Eneco en Conclusion Consulting: duurzame samenwerking die van alle kanten energie oplevert

Eneco speelt een leidende rol in de energietransitie. De innovatieve organisatie schakelde de leiderschapsexpertise van business consultant Evan de Kok in om de aansturing van een batterij voor een van hun klanten te realiseren. Een mooi voorbeeld van hoe duurzaamheid en klantwaarde hand in hand kunnen gaan.

Klant

Eneco

Corporate logo Eneco

Markt

Energie & Utilities

Publicatiedatum

10 januari 2024

Conclusion Consulting

Uitdaging: realiseer de aansturing van een batterij voor het laadplein van een transportbedrijf

Een Nederlands transportbedrijf wil hun vrachtwagenfleet verduurzamen door om te schakelen naar elektrische vrachtwagens. Om deze te kunnen laden tegen acceptabele kosten had de Eneco-klant behoefte aan een batterij voor hun laadplein. Daarin kan de door zonne-energie opgewekte elektriciteit worden opgeslagen en vervolgens onder meer worden ingezet voor het opladen van de vrachtwagens. “Een elektrische vrachtwagen met volle accu kan ruim driehonderd kilometer rijden en is daarna binnen twee uur weer opgeladen”, weet Evan. Hij vertelt: “De batterijen voor het laadplein zijn zo’n twee bij twee meter en in totaal ging het over vijftien stuks.”

De aansturing van de batterij moest in korte tijd gerealiseerd worden door een twaalfkoppig projectteam met ieder een eigen expertise. Evan trad op als Project Lead. “De funnel was van een aanzienlijke omvang en het speelveld dusdanig groot dat Eneco vanwege capaciteitsoverwegingen besloot hier een externe projectleider voor aan te stellen”, zegt de business consultant uit het team Leiderschap. Evans eerste uitdaging was het samenbrengen van de gewenste expertises en het vormen van het projectteam. “Tegelijkertijd schakelde ik met de belanghebbenden en lijnde ik de schakels op om de batterij aan te kunnen sturen.”

Oplossing: vanuit een helder uitgedacht proces de keten foutloos doorlopen

Evan begon als Project Lead samen met zijn team met het uitdenken van het proces. “Elke stap in de keten moest opgelijnd staan om uiteindelijk het startsignaal te kunnen geven”, vertelt hij. “Nadat het hele team het eens was over de keten, konden we de afhankelijkheden achterhalen en deze wegzetten in de tijd. Zo konden de verschillende schakels in de keten het commitment naar elkaar uitspreken en garanties afgeven. Daardoor konden we heel precies naar het moment van livegang toewerken.”

Eneco is vastbesloten meer van deze batterijen aan te sturen, waardoor er nog veel meer energie duurzaam kan worden opgeslagen

Evan de Kok

Voor Eneco was het de eerste keer dat zij een relatief kleine batterij ontwikkelden. Evan: “Normaliter gaat het om duurzame batterijen van aanzienlijk meer megawatt, deze batterij heeft een beperkt aantal megawatt. Voor Eneco een interessante propositie, omdat de slimme batterij efficiënt met energie vanuit groene bronnen kan omgaan. Dit levert uiteindelijk de meeste klantwaarde op, zowel voor de eindklant als voor Eneco.” Het concept van de batterij kan nu schaalbaar worden gemaakt en breder worden uitgerold. “Dit project heeft ons veel lessen gebracht. Eneco is vastbesloten meer van deze batterijen aan te sturen, waardoor er nog veel meer energie duurzaam kan worden opgewekt én opgeslagen.” 

Voor het aansturen van de batterij werd ook de samenwerking met het Conclusion ecosysteem opgezocht. Conclusion ForeyeT leverde de stuurbox voor het aansturen van de batterij. “Zodat wij signalen kunnen sturen aan de batterij en aan kunnen geven wanneer deze moet laden en ontladen”, legt Evan uit.

Resultaat: livegang van de batterij in een recordtijd als basis voor bredere duurzame impact

“Eneco is een vooruitstrevend bedrijf dat zich hard maakt voor de duurzame energietransitie”, zegt Evan. “Deze batterij is daar een mooi bewijs van, maar tegelijkertijd slechts een waardevol onderdeel van het grotere geheel. Eneco is altijd bezig met verbeteren, dat past perfect bij Conclusion Consulting. Het realiseren van klantwaarde en tegelijkertijd werken aan een betere wereld; op die manier profiteert iedereen.”

Het team dat Evan leidde, wist de aansturing van de batterij in een recordtempo te ontwikkelen. “Binnen 2,5 maand waren we live. Dat was best aanpoten, maar als team haalden we ook veel plezier uit het traject. We vormden een jong team dat bereid was een stapje extra te zetten wanneer dat nodig was en dat op prettige, informele wijze met elkaar omging. Ik kijk daar met veel trots op terug.” Een belangrijke rol van Evan was het faciliteren van het team. “Waar kan ik jullie helpen? En tegelijkertijd: blijven we dan ook binnen budget en binnen de tijd? Ik waakte ervoor dat teamleden niet werden overvraagd en zorgde ervoor dat ze op tijd wisten wat er hun kant op kwam. Dat werd gewaardeerd.”

“Ik hoop dat dit soort batterij-toepassingen de komende jaren breed wordt uitgerold”, blikt Evan vooruit. “Eneco merkt dat er veel vraag vanuit de markt is, dus er zijn alweer meer projecten opgelijnd.” De samenwerking met Evan beviel Eneco dusdanig goed dat hij is gevraagd voor een vervolgproject. “Het mooiste compliment dat je kunt krijgen”, zegt hij met een grote glimlach. “Het was de eerste keer dat ik de rol van projectleider op me nam, maar het smaakt naar meer. Ik kijk ernaar uit om binnenkort weer een team te mogen faciliteren.”

Over Eneco

Eneco is een toonaangevend energiebedrijf dat zich richt op de overgang naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving. Met een sterke focus op hernieuwbare energiebronnen, levert Eneco energie aan miljoenen klanten. Als pionier in de energietransitie investeert het bedrijf voortdurend in innovatie en duurzame oplossingen, waaronder slimme energienetwerken en energiebesparende technologieën. Door samen te werken met partners, klanten en de gemeenschap, streeft Eneco ernaar om een positieve impact te hebben op het milieu en een duurzame toekomst te creëren voor iedereen.

het uitvoeren van 24x7 managed services

Conclusion in de energie & utilities

Energie & utilities is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in de energie & utilities?