Eneco zet stap in energie transitie met event streaming

Dankzij het Event Streaming Platform van Conclusion Mission Critical en Axual kan Eneco haar data real-time twee keer zo snel verwerken als voorheen.

19 augustus 2020   |   Nieuws   |   Door: Conclusion

Deel

een nieuwe stap richting duurzaam energiegebruik. 111931759808

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de energiesector. Eneco heeft als missie “Duurzame energie is van iedereen” en wil haar klanten helpen om de volgende stap te zetten in hun energietransitie. Hiervoor is kennis nodig; kennis van de markt, en van de klant. Deze kennis wordt gehaald uit data. Niet alleen ontstaan er ieder jaar meer data, maar deze data moeten ook steeds sneller beschikbaar zijn en verwerkt worden. Omdat deze ‘real-time data’ een steeds belangrijkere rol spelen in de energietransitie, besloot Eneco in 2019 tot het opzetten van een Event Streaming Platform. Dit project werd gegund aan het partnerschap van Conclusion Mission Critical en Axual.

Website eneco windmolens 111931776889

“Real-time data is de toekomst”. “Met real-time data kunnen wij onze klanten direct helpen met hun vragen en advies geven om nog duurzamer om te gaan met energie. Neem bijvoorbeeld klantvragen als ‘Waarom is mijn energieverbruik op dit moment zo hoog?’ Met real-time data kunnen wij dit direct inzien en samen met de klant achterhalen wat er op dat moment aan de hand is in het huis.”

Ronald Root, Manager Data Science en Business Innovatie Eneco

Joleen Breij, Head of Data Eneco, is ervan overtuigd dat Eneco nog meer een datagedreven bedrijf moet worden om haar missie te realiseren. Het Event Streaming Platform is een van de technische fundamenten dat hieraan ten grondslag ligt.

Met het Event Streaming Platform kan Eneco haar data real-time twee keer zo snel verwerken als voorheen, met miljoenen berichten per minuut als resultaat. Daarnaast maakt het platform real-time ontsluiting mogelijk waardoor, in samenwerking met IoT, (real-time) analytics en sturing, beter ingespeeld kan worden op de vraag en het aanbod van warmte levering aan de klant. Dit kan leiden tot een energiebesparing van 20-30%. Hiermee is een nieuwe stap gezet in de verduurzaming van Nederland. 

Een ding is zeker. Er kan meer dan je denkt.

Peter van der Giessen

Peter van der Giessen

Accountmanager
PvanderGiessen@conclusion.nl
Bekijk LinkedIn