Krachtenbundeling
Op 26 april 2024 ondertekende Rijkswaterstaat de overeenkomst ‘Integraal Beheren, Onderhouden en Aanpassen van het IT-netwerk en Service Integratie’ (BOSI) met Conclusion en Quanza. In deze samenwerking is Conclusion Mission Critical verantwoordelijk voor de operationele service-integratie en governance, terwijl Quanza het netwerk ontwerpt, beheert en onderhoudt. Dit draagt bij aan een stabiel, betrouwbaar en beschikbaar netwerk dat is voorbereid op toekomstige technologische ontwikkelingen.
Complexe transitie succesvol afgerond
Het IT-netwerk van Rijkswaterstaat bestaat uit meer dan 6.000 switches, bijna 5.000 kilometer glasvezel, 1.500 routers en meer dan 1.000 WiFi access points. Dit IT-netwerk is de verbinding tussen alle objecten van Rijkswaterstaat en voorziet in datastromen van en naar onze rijkswegen, vaarwegen en ons waternetwerk. De transitie naar de nieuwe beheerstructuur is binnen korte tijd gerealiseerd dankzij een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen, gekenmerkt door transparante communicatie en een gezamenlijke focus op continuïteit en kwaliteit.
Adriaan Schutte, CTO en directeur IV Netwerken bij Rijkswaterstaat: “Deze succesvolle overgang is een belangrijke mijlpaal voor Rijkswaterstaat. Dankzij de intensieve samenwerking met alle betrokkenen is ons IT-netwerk nu volledig in beheer bij onze nieuwe partners. Samen zetten we de stap naar een moderne serviceprovider-architectuur. We hebben er het volste vertrouwen in dat dit een sterk fundament is en blijft voor een beschikbare, veilige en voorspelbare digitale backbone. Dit is cruciaal voor de datastromen van en naar onze kunstwerken, vaarwegen, kantoren, datacenters en het waternetwerk in Nederland."
Marc de Beer, directeur bij Conclusion Mission Critical: “Deze transitie toont aan hoe krachtig samenwerking kan zijn. Door met alle partijen dezelfde wedstrijd te spelen, hebben we obstakels gezamenlijk opgelost. Met de integrale service-integratie zorgen we nu voor optimale ketenperformance, waarbij we continu de betrouwbaarheid van het netwerk bewaken én ruimte creëren voor innovatie.”
Frans ter Borg, CTO en founder bij Quanza: “We transformeren het netwerk van Rijkswaterstaat van een traditionele enterprise-architectuur naar een moderne serviceprovider-architectuur. Daarbij werken we toe naar één centrale gegevensbron, wat de basis vormt voor beheer, configuraties en de IT-netwerkdiensten die via de infrastructuur worden geleverd aan de afnemers van Rijkswaterstaat. Vanuit deze centrale bron voeden we ons monitoringsysteem én zorgen we dat netwerkconfiguraties BIO-compliant zijn, nu én in de toekomst.”