Real-time en schaalbaar curtailen voor CO2-neutraal Eneco

Iedere seconde van de dag moet het elektriciteitsnetwerk van Nederland gebalanceerd worden op 50 hz om black-outs te voorkomen. Energieleveranciers balanceren gezamenlijk dit netwerk door in te spelen op de verwachte vraag en aanbod van energie. Om het netwerk beter in balans te kunnen houden en om CO2-neutraal te zijn in 2035, wilde Eneco als 1e partij in Nederland haar zonne- en windparken real-time op afstand kunnen aansturen (curtailen). Hiervoor schakelde zij de hulp in van Conclusion Mission Critical. 

Klant

Eneco

Corporate logo Eneco

Markt

Energie & Utilities

Thema

IT voor OT

Publicatiedatum

22 juni 2023

Windparken curtailen Eneco

Met Conclusion Mission Critical hebben we een betrouwbare IT-partner gevonden die met ons meedenkt en onze business begrijpt.

Menno Gierman, Head of Energy Operations bij Eneco Energy Trade

Het belang van curtailen voor het Nederlandse elektriciteitsnetwerk

Omdat tegenwoordig heel veel energie geproduceerd wordt uit zon en wind, wordt het voor energieleveranciers steeds lastiger om de benodigde productie een dag van tevoren perfect te voorspellen en hiermee het risico op black-outs te verkleinen door een onbalans in het netwerk. Immers laten zon en wind zich niet zo makkelijk beïnvloeden door machines.

Met curtailment is Eneco in staat om haar zonne- en windparken aan te passen naar vraag en aanbod. Ze zijn in staat om de windmolens real-time zo uit de wind te draaien dat er net iets minder geproduceerd wordt, of juist weer in de wind te draaien als de wind draait. Hiermee kan Eneco real-time sturen op dat wat er in de markt gevraagd wordt om vraag en aanbod te balanceren.

Door de rappe toename van vraag naar wind- en zonneparken wil Eneco haar parken op grote schaal curtailen (30 tot 40 parken per jaar), om zo ook haar eigen doelstelling te bereiken; CO2-neutraal zijn in 2035.

Curtailment is een absolute randvoorwaarde om de dynamiek die in het energielandschap zit goed te kunnen managen.

Menno Gierman, Head of Energy Operations bij Eneco Energy Trade
Aanbesteding curtailen Eneco

Eneco over de aanbesteding

Start de video

Toegangspoort naar het expertnetwerk van Conclusion

Als vertrouwd IT-partner van Eneco, dat gespecialiseerd is in het 24/7 draaiende houden van kritische applicaties en omgevingen, werd Conclusion Mission Critical gevraagd of zij konden helpen met het zodanig opzetten van de infrastructuur dat deze betrouwbaar, altijd beschikbaar en veilig is.

Een extra reden om voor Conclusion Mission Critical te kiezen is het expertnetwerk dat zij met zich meebrengen als onderdeel van Conclusion, aldus Menno Gierman. “Conclusion Mission Critical is voor ons de toegangspoort geweest naar het Conclusion ecosysteem, zo zijn we in aanraking gekomen met Amis. Conclusion Mission Critical speelde hierin een hele goede ondersteunende rol door de juiste partijen bij elkaar te brengen, alle werkafspraken uit te werken en ervoor te zorgen dat er echt een mooi geïntegreerd document ligt als goede basis voor toekomstige samenwerkingen.”

Onze assets moeten altijd beschikbaar zijn, in control zijn, en continu gemonitord worden. Deze zaken regelt CMC voor Eneco.

Niamh Akkermans, Business Analist bij Eneco Energy Trade

Nauw samenwerken op onbekend terrein

Omdat beide partijen zich op onbekend terrein bevonden, vroeg dit project om een nauwe en heldere samenwerking. “Op veel vragen moest een antwoord gevonden worden, en daar wisten we samen op een goede manier mee om te gaan.”, aldus Menno Gierman. Door eerdere samenwerkingen, zoals de migratie van de OT-omgeving en Eneco Trade omgeving, verliep dit uitdagende project heel natuurlijk en bouwden beide partijen verder aan de bestaande samenwerking.  

We hebben allen een enorme drive voor wat we inhoudelijk doen. Door die gemene deler kunnen we elkaar op een prettige manier vinden.

Laurette de Heus, Analist Business Implementations bij Eneco Energy Trade

Door de natuurlijke manier van samenwerken verliep het project van begin tot eind soepel en heeft de eindgebruiker niets gemerkt van de hele implementatie. Een belangrijk en groot compliment voor alle betrokkenen bij dit project, aldus Marco Hoogers, Coördinator 24/7 desk bij Eneco Energy Trade.

Conclusion Eneco curtailen

Eneco over de samenwerking & het resultaat

Start de video

Schaalbaar curtailen voor een CO2 neutraal Eneco

Een belangrijk criteria voor Eneco was de schaalbaarheid van het curtailment project. Eneco wilde in de toekomst sneller nieuwe assets kunnen toevoegen, om zo haar doelstelling van CO2-neutraal zijn in 2035 te halen. Dat doel is zeker bereikt. Met 6 windparken in april zijn al meer parken aangesloten dan in heel 2021. En met een volle pijplijn hoopt Eneco nog vele nieuwe assets toe te kunnen voegen dit jaar.

Het Athena en Curtailment project zijn voor mij een start van een mooi partnership tussen CMC en Eneco Energy Trade.

Menno Gierman, Head of Energy Operations bij Eneco Energy Trade

De toekomst in het energielandschap is onzeker. Het enige dat Eneco zeker weet is dat er veel gaat veranderen; in het landschap en de assets die aangestuurd moeten worden. De ICT speelt hier een kritische rol in, waarvoor ze een betrouwbare partner nodig hebben die met hun meedenkt.

We hebben een IT-partner nodig die met ons meedenkt en onze business begrijpt. Met CMC kunnen we de toekomst positief tegemoet gaan.

Menno Gierman, Head of Energy Operations bij Eneco Energy Trade

Benieuwd naar onze andere cases?

  • Bekijk al onze cases
  • Eneco cases
het uitvoeren van 24x7 managed services

Conclusion in de energie & utilities

Energie & utilities is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in de energie & utilities?

Meer weten over dit project óf wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Yvo van Put

Yvo van Put

Business Development Manager
yvo.van.put@conclusion.nl