we samen nieuwe perspectieven ontdekken. En ook hoe we ons beter kunnen inleven in de klant en diens vraagstukken. Het meest diverse team waarin ik heb gewerkt, is het tofste team dat ik ooit heb gehad. We maakten onder andere een vlucht in zelforganisatie, dat was heel vet.”

Onbewuste vooroordelen

Jolien: “Als ik gender uitlicht als onderdeel van diversiteit, heb ik zelf niet het gevoel dat ik geremd word in mijn carrière door mijn vrouwzijn. Ik merk wel dat mannen in deze branche soms met - al dan niet onbewuste - vooroordelen naar vrouwen kijken. En dat je als vrouw eerst moet laten zien wat je in huis hebt voor je echt serieus wordt genomen, terwijl dit naar mijn mening ook anders kan.”
Brian: “Ik heb persoonlijk ook niet het gevoel dat mijn geaardheid mijn carrière in de weg staat. Wat ik wel meermaals meemaakte, is dat er aannames gedaan worden. Dat is vaak heel vervelend om te horen. Ik vind het lastig om daar vervolgens het gesprek over aan te gaan. Ik word dan zo overvallen door zo’n uitspraak, dat ik niet meteen een antwoord heb. En ik ben niet het type dat er een dag later op terugkomt. Dan denk ik: ach, wat schiet ik ermee op?”
Jolien: “Daarom vinden zowel Brian als ik het onderwerp ‘unconscious bias’ heel interessant. Iedereen heeft onbewuste vooroordelen, ook wij. Waarschijnlijk zeggen wij ook wel eens onbewust dingen die voor de ontvanger anders overkomen. Door hierover een open dialoog met elkaar te voeren, kunnen we dit stap voor stap aanpakken.”

Brians definitie van diversiteit

Diversiteit gaat om de visuele én de verborgen verschillen die we met elkaar nodig hebben om sterker te worden als team.

Brian Brouwer

Brian Brouwer Conclusion Consulting

Vrouw en man op een missie

Brian: “Onze missie is geslaagd als het lukt om de diversiteit binnen onze populatie bij Conclusion Consulting beter zichtbaar te maken. Binnen ons team is er al veel diversiteit waar we ons niet bewust van zijn. Ik zou meer van elkaar willen leren waar die diversiteit in zit. Mijn tip is dan ook om ook je eigen verhaal te delen en te luisteren naar anderen.”

Jolien: “Het is ons ultieme doel dat iedereen zich welkom, gewaardeerd en gezien voelt bij Conclusion Consulting. We erkennen dat we nog niet divers genoeg zijn, maar voor een IT consultancy doen we het qua vrouw-manverhouding bijvoorbeeld al goed. Wel zie je het aantal vrouwen afnemen als je naar de senior- en managementrollen kijkt. Daar zit verbeterpotentie in. Voor mijn gevoel heerst er binnen Conclusion Consulting een open cultuur om het gesprek over diversiteit en inclusie aan te gaan. Samen zetten we stappen om patronen te doorbreken. Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie is iets van ons allemaal.”

De kracht van een divers team

Een divers team brengt een breed scala aan perspectieven, ervaringen en vaardigheden samen. Dat stelt het team in staat om complexe problemen vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Het verhoogt ook de empathie en klantgerichtheid, omdat teamleden kunnen putten uit hun diverse achtergronden om beter inzicht te krijgen in de behoeften van diverse klanten. Daarnaast bevordert het inclusie, wat leidt tot een positieve werkomgeving en het aantrekken van getalenteerde professionals uit verschillende achtergronden.