Nieuw OT-landschap voor Ennatuurlijk

Warmtenet installaties, belangrijke alternatieven in de energietransitie voor 2050; namelijk betaalbare, schone en duurzame energievoorzieningen in Nederland. Ennatuurlijk levert een belangrijke bijdrage aan deze energietransitie door dagelijks 80.000 huishoudens en 1200 bedrijven te voorzien van duurzame warmte. Om dit nog verder uit te breiden is besloten het Operationele Technologie (OT) landschap van deze installaties te vernieuwen. De Operationele Technologie omvat de techniek die noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering van de organisatie.

Klant

Ennatuurlijk

Corporate logo Ennatuurlijk

Markt

Energie & Utilities

Thema

IT voor OT

Publicatiedatum

31 december 2020

Warmte ennatuurlijk conclusion
Nieuw toekomstbestendig OT-landschap
24/7 beschikbaar, wendbaar en weerbaar
Secure access omgeving

Voor de vernieuwing van dit landschap heeft Ennatuurlijk de hulp van verschillende partners ingeroepen. Conclusion Mission Critical is gevraagd als ketenregie- en infrapartner mee te helpen aan het vernieuwen van het OT-landschap.

24/7 beschikking over warmte

Dagelijks zijn huishoudens en bedrijven afhankelijk van de warmtenet installaties van Ennatuurlijk. Uitval van deze installaties heeft tot gevolg dat klanten hun woningen en/of bedrijfspanden niet kunnen verwarmen. 24/7 beschikbaarheid van deze installaties is daarom een must. 

Met de voortdurende veranderingen in de markt en de aanwezigheid van cybercrime, is het voor Ennatuurlijk ook erg belangrijk om weerbaar te zijn voor deze (cyber-)dreiging. Daarnaast is het ook van belang dat ze flexibel en proactief in kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen in de IT en OT. Omdat IT de basis vormt voor de software om het OT-landschap te bedienen en monitoren en dus warmte te leveren, dient deze 7 dagen per week beschikbaar, wendbaar en weerbaar te zijn.

Om continue levering van warmte te kunnen blijven garanderen en de gestelde bedrijfsdoelstellingen te behalen, is voor Ennatuurlijk een vernieuwing van het OT-landschap nodig. Een complex landschap dat diverse PLC, SCADA en monitoringssystemen bevat dat omgezet moet worden naar één centrale geïntegreerde omgeving. Ennatuurlijk zocht daarom naar een hosting- en beheerpartner voor de nieuwe Operationele Techniek omgeving. Een complete ontzorging voor Ennatuurlijk. Oftewel; Nachtrust as a Service.

Conclusion Mission Critical is samen met een aantal partners door Ennatuurlijk gevraagd om met een Proof of Concept (PoC) aan te tonen hoe het OT-landschap kan worden vernieuwd en beheerd. Zo kan Ennatuurlijk verder groeien en zich focussen op duurzame en innovatieve energieoplossingen.

Het Proof of Concept overtuigde ons. Conclusion Mission Critical helpt ons OT-beheer naar een hoger niveau te tillen en ontzorgt.

Carel van de Geijn, programmamanager Ennatuurlijk

De beste oplossing voor Ennatuurlijk

Ten tijde van de Proof of Concept wilde Ennatuurlijk diverse partijen beproeven voor de beste oplossing. Om Ennatuurlijk te laten zien hoe zij tot de beste oplossing kunnen komen hebben wij onze Mission Critical IT workshops aangeboden.

In deze workshops gaven wij Ennatuurlijk inzicht in de optimale OT-situatie voor hun organisatie. Om zo 24x7 beschikbaarheid, wendbaarheid en weerbaarheid te kunnen garanderen en ze voor te bereiden op de toekomst.

Deze workshops boden Ennatuurlijk een duidelijke visie van de mogelijkheden en hielpen bij het kiezen van een oplossing die het beste aansluit op hun wensen en eisen. De workshops bestaan uit een vijftal elementen:

  • Governance & samenwerking
  • Techniek & security
  • Procesinrichting
  • Ketenregie
  • Rapportage & afspraken

In 3 stappen real-time testen op 5 lokale stations

Met de PoC wil Ennatuurlijk oplossingen voor het vernieuwen en in beheer nemen van hun OT-landschap toetsen. Om dit zo reëel mogelijk te kunnen doen dient het nieuwe OT-landschap aangesloten te worden op 5 van de 400 lokale stations van Ennatuurlijk. Na aansluiting wordt het nieuwe OT-landschap real-time getest en gevalideerd om aan te tonen of het geschikt is voor verdere uitrol over de overige lokale stations.

Om de huidige bedrijfsvoering niet in gevaar te brengen, wordt de complete PoC uitgevoerd in een testomgeving. Voor Conclusion Mission Critical en de andere partners bestond de eerste stap uit het opbouwen van een hosting en software omgeving op ons Mission Critical platform, zodat deze 24x7 beschikbaar is. De tweede stap was het inrichten van de monitoring van deze omgeving zodat wij de real-time monitoring van de systemen direct konden testen en Ennatuurlijk inzicht kreeg in de monitoring en de real-time status van de omgeving.

De derde en laatste stap, voor het aansluiten van 5 stations op het nieuwe OT-landschap, was het ombouwen en aankoppelen van de bestaande lokale OT-systemen. De verouderde warmtenet installaties konden in de huidige staat niet aangesloten worden op het nieuwe OT-landschap en dienden daarom samen met de partners van Ennatuurlijk omgebouwd en geüpdatet te worden. Na afronding van stap drie kon het nieuwe OT-landschap aangesloten worden op 5 lokale stations van Ennatuurlijk om zo real-time de gezamenlijke gebouwde oplossing te testen. Conclusion Mission Critical heeft in deze derde en laatste stap een bijdrage geleverd aan het aansluiten van de stations.

Secure access omgeving

Naast het testen en valideren van het nieuwe OT-landschap ontworpen wij tijdens de PoC ook alvast een secure access omgeving zodat iedere medewerker altijd en overal op een veilige manier toegang heeft tot de OT-omgeving. Het gebruiksgemak van de nieuwe omgeving zal hierdoor aanzienlijk toenemen. De secure access omgeving zal onder andere voorzien worden van:

  • Single Sign-On
  • Monitoring van servers, applicaties en end-to-end connections.
  • Securitystraat; een reeks aan security maatregelen.

Onderdeel van deze securitystraat zijn onder andere security en compliance scanning, vulnerability scanning en security monitoring.

De secure access omgeving is volledig gebaseerd op de standaarden van Conclusion Mission Critical en de behoeftes van Ennatuurlijk, inclusief de securitystandaard IEC62443. Deze omgeving zal na de PoC verder uitgewerkt en in gebruik genomen worden.

Laatste fase en evaluatie

Inmiddels heeft de laatste evaluatie van de PoC plaatsgevonden. Wij zijn trots op de positieve feedback van Ennatuurlijk. De komende tijd worden alle nodige voorbereidingen getroffen om de PoC af te breken, ontwerpen volledig te maken en vervolgens alles opnieuw te bouwen conform de learnings uit de PoC zodat alle assetlocaties van Ennatuurlijk hierop aangesloten kunnen worden. Een mooie kans om samen te werken aan een innovatieve en duurzame toekomst!

Benieuwd naar onze andere cases?

het uitvoeren van 24x7 managed services

Conclusion in de energie & utilities

Energie & utilities is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in de energie & utilities?

Meer weten over dit project óf wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Yvo van Put

Yvo van Put

Business Development Manager