Diane krijgt energie voor drie van co-creatie, perfecte plaatjes en zo-kan-het-ooks

Diane heeft de allerleukste baan ter wereld. “Ik doe mijn werk met zoveel liefde en passie. Als business consultant mag ik in de keukens van mega-interessante organisaties kijken, met verschillende vraagstukken bezig zijn en alleen maar met leuke mensen samenwerken. Daardoor ben ik continu in ontwikkeling. Ik gun iedereen een Conclusion Consulting; ik kan hier mezelf zijn en mijn ambities waarmaken.”

19 juni 2024   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting

Diane en haar digitale bijbel

Tot voor kort kon je Diane uittekenen met een notitieboekje in haar hand, dat gekscherend de bijbel werd genoemd. “Ik was ermee vergroeid”, zegt ze. “Afgelopen jaar ben ik met OneNote gaan werken. Inmiddels zijn al mijn notities gedigitaliseerd.” Wat er in die (digitale) bijbel staat? “Al schrijvende krijg ik zicht op de vraag achter de vraag, of die nu van een klant of een collega komt. Er vallen me ook altijd intermenselijke dingen op. Wat iemand niet zegt tijdens een gesprek, maar waar ik wel op terug wil grijpen. Of bepaalde zinnen die iemand gebruikt. Zo noteerde ik laatst deze: de koe moet niet vergeten dat ze ook een kalfje is geweest. En: een woldragend varken dat melk geeft. Dat soort kreten houd ik bij me door ze op te schrijven.”

Razen over een achtbaans snelweg

Als Diane naar iemand luistert, kijkt ze vaak een beetje opzij. Niet uit desinteresse, maar juist omdat er zoveel in haar hoofd gebeurt op zo’n moment. “Dan zie ik plaatjes voor me. Ik denk visueel en probeer die plaatjes op papier te krijgen. Ik heb mezelf aangeleerd om zakelijk te tekenen. Daar heb ik een eigen stijltje in ontwikkeld. Al denk ik ook: ik doe eigenlijk maar wat.” Taal en beeld komen vaak samen bij Diane. Zo is ze met haar boekje gaan zitten om vakjargon van een klant om te zetten in beelden. “Ik probeer dat te verwerken in een beeldbank, door die tekeningen te digitaliseren op de iPad van mijn dochter. Voordat ik het aan de klant durfde te laten zien, moest ik wel een drempel over. Ik ben heel kritisch op mezelf en vind dat ik mezelf op alle vlakken kan verbeteren. Gelukkig werden mijn tekeningen goed ontvangen door de klant.” Dat gaf Diane het zelfvertrouwen om een stap verder te gaan en live te tekenen tijdens meetings. Geen sinecure: “Ik moet mijn verhaal vertellen, goed luisteren en tegelijkertijd die plaatjes tekenen.” Het geeft Diane wel de broodnodige houvast: “Van nature is het in mijn hoofd een achtbaans snelweg waar ik met 200 kilometer per uur overheen raas. Inmiddels heb ik geleerd mijn tempo aan te passen.”

Ik probeer zo snel mogelijk de taal van een organisatie te leren en te spreken

Diane Riemeijer

Taal van de klant spreken

Diane doorleeft de vraag van een klant. Dat vraagt om een diepgaand begrip van de organisatie, de mensen en de daadwerkelijke vraag. “Waar ligt men wakker van? Wat ligt daaronder? Hoe kunnen wij daar vanuit Conclusion Consulting bij helpen? Ik geloof heel erg in co-creatie en samen ontwikkelen. Zo snel mogelijk probeer ik de taal van de organisatie te leren en te spreken. Dat is namelijk de taal die past bij het DNA van de klant en die beklijft bij de mensen uit de organisatie.” Dat doet Diane door zich op te stellen als externe collega en zich onder te dompelen in een organisatie. “In de periode dat we samenwerken, moeten we elkaar door en door begrijpen. Dan helpt het om te weten wat de echte vraag achter de vraag is. Tegelijkertijd geloof ik heel erg dat je als business consultant jezelf zo snel mogelijk overbodig moet maken, zodat de klant daarna zelfstandig verder kan. Je voedt ook geen kinderen op die levenslang aan je hand lopen.“

Wijze lessen voor de klas

Eerder in haar carrière stond Diane acht jaar voor de klas, als juf in het basisonderwijs. “Ik dacht: als ik echt de wereld wil veranderen, moet ik beginnen met kleine mensen.” Ze volgde deeltijd de Pabo, trouwde, verhuisde, kreeg kinderen en ging werken op de school van haar oudste. Daar leerde Diane haar tempo aanpassen, kinderen te boeien en aan te sluiten bij hun primaire behoeften. “Je moet op persoonlijk vlak enorm kunnen verbinden als je voor de klas staat. Je doet de deur van het lokaal dicht en bent dan alleen met dertig kinderen. Die hebben meteen in de gaten wat je zegt en wat je daarmee bedoelt. Als juf richtte ik me op de zelfredzaamheid en het plezier in leren van de kinderen. Als ze elkaar helpen en elkaar dingen leren, krijgen ze vertrouwen en groeien ze het meest.”

