‘Solo klinkt het prima, maar samen knallen we van het podium af’

Bergen energie, nog meer enthousiasme en gas erop. Dat is Hendrik Engels in een notendop. “Ik ben resultaatgedreven, wil meters maken. Vanuit chaos creëer ik orde, structuur en rust bij klanten.” Stap mee in de wervelwind die het leven van Hendrik is.

22 november 2023   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting

Twee werklevens

Op zijn werk leidt de business consultant twee levens: enerzijds het Conclusion-leven, anderzijds het klantleven. “Maar die twee probeer ik zo dicht mogelijk bij elkaar te houden”, vertelt Hendrik, die onderdeel uitmaakt van het team Digitale Strategie. Eerst maar eens inzoomen op zijn klantleven, dat hij de afgelopen vier jaar grotendeels doorbracht bij het Ministerie van Defensie. “Onlangs rondde ik daar een project af waar ik heel trots op ben. Voordat ik instapte liep het al wat jaren en samen met het team heb ik het in twee jaar kunnen afronden. Het project behelsde een nieuwe manier waarop Defensie efficiënt met partners samenwerkt. Als Defensie informatie uitwisselt met partners, moet dat in een veilige, gecontroleerde omgeving gebeuren. Daar hebben we verschillende smaken voor gecreëerd, zodat alle Defensie-onderdelen hier gebruik van kunnen maken. Hiermee is aan een langlopende behoefte van het ministerie om meer wendbaar te zijn voldaan.”

Buitengewoon Team

Zijn klantleven overschaduwt nogal eens zijn Conclusion-leven, maar de laatste tijd is Hendrik daar alert op. “Ik wil meer focus leggen op de balans tussen klant en Conclusion. Voor ons team Digitale Strategie ben ik bezig met het verder vormgeven van ons Buitengewoon Team. Dat gaat van iets simpels als het inzichtelijk maken van een duidelijke teamkalender tot het inhoudelijk en inspiratievol inrichten van teamdagen en teamontwikkeling.” In zijn klantleven is Hendrik ook bezig met het ontwikkelen van relaties: “Ik ben veel bij klanten te vinden en zet in op langlopende relaties.”

Collega’s op één

Aankomende januari werkt Hendrik alweer zes jaar bij Conclusion Consulting. Wat maakt dat hij op zijn plek zit? “Mijn collega’s staan daarbij op nummer één”, zegt de business consultant zonder te twijfelen. “Ze geven me een fijn, warm gevoel. Dan heb ik het over mijn collega’s bij Conclusion Consulting, maar ook over de collega’s uit het Conclusion-ecosysteem.” Naast zijn werk is Hendrik de aanvoerder van het Conclusion hockeyteam. “Dat heb ik opgetuigd. Inmiddels zijn we met een flexibele groep van zo’n 30 Conclusianen.” Hoe krijgt hij al die mensen bij elkaar? “Door mijn enthousiasme te delen: ik praat erover tijdens projecten, op borrels en plaats berichten op Intranet … Ook co-captain Anne van Conclusion AFAS Solutions en onze salesman Tom promoten het hockeyteam goed.”

De zoete klank van co-creatie

Rode draad in Hendriks werk en leven: het bij elkaar brengen van mensen en zorgen dat ze samen presteren. “Ik zie mezelf als de dirigent van het orkest, die zich in dienst stelt van de groep, zodat we samen één geheel kunnen vormen. Solo zijn we allemaal hartstikke goede specialisten, maar uiteindelijk gaat het erom hoe al die klanken bij elkaar klinken.” Dat is voor Hendrik ook waar co-creatie voor staat: “Samen met collega’s en de klant het hoogst mogelijke niveau bereiken. Bij Conclusion Consulting zijn wij daar erg goed in.” En Hendrik kan het weten, want hij werkt alweer achttien jaar in de consultancy. Om vanuit dat inzicht te concluderen: “Oei, wat ben ik oud, haha. Uit ervaring kan ik vertellen dat je bij Conclusion Consulting in een hechte club terechtkomt waar je gehoord wordt. Je moet wel zelf actie ondernemen, maar als je dat doet, word je op ieder niveau gewaardeerd.”

Repetitief, maar nooit saai

Hendrik ziet zichzelf als generalist. “Ik weet van heel veel een beetje. Als ik ergens induik, heb ik het me snel eigen gemaakt." Dat geldt voor zijn werk, maar Hendrik past het thuis net zo makkelijk toe: “Ik woon in een nieuwbouwhuis. Toen we hier in trokken heb ik de zolder afgebroken en een vliering, dakkapel en badkamer gebouwd. Muren eruit, muren erin. Een herbruikbare mal maken waarmee ik alle dwarsleggers voor de vliering eenvoudig kan reproduceren. Dat repetitieve komt ook terug in mijn werk: ik kijk altijd hoe we iets zo kunnen inrichten dat we het wiel niets steeds opnieuw hoeven uit te vinden, terwijl er ruimte blijft voor persoonlijke invulling.”

Aan of uit, that’s it

Wat men niet direct van Hendrik zou verwachten? Lachend: “Dat ik ook weleens moe ben. Dat zie je niet op de werkvloer, daar sta ik altijd aan. Thuis ook, hoor. Ik heb drie kinderen van een, zes en acht jaar en een vrouw die mijn steun en toeverlaat is. Ook thuis is het een co-creatie, zodat wij ons drukke werk- en gezinsleven kunnen combineren met veel sporten en gezelligheid. Bij de hockeyclub ben ik ook bezig met het bij elkaar brengen van mensen. En thuis vind ik het belangrijk dat we een hecht gezin vormen. Ik breng mijn kinderen bijna iedere dag naar school en als het uitkomt, haal ik ze ook weer op. De oudste twee zitten op hockey en het team van de oudste coach ik.” Hendrik valt even stil, ademt rustig in en uit, en concludeert: “Maar zodra mijn hoofd het kussen raakt ‘s avonds, ben ik weg. Het is aan of uit bij mij.”