Nieuws

Uniek pilotproject: natuurherstel meten en bijsturen met data

12 mei 2025
Door: Conclusion

Deel

In een nieuwe, unieke samenwerking bundelen Conclusion, Trees for All en Brabants Landschap hun krachten om inzicht in biodiversiteit te bevorderen en zo bij te dragen aan effectief natuurherstel in Noord-Brabant. Dit initiatief bouwt voort op hun eerdere samenwerking in de Zeezuiper: een Natura2000-gebied bij Bergen op Zoom, waar het Conclusion Impact Bos werd aangeplant. Met behulp van data willen de partijen natuurherstel meten en bijsturen en zo een bijdrage leveren aan de oplossing van maatschappelijke problemen rond biodiversiteit.

Wat maakt het uniek

Door veldwerk, historische data (vanaf 1950), nationale databanken, geografische data en handmatige tellingen te combineren, kunnen we een gedetailleerd beeld krijgen van de biodiversiteit. We zullen vogels, insectengroepen, flora, bodem en water monitoren. 

"Wij verzamelen momenteel veel data vanuit verschillende bronnen die tot nu toe allemaal handmatig verwerkt en vergeleken moesten worden. Door dit project wordt dit proces aanzienlijk vereenvoudigd. Hierdoor kunnen we snel inspelen op veranderingen en noodzakelijke aanpassingen doorvoeren."

-Bart Pörtzgen, Brabants Landschap

Omvang van het biodiversiteitsprobleem

De biodiversiteit neemt wereldwijd in een zorgwekkend tempo af. Onder andere door intensieve landbouw, stedelijke ontwikkeling en klimaatverandering. Biodiversiteit is cruciaal voor gezonde ecosystemen, insecten zoals bijen en vlinders zijn nodig voor de bestuiving van onze (landbouw)gewassen en daarmee onmisbaar voor onze voedselproductie, schoon water en klimaatregulatie. Door de afname van soorten komt de natuurlijke balans in gevaar, met directe gevolgen voor mens en milieu.

"Bomen zijn onmisbaar voor onze biodiversiteit en al het leven op aarde," zegt Stef Röell, directeur Projecten en Innovatie van Trees for All. "Met deze pilot kunnen we nog beter begrijpen welke positieve impact het planten van bomen heeft op de biodiversiteit, zodat we nog meer mensen kunnen stimuleren om zich in te zetten voor een bosrijke wereld."

-Stef Röell, directeur Projecten en Innovatie van Trees for All

Bord de Zeezuiper

AI-expertise inzetten in het bos

AI speelt een grote rol in dit project. Door het inzetten van AI kunnen we gegevens en informatie op een unieke manier monitoren, beheren en uitwisselen, wat voorheen handmatig moest gebeuren of vanuit diverse bronnen moest worden geraadpleegd. Dit kan de juiste vorm van natuurherstel aanzienlijk versnellen.

"Ik ben trots om richting te mogen geven aan deze samenwerking. IT-ondersteuning en data spelen een cruciale rol in ons dagelijkse werk, en dat geldt ook voor biodiversiteit en structureel systeemherstel. Dit is een absolute voorwaarde om te begrijpen wat de natuur in Nederland nodig heeft. Met data-analyse kunnen we ecosystemen monitoren en bedreigingen tijdig signaleren, wat essentieel is voor het verbeteren van de biodiversiteit."

-Raymond van Ek, Director Business Change en Sustainability bij Conclusion Intelligence

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Conclusion

ALTIJD UP-TO-DATE

Met onze maandelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van relevant Conclusion-nieuws, interessante businesscases en de laatste trends van onze experts. Eenvoudig in je mailbox. Dat wil je niet missen.