Agile Europroject

Diane’s carrière is niet die van de gemiddelde business consultant. Naast haar baan in het basisonderwijs werkte ze bijvoorbeeld ook aan het Europroject bij BRINKS. “Dat was toen we vanaf 1 januari 2002 overgingen van de gulden op de euro, een flinke operatie”, blikt Diane terug. “Met een klein projectteam moesten we klanten informeren over wat er stond te gebeuren, klachten in ontvangst nemen en oplossen. Heel agile, heel pragmatisch.” Omdat de business consultant tijdens haar carrière in alle lagen van organisaties actief is geweest, kan ze zich ook goed inleven in wat medewerkers bij de klant ervaren.

‘Jongens, kom maar op!’

Nieuwe omgevingen ontdekken. Nieuwe dingen leren. Diane gaat er goed op. “Ik wil een continue groei voor mezelf waarborgen. Dat zorgde er ook voor dat ik na acht jaar de stap van het onderwijs naar het bedrijfsleven maakte.” Toen al raakte ze in gesprek met Conclusion Consulting, maar was de conclusie: met je energie zit het wel goed, maar over je IT-ervaring twijfelen we. Dus ging Diane bij een IT-bedrijf werken, haalde ze haar Lean Black Belt en reisde ze heel Europa door om processen te optimaliseren. Enkele jaren later werd het contact met Conclusion Consulting opnieuw gelegd. “Na een aantal fijne gesprekken zat ik met directeur Martijn en Managing Consultant Angelo van wat inmiddels ook mijn team Prestatieverbetering is. Al op de terugweg naar huis belden ze. Het enthousiasme was geheel wederzijds.” Op 2 januari 2023 zette Diane de volgende stap in haar carrière.”Ik kwam op kantoor en zei: jongens, kom maar op!” 

Samen waarde toevoegen voor de klant is voor mij pure co-creatie

Diane Riemeijer

Verrijkende zo-kan-het-ooks

Als jonge vrouw zag Diane zichzelf op de kunstacademie. Of als psychologe. “Sommige dingen zijn geweest”, zegt ze daar nu over. “Ik teken en schilder tegenwoordig minder. De creativiteit die ik daarin kwijt kon, kan ik nu kwijt in het creatief denken. Sparren met collega’s is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik vind het heerlijk om mijn eigen brein te verrijken met andere invalshoeken en zo-kan-het-ooks. Continu denk ik erover na hoe we zaken als team zo slim mogelijk kunnen aanpakken. Zo zocht ik naar een slimme manier om uitkomsten van brainstormsessies met de klant te analyseren. Een collega kwam met een AI-oplossing waar ik nooit aan had gedacht. Dat is voor mij pure co-creatie: samen waarde toevoegen voor de klant. En ik vind het leuk om het leuk te hebben met elkaar. Om écht te kunnen lachen samen, moet je elkaar goed leren kennen.”

Samen bouwen aan Conclusion Consulting

Het kantoor van Conclusion Consulting in Utrecht is voor Diane haar thuishonk. “Werken bij Conclusion Consulting betekent voor mij keer op keer de bevestiging dat ik mezelf kan zijn. En dat dat ook nog eens gewaardeerd wordt. Ik word continu uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen. Voorheen zocht ik te snel naar een nieuwe baan, als business consultant is dat juist de bedoeling. Het voelt als thuiskomen vanaf het moment dat ik hier voor het eerst binnenstapte. We werken hard voor de klant, maar ontwikkelen ook ons bedrijf samen. Collega’s en het management zijn daar heel ontvankelijk voor. Ik mag werken aan mijn eigen ambitie en opdrachten selecteren waar ik de meeste energie van krijg.”

Het perfecte plaatje

Bakken energie krijgt Diane ook van haar dochters. ‘We houden ervan om musea te bezoeken. Dan loop ik de hele dag met een grote glimlach rond.” Genieten van het visuele zit ingebakken in haar zijn: “Kunst, mooie steden, een prachtig gerecht; ik word er blij van als het plaatje klopt. Of dat nu in perfectie of imperfectie is.” En om het plaatje compleet te maken: ook hond Goof hoort er helemaal bij. Tot rust komen doet Diane door in haar tuin te werken. Nou ja, zelf zegt ze daar lachend over: “Ik heb een grote tuin, maar geen groene vingers, daar werk ik nog aan.” Sporten dan? “Met tennissen heb ik een wisselende relatie. Lekker eten en ik vormen daarentegen al jarenlang een gelukkig huwelijk. Om dat in balans te houden, doe ik sinds een tijd ook aan krachttraining en bootcamps.” Conclusie: als het plaatje klopt, dan is lol gegarandeerd, in het leven én in het werk.