De eerste 100 dagen van Rutger Buijs: ‘Ik ben mijn consultancyrugzak flink aan het vullen’

Hij had een start-up in hard seltzers, werkte voor een bierbrouwerij en heeft een grote passie voor hospitality. Toch werkt Rutger Buijs inmiddels als business consultant. Wat bewoog hem en hoe waren zijn eerste 100 dagen bij Conclusion Consulting? “De klik was er gelijk.”

29 april 2024   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting

Eigen smaak toevoegen

Stiekem werkt Rutger inmiddels al heel wat meer dan 100 dagen bij Conclusion Consulting. In september 2023 werd hij onderdeel van het team Leiderschap. De hoogste tijd dus voor een terugblik op zijn route richting de consultancy en zijn eerste stappen als business consultant. “Na mijn studie Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen was het bijna toeval dat ik ging ondernemen. Op het juiste moment kwam ik in aanraking met het juiste product dat paste bij mijn passie en begonnen we aan ons hard seltzer-avontuur. Ik werkte als manusje-van-alles en deze kans was heel gaaf. Als ondernemer draag je de risico’s maar kun je ook je eigen smaak aan het bedrijf toevoegen.” Daarna ging hij voor een kleinere bierbrouwerij werken, maar vond daar niet de gehoopte uitdaging. “Ik ging terug naar de kern: wat vind ik leuk, waar ben ik goed in en waar zie ik mezelf de komende jaren werken? Wat ik voor mezelf had gedaan, wilde ik ook voor andere organisaties doen en dus leek de consultancy mij een logische stap.”

‘Energie spatte van het scherm’

Waar Rutgers carrière zich in de beginjaren centreerde rondom zijn thuisbasis Nijmegen, had hij al vrij snel voor ogen dat hij voor zijn nieuwe baan richting de Randstad zou gaan. Hij maakte een selectie van een aantal consultancy’s die hem aanspraken. “Het moest geen klein kantoor zijn, want een van mijn doelen is dat ik veel wil leren van collega’s. In mijn vorige werk was ik steeds een beetje mijn eigen leermeester, in mijn nieuwe baan zocht ik mentorschap.” Tijdens een aantal gesprekken bij andere consultancy’s voelde Rutger geen klik, maar bij Conclusion Consulting was die er meteen. “Ik dacht: dit is een grote, ervaren organisatie die weten wat ze doen. Toen ik hoorde over het Conclusion ecosysteem raakte ik alleen maar meer overtuigd. En tijdens de eerste digitale meeting spatte de energie van Martijn Baak van het scherm.” Dat Conclusion Consulting mensen met een ondernemende mindset omarmd, sprak Rutger gelijk aan. “Voor mij is dit het beste van beide werelden: een groot bedrijf met een can do-mentaliteit.” Dus werd het Utrecht, wat vanuit Nijmegen prima te bereizen is voor de business consultant.

Een warm bad

Zijn eerste dag bij Conclusion Consulting kan Rutger zich nog goed herinneren. “Het was een warm bad. Ik werd persoonlijk ontvangen en kreeg gelijk mijn werklaptop overhandigd. Dat alles zo tot in de puntjes was geregeld, zorgde voor een wow-effect. Ook leuk is dat ik samen met Aimé begon. Tussen ons was er gelijk een klik en hij is nog altijd een fijne collega met wie ik graag werk.” Zijn eerste weken gaven Rutger het gevoel van ‘vrijheid’. “De vrijheid om mijn eigen agenda te bepalen en te ontdekken wat het werk als business consultant omvat, maar uiteraard met een serieus tintje om zo snel mogelijk up to speed te zijn.”

Dit is voor mij het beste van beide werelden: een groot bedrijf met een can do-mentaliteit

Rutger Buijs

Veelzijdig Leiderschap

Rutger maakt deel uit van het team Leiderschap. “Bij mijn vorige werk gaf ik leiding aan een klein team en deed ik op dit vlak dus al enige ervaring op. Tegelijkertijd dacht ik: hoe geef ik hier als business consultant nou goed vorm aan? Door de heldere proposities die ons team rondom het thema heeft ontwikkeld, werd het tastbaar en kon ik er grip op krijgen, ook richting de klant.” Leiderschap is een mooi, complex speelveld, ontdekt Rutger. “Goed leiderschap, op vele niveaus, is cruciaal voor het succes van een organisatie. Dat maakt het een universeel en veelzijdig thema en een skill die je als business consultant kunt helpen ontwikkelen.” Het team waar Rutger in werkt, is flink in ontwikkeling en groeit hard. Dat spreekt hem aan: “Die gezamenlijke ontwikkeling brengt een leuke teamdynamiek met zich mee.”

Succesverhalen delen

Binnen twee weken werkte Rutger al fulltime op een opdracht, bij ecosysteempartner Conclusion Enablement. “Een welkomstcadeau van Martijn”, vertelt hij. Om daar lachend aan toe te voegen: “Dus die eerste honderd dagen waren best wel druk.” Het werk vroeg om volle focus bij Rutger, waardoor hij de uitgebreidere onboarding tijdelijk op een lager pitje zette. “Pas na mijn opdracht kwam ik daar weer aan toe. En ben ik bijvoorbeeld ook toegetreden tot het Consultative Selling Dreamteam van Conclusion Consulting. Als Dreamteam helpen wij de business consultants met het spotten van kansen binnen hun klantopdrachten, dat doen we bijvoorbeeld door best practices uit de praktijk te delen. Op die manier leren we van elkaar en bouwen we aan een nog sterkere organisatie.”

Collega’s leren kennen

Rond het einde van Rutgers eerste 100 dagen bij Conclusion Consulting vond het kerstevent plaats. Voor hem de uitgelezen kans om kennis te maken met zo veel mogelijk van zijn nieuwe collega’s. “Sommige collega’s werken fulltime op klantopdrachten en zijn daardoor intern minder zichtbaar. Het was leuk om ook hen te leren kennen tijdens het feest in een Limburgs kasteel.” Een deel van zijn collega’s leerde hij in het begin van 2024 nog een stuk beter kennen tijdens de gezamenlijke wintersportreis van Conclusion Consulting.

Ruimte voor reflectie

Als Rutger terugblikt op zijn eerste 100 dagen, merkt hij op dat het werk als business consultant best even wennen was. “Maar het is vooral alles waar ik op had gehoopt. Ik kan mijn ondernemende mindset kwijt in dit werk, maar krijg tegelijkertijd ook de ruimte om te reflecteren. Ik wil me blijven ontwikkelen en mijn consultancyrugzak verder vullen.” En hoe zit het met dat mentorschap waar hij naar zocht? “Karin Speelman is mijn people coach en tevens mijn mentor. Zij maakt me wegwijs in wat het vraagt om een goede business consultant te zijn. Ze legt bijvoorbeeld uit hoe je optimaal een project van A tot Z voor een klant aanpakt. Met haar heb ik ook echt een goede klik.” Om te concluderen: “Die goede klik, dat is wel een gemene deler. Ik voel me hier op mijn plek en kan mijn collega’s altijd even aan hun jasje trekken om te sparren. Dat geeft een boost aan mijn ontwikkeling als business consultant!”