Factbased verduurzamen met smart sensoring-pilot Conclusion Cares 

Het was deze winter nog nooit zo actueel: bewust omgaan met energie. In Heerlen wordt bij Conclusion Mediaan sinds september – in opdracht van Conclusion Cares – onderzocht hoe slimme sensoren kunnen bijdragen aan het verlagen van het energieverbruik, met behoud van comfort. AI-specialist Valentin Calomme vertelt meer over de inzichten, quick wins en kansen van het project.

12 april 2023   |   Nieuws   |   Door: Conclusion

Deel

Valentin | Conclusion Mediaan

Valentin: “Conclusion Cares zocht een kantoorpand voor een smart sensoring-pilot. Het kantoor in Heerlen is een goede testlocatie, omdat wij de enige gebruikers van het pand zijn. Daarbij keken wij al langer naar slimme toepassingen voor het duurzamer maken van ons kantoor. De pilot is voor ons ook een mooie kennismaking met het ecosysteem.” 

Prettige samenwerking 

Valentin vervolgt: “AMIS Conclusion heeft de sensoren geplaatst en aangesloten op een schaalbaar IoT-platform in de cloud. Een prettige samenwerking. Ik ben zelf als lead de schakel tussen het team in Heerlen en het team van Conclusion Cares in Utrecht. In mijn team werken onder meer Luc Bams, Liwia Padowska en Rick van Bellen aan de pilot. Zij verdienen alle credits. We kijken ook naar de mogelijkheden om de pilot uit te breiden naar andere kantoorpanden van Conclusion. Dat maakt ons extra enthousiast, omdat we beseffen hoe groot de impact kan zijn als we het op grote schaal aanpakken.” 

Interessante inzichten

De geplaatste sensoren meten elke vijftien minuten de temperatuur, het licht, de luchtvochtigheid en het aantal bewegingen in het kantoor. Valentin: “Meten is weten, maar de sensor zelf zorgt niet voor een verbetering van de luchtkwaliteit. Het is ons werk om de data te interpreteren en daar acties aan te verbinden. De data helpen bij het bevestigen van wat we al dachten en brengt inzichten in hoe we ons kantoor gebruiken. Daar kunnen we vervolgens op sturen. We verzamelen ook data over de weersomstandigheden buiten. Dit helpt ons alles in perspectief te plaatsen en de sensordata te begrijpen. Want een kantoor warmt niet alleen op door het te verwarmen, maar ook door de oplopende buitentemperatuur. Dan zie je ook de impact van wel of geen ramen, en het verschil tussen kantoorruimtes gericht op het zuiden en het noorden.” 

Goed omgaan met data

Privacy speelt bij sensordata altijd een rol. Valentin legt uit: “We zijn altijd voorzichtig als het gaat om privacy. Dat doen we bij klanten, dus ook bij onszelf. Dit soort projecten vallen en staan met transparante communicatie door het management. Bijvoorbeeld door te laten zien wat je meet, en waarom. Beweging meten is vaak het heet hangijzer. Dat hangt meestal weer samen met vertrouwen. Het is dan interessanter om verandering in de bedrijfscultuur aan te jagen. Het hybride werken helpt hier natuurlijk bij, omdat het normaal is geworden dat je flexibel op het werk aanwezig bent. Als er toch bezwaren zijn, kunnen we altijd nog kiezen om bepaalde data niet gebruiken.” 

Terugverdientijd investering is kort 

Het project bracht al snel quick wins voor directe besparingen. Valentin: “Sensoren zijn relatief makkelijk te installeren. Ze zijn niet duur. Je hangt ze één keer op en de data stroomt binnen. Binnen een maand vonden we al een forse besparing. Zo bleek dat we een half uur te vroeg begonnen met stoken en een half uur te lang doorgingen. Nu is het kantoor in Heerlen niet zo groot, maar stel je eens voor dat je een uur per dag minder hoeft te stoken in alle Conclusion-kantoren.” 

Slimme sensoren hebben de toekomst

Naast quick wins zijn er ook veel kansen. Valentin: “Dit project brengt bewustwording. Duurzaamheid is een gespreksonderwerp geworden. Onze facilitymanager wil meer dingen uitproberen en collega’s komen met tips. Dat voelt goed. We zien ook kansen in automatiseren. Zo willen we bijvoorbeeld graag dat er wekelijks automatisch een rapport gestuurd wordt aan de facilitymanager.  

We kijken ook uit naar een vol jaar aan data, omdat we dan de invloeden van alle seizoenen goed kunnen vergelijken. Veel van wat we tijdens deze pilot leren is geen grote shock, maar de uitkomsten zijn nu gebaseerd op feiten in plaats van het onderbuikgevoel van iemand. Dit verklaart ook de opkomst van sensoren. We snappen de mogelijkheden steeds beter, dat maakt ons nieuwsgierig en enthousiast. En dat brengt weer veel kansen voor factbased verduurzamen.”