Elkaar uitdagen betekent dat je elkaar serieus neemt

Heb je drie kwartier nodig voor een overleg? Plan een uurtje in. Nee, Steven van Dam verliest heus de efficiency niet uit het oog. Daar is hij immers business consultant voor. “Maar de vertrouwensband die je met dat kwartiertje ‘small talk’ opbouwt, geeft je de vrijheid om het zakelijke gesprek scherper in te steken.”

21 april 2022   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

co-creator-steven-van-dam Conclusion Cosulting

De kick van de klik

Voor digitaal strateeg en open boek Steven staat de persoonlijke band met de mens tegenover hem centraal. “Daar investeer ik bewust tijd in. Hoe gaat het met je? Hoe was je weekend? Door dat soort gesprekken te voeren, vind je gezamenlijke interesses. Daarna is het aan mij om op basis van de inhoud het vertrouwen van de klant te winnen. Dan voel ik de vrijheid om advies te geven, gevraagd en ongevraagd.”

Geen gouden ketting

Voor zijn carrière als consultant werkte Steven in de financiële dienstverlening. “Bij een grote fondsbelegger. Daar had ik het prima naar mijn zin. Maar zag ik ook iedere dag de mensen in- en uitlopen die daar al dertig jaar aan de gouden ketting lagen. Dat ging mij niet gebeuren.” Tijd dus voor Steven om weg te wezen. “En om toch maar eens de consultancy in te gaan. Het trok me om in korte tijd veel verschillende bedrijven en instellingen te leren kennen.”

Buitengewoon hecht

“Jij past perfect bij ons bedrijf!”, Steven hoort het een goede vriendin van hem nog zeggen. Zijn huidige collega overtuigde hem in gesprek te gaan met Conclusion Consulting. “Zij kon me het eerlijke verhaal vertellen. De belangrijkste kenmerken die ze aanstipte, waren de openheid en laagdrempeligheid binnen de organisatie. Dat ervaar ik inmiddels in de praktijk. Iedereen is benaderbaar, van junior tot directeur. Ook al zijn we onderdeel van een groot ecosysteem, we vormen een buitengewoon hecht team. Verbonden, bekend en gezellig.”

‘Daag me uit dan’

Als hij de cultuur binnen Conclusion Consulting verder uitdiept, bespreekt Steven de ruimte om elkaar uit te dagen. “Door de fijne cultuur die er heerst, schroom je nooit een ander aan te spreken. Zonder dat iemands vertrouwen wordt aangetast of er een onveilig gevoel ontstaat.” Heeft een klant of een collega geen feedback op Stevens werk, dan wordt hij achterdochtig. ‘Ziet er helemaal top uit!’ betekent in zijn idioom ‘Je hebt er vast niet met aandacht naar gekeken’. “Ik voel me serieus genomen op het moment dat ik uitgedaagd word. Dat gebeurt gelukkig volop.”

Oneindige klantreis

Aandacht, daar draait het voor de digitaal strateeg sowieso om. “Niet enkel voor mijn klant, maar ook voor zijn klant. Als business consultant opereer ik met name aan de voorkant. Mijn grootste drijfveer is het direct toevoegen van waarde voor de eindklant. Daar ligt mijn kracht. Dat doe ik door de stem van de eindklant naar binnen te halen. Pas dan kun je een goede customer journey bouwen. Een klantreis die nooit af is en elke dag beter wordt. Het is een continu verbeterende cyclus.”

Collega’s als spiegel

Co-creatie is cruciaal in het slagen van Stevens werk. Komt die persoonlijke klik weer om de hoek kijken. “Co-creatie beweegt zich voor mij over drie assen: intern, binnen het Conclusion ecosysteem en met de klant. Momenteel werk ik samen met een collega van Digitale Strategie aan een adviestraject bij de Belastingdienst. Van tevoren had ik de meerwaarde van die co-creatie onderschat. We kunnen samen zoveel meer leveren dan als individu. Je hebt namelijk continu een spiegel tot je beschikking. Met z’n tweeën zitten we dusdanig diep in de materie dat we elkaar perfect kunnen uitdagen. En hebben we bepaalde IT-expertise nodig? Dan kunnen we een partij binnen het Conclusion ecosysteem naar voren schuiven.”

Schrijvend strateeg

Tussen neus en lippen door vermeldt Steven nog even dat hij een training Schrijfvaardigheid verzorgt voor de Conclusion Academy. “Uit schrijven haal ik veel plezier”, steekt Steven van wal. “Bij mijn studiekeuze twijfelde ik tussen de opleidingen Journalistiek, Sociologie en Bedrijfskunde. Ik koos voor laatstgenoemde, maar ben altijd blijven schrijven. Ik vind het ook belangrijk dat mijn collega’s goed leren schrijven. Professionele communicatie richting de klant kan een opdracht maken of kraken. Zeker als je een taalgevoelige klant hebt.”

Ace op de skipiste

Steven is een actief man. Met liefde integreert hij werk en liefhebberij: “Ik houd van tennissen, dus toen ik bij Conclusion Consulting ging werken heb ik gelijk een clubje tennissers verzameld. Ik houd ook van koken, en heb laatst tijdens een veiling voor Oekraïne samen met een collega een volledig verzorgde barbecue aangeboden. En als enthousiast wintersporter organiseerde ik onlangs een lang weekend in de sneeuw voor ons team. Dat was echt geweldig, ik ben er nu nog van aan het bijkomen.”

Ook aan de slag als Business Consultant

Bekijk onze vacatures

Conclusion Consulting

Iris Pitar

Recruiter
ipitar@conclusion.nl