Mooiere bieten en minder milieudruk? Data werkt!

Het innovatieve Bieten Advies Systeem (BAS) helpt 9.000 coöperatieve telers om hun bietenoogst te optimaliseren. Slim gebruik van data verhoogt de kwaliteit en verlaagt de milieueffecten. Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) ontwikkelde BAS samen met Conclusion Low Code Company, SAP en Mendix.

24 augustus 2020   |   Nieuws   |   Door: Conclusion

Deel

Bieten Advies Systeem
Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) heeft samen met Conclusion Low Code Company op het Mendix low-code platform het innovatieve Bieten Advies Systeem (BAS) ontwikkeld. Hiermee helpt het 9.000 coöperatieve telers landbouwopbrengsten uit bietenvelden te optimaliseren. 

Om elke individuele teler te voorzien van actuele, perceelspecifieke informatie over de grond en advies op maat, combineert BAS informatie uit de database van Cosun Beet Company met data van de telers, openbare bronnen, sensorinformatie en waarnemingen vanuit de buitendienst. Hierdoor wordt niet alleen de opbrengst en kwaliteit van de teelt hoger, maar wordt ook het milieu minder belast. 

“Er zaten slechts tien dagen tussen het eerste gesprek en de livegang van de applicatie. Dat is ongekend snel voor een innovatie in de agrarische sector. Nadat we de Monitor Bladluizen online beschikbaar hadden gemaakt, werden we benaderd door een concurrent uit Zweden die erg onder de indruk was."

Wim Hummel, ICT-manager bij Cosun Beet Company

BAS is een innovatieve oplossing die telers onder meer notificaties stuurt over de te ondernemen acties en voorziet van andere nuttige data. Zo krijgen telers via de applicatie informatie over de beste zaad variëteiten, bewaarmethoden, vruchtwisseling, meststoffen, specifieke plagen- en ziekterisico's, tips om bladschimmel te voorkomen en andere middelen voor gewasbescherming. Naarmate er meer gegevens worden verzameld, wordt de kwaliteit van het advies van het platform steeds hoger.

Cosun Beet Company heeft BAS ontwikkeld in samenwerking met Conclusion Low Code Company, SAP en Mendix. Het voordeel van het werken met het low-code platform van Mendix is ​​dat het IT-teams in staat stelt te experimenteren en aan iteratieve oplossingen te werken. “Live gaan met deze applicaties is relatief eenvoudig en aanpassingen kunnen snel worden doorgevoerd”, zegt Wim Hummel, ICT-manager bij Cosun Beet Company. 

Lees hier meer