• Expertises

    Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

  • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

  • Over Application Innovation, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

  • Nieuws, events en artikelen van Application Innovation

  • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij Conclusion Application Innovation

Een weekje meekijken met een Cloud Engineer

Om een beetje beeld te schetsen van hoe werken in een CE team bij Conclusion Application Innovation is, keken we afgelopen week mee met Wessel van Heerde, engineer bij Cloud Enablement.

9 februari 2021   |   Blog   |   Door: Conclusion Application Innovation

Deel

Bij Cloud Enablement (CE) richten we ons op het enabelen van applicatie teams binnen Conclusion Application Innovation. Dat betekent dat we veel bezig zijn met het ontwerpen en ontwikkelen van kant en klare infrastructuur- en applicatie bouwblokken die door applicatie teams kunnen worden ingezet. Zo kunnen zij op hun beurt sneller apps ontwikkelen die voldoen aan best practices en security guidelines en hoeven teams ook niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden.

Het ontwikkelen van bouwblokken is een heel breed kennisgebied – en dat is wat het ook zo tof maakt. Hier komt kennis uit allerlei disciplines bij elkaar om tot een integrale oplossing te komen. AWS, Azure, React, CDK, web native mobile apps, C# en TypeScript zijn een greep uit de technologieën en talen die binnen een bouwblok bij elkaar kunnen komen. Niemand weet echter alles, en dus zijn we - naast dat we graag in nieuwe technieken duiken - ook als team op elkaars kennis aangewezen. 

Binnen CE werken we met meerdere teams van 6 á 7 personen in sprints van 2 weken. Daarom houden we onze stories klein, concreet en richten we ons op iteratief development. Al het werk dat we doen is in code en automatisering is voor ons een van de sleutels tot succes.

Om een beetje beeld te schetsen van hoe werken in een CE team bij Conclusion Application Innovation is, keken we afgelopen week mee met Wessel van Heerde, engineer bij Cloud Enablement.

Maandag 1 Februari

Recentelijk hebben we onze sprints wat anders ingericht en deze sprint is de eerste in zijn nieuwe vorm. Als team committeren we ons aan de workload die we aan het begin vastgesteld hebben en daar gaan we met zijn allen voor. We lopen nu tegen het einde van onze sprint aan en ik ben best tevreden voor een eerste ronde.

We zijn een veelzijdig team en binnen deze sprint komen allerlei aspecten aan bod: front-end applicaties, back-end applicaties, cloud platform en ook nog een stukje mobile app development. Omdat we als team de sprint willen halen en we onze kennis graag verbreden en uitbouwen, pakken we ook regelmatig onderwerpen op waar we nog niet eerder iets mee gedaan hebben. Voor mij was dat deze sprint vooral het werken met Google Cloud Platform en Google Firebase.

Vandaag is het voor mij vooral zaak het review commentaar dat een collega had op mijn werk aan onze eigen CDK constructs te verwerken. Ik heb een bouwblok gemaakt waarmee een Google Firebase Project met enkele regels CDK geprovisioned kan worden. Altijd leuk om te zien hoe alles bij elkaar komt. Door het reviewen van elkaars werk houden we elkaar scherp, verbeteren we kwaliteit en helpen we elkaar weer een stukje beter te worden.

Dinsdag 2 Februari

Binnen CE kan werk pas klaar zijn als het gereviewed en goedgekeurd is door een ander teamlid. Vandaag bestaat mijn werk voornamelijk uit het reviewen van het werk van een collega en het verwerken van review commentaar op mijn eigen werk.

In de ochtend hebben we ook een technische sessie, waarin we een beslissing nemen over complexere technische problemen waar we als heel CE een beslissing over moeten nemen. Het is een open discussie waaraan iedereen mee mag doen met als doel tot een goed besluit te komen dat door heel het team gedragen wordt. Zo krijgt iedereen de gelegenheid iets te vinden en hoeven er ook geen verassingen te zijn over genomen beslissingen. Deze sessie gaat over hoe we omgaan met container image repositories binnen AWS (ECR) en hoe we die willen vormgeven. Als team lukt het consensus te vinden over de gepresenteerde opties: we kunnen weer voorwaarts!

Aan het eind van de dag doen we nog een uurtje refinement van stories op de backlog. Dat is een team activiteit. We kijken of we de story allemaal snappen, proberen de story concreet te maken, hakken de story op als hij te groot is en doen een potje planning poker. Op die manier bereiden we ons voor op een aankomende sprint. 

Woensdag 3 Februari

Een van de stories waar we deze sprint aan werken is een notificatie bouwblok, waarmee we als doel hebben push notificaties te versturen naar verschillende mobiele platformen (Android / iOS). Bij deze story komt echt van alles bij elkaar: progressive web apps, AWS, CDK, C#, custom resources, Python, web native apps en backend applicaties. Het is best een uitdaging om naast technische verdieping in deze onderwerpen zo af en toe eens een stapje terug te doen en te kijken wat je nu eigenlijk hebt en je af te vragen of je nog de juiste richting op gaat. Gelukkig is er altijd wel iemand die even je rubber duck wil zijn.

Vandaag is ook echt de laatste dag van de sprint en proberen we nog een van de grotere stories (Aurora ondersteuning in onze CDK Construct Library) af te ronden. Dat bestaat vooral uit reviewen en commentaar verwerken en aan het eind van de dag lukt het de story naar done te kunnen schuiven. Dat is winst, maar jammer genoeg hebben we de sprint niet helemaal afgekregen door een tegenslagje hier en daar. Goed om te kijken hoe we dat in een volgende sprint kunnen voorkomen.

Donderdag 4 Februari

Sprint wissel vandaag! Bij CE altijd een drukke dag met vrij veel sessies, maar tegelijkertijd de dag die de start van een nieuwe sprint markeert en dat is prettig: een frisse start. We kijken terug op afgelopen sprint naar wat er opgeleverd is en bespreken dat kort met de product owner. Met de nodige koffie (of thee) vervolgen we de dag naar de retrospective; een gezamenlijke sessie voor alle teams in CE deze keer. We bespreken wat we goed vonden gaan, onze successen, maar ook de dingen die we minder goed vonden gaan en waar we ruimte voor verbetering zien. We maken actiepunten voor de zaken waar we graag op willen verbeteren.

Aan het eind van de dag plannen we de nieuwe sprint. Als team committeren we ons aan de hoeveelheid effort die we denken te kunnen leveren de komende 2 weken. We doen dat op basis van onze velocity, maar omdat we sinds kort onze sprints wat anders inrichten zijn die cijfers nog niet zo betrouwbaar. Daar zoeken we nu dus nog een beetje in, maar over een aantal sprints moet dat helemaal goedkomen.

Aan het eind van de dag is de nieuwe sprint klaar om te starten.

Vrijdag 5 Februari

Op deze eerste dag van de nieuwe sprint begin ik met het afronden van een story die over is gekomen uit de vorige sprint. Dat bestaat vooral uit het verwerken van nieuw review commentaar. Daarna nog even aan de slag met de basis inrichting van een Google Cloud Platform account dat we gebruiken voor het automatisch provisionen van Google Firebase.

Om de week af te sluiten: Een week bij CE is veelzijdig en draait om techniek, teamwork, elkaar helpen en samen beter worden in wat je doet.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security
  • Expertises
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security