• Expertises

    Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

  • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

  • Over Application Innovation, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

  • Nieuws, events en artikelen van Application Innovation

  • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij Conclusion Application Innovation

Masterclass software estimation

Bij Conclusion delen we graag onze kennis. Regelmatig volgen onze collega’s interne workshops of wonen kennissessies bij om up-to-date te blijven van de ontwikkelingen in de markt. Onze collega Stan geeft regelmatig een masterclass in software estimation. In deze blog vertelt hij daar alles over.

24 februari 2021   |   Masterclass   |   Door: Conclusion Application Innovation

Deel

Deze maand ben ik weer begonnen met het geven van de ‘masterclass software estimation’ aan een groep collega’s. Het geven van een Masterclass vind ik een erg leuke afwisseling van de werkweek. Ook vind ik het delen van kennis belangrijk en leuk om te doen. Daarnaast krijg ik van de deelnemers ook positieve reacties, waardoor het mij stimuleert om hiermee door te gaan.

Anderhalf jaar geleden is bij mij het idee voor een Masterclass ontstaan. Ik had net een goed boek gelezen over schattingstechnieken voor het vakgebied van softwareontwikkeling. Dat boek was voor mij een feest van herkenning met de eigen ervaring die ik al die jaren daarvoor had opgedaan. Dan word je gegrepen door zo’n boek en ga je het samenvatten in een aantal slides. Maar gaandeweg werden het er zoveel dat ik dacht: “Dit is een volledige masterclass”.

Vervolgens heb ik aan een aantal collega’s gevraagd of ze geïnteresseerd waren in de door mij bedachte ‘masterclass software estimation’. Die vonden dat een leuk idee en in oktober 2019 ben ik de eerste pilot klas gaan draaien. Je merkt dan direct welke slides werken en welke niet. Soms maak je te grote denkstappen en gaat het te snel voor je leerlingen. Een andere keer moet je zelf nog wat beter in de stof duiken, omdat je merkt dat je de vragen van de deelnemers onvoldoende goed kan beantwoorden.

In de Masterclass maak ik mensen vertrouwd met een aantal modelletjes en wat schattingstechnieken. Tevens komen allerlei onzekerheidsfactoren aan bod, hun invloed op je schatting en hoe je daar mee om kan gaan. Daarbij zijn deze zaken niet alleen van toepassing op de ‘waterval’ wereld, maar ook op de huidige agile wereld. Je maakt onder andere kennis met de ‘cone of uncertainty’, maar ook met ‘probabilistisch schatten’ en de denkwereld van ‘no estimation’. 

Om de stof ‘levend’ te maken komt in vrijwel elke les een praktijk case langs. Dan wordt de groep opgesplitst en gaat men in break-out rooms met elkaar aan de slag om de case op te lossen. Deze cases zijn doorgaans gebaseerd op mijn praktijkervaringen en geven stof tot nadenken. De masterclass bestaat uit 8 blokken van 2 uur die meestal aan het eind van de dag worden gegeven. Op de laatste middag komt de eindcase langs; dan komen de diverse aangereikte technieken weer even langs. 

De Masterclass is bedoeld voor iedereen die actief is in het vakgebied. De mix kan variëren van junior ontwikkelaar tot en met zeer ervaren architecten en managers. Iedereen uit het Conclusion ecosysteem is welkom om deel te nemen. Ondertussen hebben al uit drie werkmaatschappijen collega’s meegedaan.

Een van mijn doelstellingen met deze masterclass is om mensen te behoeden voor een aantal valkuilen en daarmee de kans op een succesvolle opdracht en tevreden stakeholders (intern en extern) te vergroten. Een van de grootste problemen is dat projecten gestart worden op basis van een veel te optimistische schatting. Met de kennis uit deze masterclass is dat te voorkomen. Daarmee hoop ik ook om ons ‘hoekje van de wereld’ te verbeteren!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Lijkt het jou ook leuk om deze masterclass te volgen, maar werk je (nog) niet bij Conclusion? Je bent meer dan welkom.

Neem contact op met Stan om de mogelijkheden te bespreken.

Stan van Eijndhoven

Service Delivery Manager
svaneijndhoven@conclusion.nl
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2022   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security
  • Expertises
© Conclusion 2022   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security