Bij de klant in corona tijd I bijdragen aan de veiligheid van wijkagenten

Jorg Meij van Conclusion Zuyd is momenteel bezig op het iLab (Innovatielab) voor een van onze klanten de Nationale Politie. Hier is hij bezig met het ontwikkelen van een near-realtime Briefing-applicatie voor wijkagenten in Nederland, dat later geïmplementeerd zal worden.

10 juni 2020   |   Nieuws   |   Door: Conclusion

Deel

Jorg Meij conclusion Zuyd
BIJ DE KLANT IN CORONATIJD

Jorg Meij is werkzaam als Business Consultant bij Conclusion Zuyd en is momenteel bezig op het iLab (Innovatielab) voor een van onze klanten de Nationale Politie.

iLab is onderdeel van de Nationale Politie. Hier wordt gewerkt aan oplossingen voor nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid, in een snel veranderende wereld. Dit doet de Politie met behulp van innovatieve technologie en door het sluiten van slimme samenwerkingen. Met andere eenheden en diensten binnen de politieorganisatie én met onderwijsorganisaties, kennisinstellingen en ondernemers.

jorg 111937885836

Wat is jouw rol in het project?

Binnen het iLab (Innovatielab) wordt ik ingezet als projectleider van het project ‘Tailor Made Briefing’. Hierbij wordt een near-realtime Briefing-applicatie voor wijkagenten in Nederland ontwikkeld en (later) geïmplementeerd. Daarnaast ondersteun ik in de rol van Scrummaster het development team bij de ontwikkeling van deze applicatie.

Hoe ervaar je het werken vanuit huis?

Sinds de start van de Corona-maatregelingen wordt er vanuit huis gewerkt, dat betekent dat ik achter het bureau of aan de eettafel werk.

Dat verschil is ontzettend groot met de werkplekken van het iLab, waarbij de inspirerende werkomgeving is ingericht om op verschillende manier fysiek samen te werken. Digitale tools helpen om de fysieke middelen te vervangen, zo wordt gewerkt met een digitaal whiteboard tijdens brainstormsessies.

Vooruitkijkend naar de komende versoepelingen van de maatregelingen wordt vooral gekeken naar de situatie waar het samenkomen daadwerkelijk van toegevoegde waarde zal zijn, want in de afgelopen weken is duidelijk geworden dat het op afstand samenwerken ook prima kan werken.

Moet je je werk anders organiseren vanuit huis?

Vanaf het begin is onderkend dat de maatregelingen impact zouden hebben op de samenwerking en de onderlinge communicatie en daarmee is er met veel creativiteit gezocht naar passende oplossingen. Een voorbeeld hiervan is het testen van het eerste prototype op afstand met de gebruikers.

Door het prototype via de cloud toegankelijk te maken op het device van de gebruiker kon deze in zijn eigen (werk)omgeving, en toch op afstand, geïnterviewd worden over het gebruik van de applicatie. Doordat het ontwikkelteam ondertussen live kon meekijken met de handelingen van de gebruiker gaf dit juist veel inzicht over het toekomstige gebruik van de applicatie.

Kan je gemotiveerd blijven in de huidige situatie?

In de gesprekken die we hebben met de (toekomstige) gebruikers, de wijkagenten, komt vaak naar voren hoe het project hen enorm gaat helpen in hun werk. Maar zeker ook gaat helpen aan de veiligheid en leefbaarheid van onze eigen omgeving. Door de huidige situatie wordt deze maatschappelijke relevantie benadrukt en dat motiveert het team en mijzelf extra om het project te doen slagen.

Lukt het je om fit te blijven?

Sporten bestaat voor mij vooral uit een rondje op de racefiets of mountainbike. Voorheen was dit ook een sociale activiteit, maar ten tijde van de maatregelen is het desondanks wel fijn om af en toe naar buiten te gaan ook al moet dat dan nu alleen. Daarnaast helpt een wandeling in de buurt op het eind van de middag om de “koffiemachine-conditie” op peil te houden.

"verandering zou eigenlijk het “nieuwe” normaal moeten zijn".

Jorg Meij - Business Consultant bij Conclusion Zuyd:

Wat heb je van deze situatie geleerd?

De snelheid waarmee onze omgeving verandert zal in de toekomst verder toenemen. Daarmee zou verandering eigenlijk het “nieuwe” normaal moeten zijn. De mindset zal moeten worden dat innoveren geen einddatum heeft en flexibiliteit in de organisatie moet zorgen dat er ingespeeld kan worden op een veranderde context. 

Uiteraard is de huidige situatie uitzonderlijk, al wordt daarmee duidelijk gemaakt wat het aanpassingsvermogen kan zijn wanneer de urgentie tot verandering duidelijk wordt. Door het omarmen van veranderingen kunnen kansen verzilverd worden, om de wereld een stukje beter te maken.

Een ding is zeker. Er kan meer dan je denkt.

Marco Bosma

Marco Bosma

Directeur
mbosma@conclusion.nl