Operationeel beheer voor innovatief offshore windpark Two Towers

Two Towers, bestaande uit Van Oord, Investri Offshore en Green Giraffe, won in 2018 de opdracht van de overheid om een offshore windpark (Borssele V) te bouwen en geavanceerde technologieën commercieel te testen voor toekomstige offshore windparken. Om de continue beschikbaarheid en IT-beheer van het windpark te waarborgen werd Conclusion Mission Critical ingeschakeld als IT-partner voor de Operationele Technologie.

Klant

Two Towers

Markt

Energie & Utilities

Thema

IT voor OT

Publicatiedatum

29 juli 2021

Two Towers Erik de Boer en Tim de Pater Conclusion Mission Critical

Door CMC hebben we weinig omkijken naar de IT-infrastructuur en Operationele Technologie, en kunnen we volledig focussen op de core.

Tim de Pater, contractmanager Two Towers

Innovatief windpark Two Towers

Two Towers is een offshore windpark bestaande uit 2 turbines in het Borssele kavel waarmee door de overheid gesubsidieerde technologische en ecologische innovaties getest worden om de duurzame energiedoelen van 2030 te kunnen behalen en de kosten van groene energie in de toekomst nog verder te reduceren. 

Windmolenpark Two Towers

Two Towers over het innovatieve windpark

Start de video

Elektriciteitsnet eist 24/7 connectiviteit en security

Bij het opzetten van het windpark realiseerde Two Towers zich dat de productie installaties veilig moesten kunnen opereren in het Nederlandse Elektriciteitssysteem. Netbeheerders moeten het net continu in balans houden en vertrouwen hierin op de real-time informatie die ze doorkrijgen vanuit de verschillende productie installaties, of dit nu een kolencentrale, gascentrale, windpark of zonnepark is. Omdat er strikte eisen gesteld worden aan de continu beschikbare verbinding en cybersecurity van het windpark, ging Two Towers op zoek naar een expert op het gebied van IT, Security en Operationele Technologie (OT).

In CMC hebben we een professionele zelfstandige partner gevonden die de kritische elementen van het offshore windpark verzorgt.

Erik de Boer, Projectdirecteur Two Towers

Navraag leerde dat het naastgelegen windpark Blauwwind en assetmanager Eneco beiden voor Conclusion Mission Critical gekozen hebben voor hun eigen windparken. Op basis van deze bevindingen was het voor Two Towers duidelijk dat Conclusion Mission Critical de IT-partij is voor de Nederlandse offshore windmarkt.

“Op basis van Blauwwind en Eneco hebben wij een afgeleid vertrouwen gecreëerd en was het voor ons wel duidelijk wie de IT-partij is voor de Nederlandse Offshore windmarkt", aldus Erik de Boer.

Erik de Boer interview Two Towers

Two Towers over de aanleiding

Start de video

Van ontwerpfase naar volledig operationeel

Conclusion Mission Critical is als operationeel partner in een later stadium aangehaakt bij het project van Two Towers. De start van het project, de ontwerp- en bouwfase, was in handen van een andere partij. Waar er op papier vaak een duidelijke scheiding is tussen de ontwerpfase en de operationele fase, blijkt dit in de praktijk dikwijls anders te liggen. Het was voor Two Towers de uitdaging om beide fases naadloos op elkaar aan te laten sluiten zodat Conclusion Mission Critical de operationele fase voor Two Towers kon gaan leiden en beheren.

Ten tijde van de overdracht bleek dat er nog verschillende partijen waren die ook aangesloten wilde worden op de IT-infrastructuur van het windpark. Deze partijen konden om verschillende redenen niet meer mee in de bouwfase van het project waardoor de bouwfase en de operationele fase met elkaar overlapten. Dit zorgde ervoor dat er last-minute, of eigenlijk te laat, nog verzoeken binnenkwamen voor kleine wijzigingen in de opzet van de infrastructuur of het plaatsen van extra sensors offshore. Deze sensors moesten via de servers van de turbineleverancier gekoppeld worden aan de systemen van Two Towers onshore en vallen normaliter niet onder het operationeel beheer.

Door duidelijk te communiceren en flexibel te zijn met de afspraken kon Conclusion Mission Critical deze verzoeken oppakken en samen met de andere partijen tot een oplossing komen.

CMC pakte deze last-minute verzoeken proactief op en dacht goed mee in oplossingen, om zo aan deze verzoeken tegemoet te komen.

Tim de Pater

Flexibiliteit in de samenwerking

Als kleinere organisatie met relatief weinig ervaring in de offshore windmarkt wilde Two Towers zoveel mogelijk taken uit handen geven bij partijen die hier beter gekwalificeerd voor zijn. Belangrijk hierin was volledig vertrouwen, duidelijke communicatie en een proactieve houding om zo Two Towers volledig te ontzorgen.

“Conclusion Mission Critical zette vaak de 1e stap tot contact zoeken en het uitleggen van de volgende stappen die ze gingen nemen. Zij gaven duidelijk aan wat hun plannen waren en kwamen zelfstandig tot goede werkafspraken met alle partijen die aangesloten zijn op onze IT-infrastructuur. Dat was precies wat we zochten; een proactieve partij met veel persoonlijk contact die de handen uit de mouwen steken en ons meenemen in het proces.” - Tim de Pater

Tijdens de integratie is gebleken dat de flexibiliteit in de samenwerking van cruciaal belang is. “Een schone overgang wil iedereen, aldus Erik de Boer, maar komt nooit. Het is dan vooral belangrijk hoe je vervolgens met deze situatie omgaat, en daarin heeft Conclusion Mission Critical mijn verwachtingen overtroffen.”

CMC is professioneel, doet wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Dat hebben wij als heel fijn ervaren. Een groot compliment.

Erik de Boer
Tim de Pater interview Two Towers

Two Towers over het projectverloop

Start de video

Zoveel mogelijk duurzame energie als resultaat

Sinds december 2020 is Two Towers operationeel met haar offshore windpark, met als belangrijkste resultaat het betrouwbaar produceren van zoveel mogelijk duurzame energie. Hiermee voorzien zij nu 25.000 huishoudens van groene energie.

Sinds de live-gang heeft Two Towers geen downtime gehad en hebben ze continu toegang tot alle real-time data, zicht op wat de turbines doen en hoe ze opereren. “We hebben nu een systeem staan waarbij we eigenlijk weinig omkijken hebben naar de IT-infrastructuur en OT. Dit wordt vrijwel volledig voor ons uit handen genomen, en dat is eigenlijk precies waarnaar we opzoek waren”, aldus Tim de Pater.

CMC heeft het kritische onderdeel van onze operationele fase op zich genomen en dat had niet beter kunnen lopen. Compleet zorgeloos.

Erik de Boer

Benieuwd naar onze andere cases?

het uitvoeren van 24x7 managed services

Conclusion in de energie & utilities

Energie & utilities is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in de energie & utilities?

Meer weten over dit project óf wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Een ding is zeker. Er kan meer dan je denkt.

Marc de Beer

Marc de Beer

Directeur
mdbeer@conclusion.nl