‘Platformonafhankelijk en functioneel nadenken’

Hoe ziet het brein eruit van iemand die zich dagelijks bezighoudt met integratie? Iemand die met één been in de techniek staat, maar met het andere juist op strategisch niveau meedenkt met klanten? We nemen opnieuw een kijkje in de hersenpan van Wijnand Gritter, integratiespecialist bij Conclusion Integration. Dit keer over hoe low-code integratieplatformen zijn denken versnellen, waarom hij tools als MuleSoft en Boomi wel omarmt maar niet centraal zet, en wat zijn brein doet om boven de techniek uit te stijgen.

10 juli 2025   |   Blog   |   Door: Conclusion Integration

Deel

‘Met low-code denk ik functioneler, minder in code’

Low-code integratieplatformen zorgen ervoor dat Wijnand kristalhelder kan denken: “Ze stellen me in staat om functioneel na te denken over wat ik aan het doen ben. Ik hoef niet steeds stil te staan bij de technische details. Dat maakt me sneller en effectiever.”

MuleSoft is nog steeds de godfather onder de low-code integratieplatformen

Wijnand Gritter

Integratiespecialist

Reputatie in MuleSoft

Dat Wijnand veel werkt met MuleSoft – en daar inmiddels een behoorlijke reputatie in heeft opgebouwd – is eigenlijk toeval. Hij kwam ermee in aanraking bij een vorige klus, raakte onder de indruk tijdens een hands-on sessie bij MuleSoft zelf, en dook er vervolgens een stuk dieper in bij Conclusion Integration. “Het voelde meteen goed. En eerlijk is eerlijk: vanuit een ontwikkelaarsperspectief is MuleSoft nog steeds de godfather onder de low-code integratieplatformen.”

Maar inmiddels werkt de veelzijdige integratiespecialist ook met Boomi en Workato. Zijn conclusie: “De verschillen zijn kleiner dan je denkt. De meeste tools kunnen technisch ongeveer hetzelfde. Het verschil maak je in hoe je denkt, in wat er in je eigen hersenpan gebeurt. En daarin zit precies onze kracht.”

Standaardiseren om te versnellen

Wat Wijnands hoofd doet: generaliseren. Patronen herkennen. Structuur aanbrengen die losstaat van de tool zelf. “Als ik iets bouw, vraag ik me meteen af: hoe zou ik dit generiek kunnen maken? Zodat het ook op een ander integratieplatform werkt?” Wijnand maakt graag de vergelijking met vakmanschap. “Als timmerman ben je niet de hamer. Het gereedschap maakt je niet goed. Hoe je denkt, dat maakt het verschil. Het integratieplatform is slechts de toolkit, wij zijn de vaklieden.”

Platformonafhankelijk denken is een aanpak die draait om herbruikbare standaarden, logische datamodellen en abstracties die overstijgen wat een tool kan. “We hebben bij Conclusion Integration hebben we zogenaamde Accelerators ontwikkeld die initieel voor MuleSoft zijn gemaakt, maar nu ook breder worden toegepast, dus bijvoorbeeld ook op Boomi. En op alle low-code integratieplatformen die hierna komen. Omdat de gedachtegang hetzelfde blijft.”

Een spaghetti-integratie is geen technisch probleem, maar een denkfout

Wijnand Gritter

Integratiespecialist

Minder spaghetti, meer schaalbaarheid

Wat Wijnand vaak ziet, is dat bedrijven ondanks een integratieplatform alsnog eindigen met een landschap vol ‘spaghetti’. “Dan krijgt het platform de schuld, maar het ligt vaak aan hoe je het aanvliegt. Als je generiek denkt, bouw je niet alleen sneller, je bouwt ook beter.

Volgens de integratiespecialist draait het om bewuste keuzes maken. “Ja, soms moet je snel even een lijntje van A naar B trekken. Maar neem altijd een moment om te reflecteren: wat als ik dit later wil hergebruiken? Wat als mijn integratielandschap groeit? Als je daarover nadenkt, betaalt die extra investering zich later dubbel en dwars terug.”

Een hersenpan in beweging

Wat gebeurt er in Wijnands hoofd als hij met nieuwe (low-code) integratieplatformen werkt? “Je moet jezelf dwingen om uit je platformbubbel te stappen. Ik moet mezelf soms corrigeren: wacht even, ik heb het nu over MUnits (van MuleSoft, red.), maar ik bedoel gewoon unittests.” Die platformonafhankelijke mindset, die voor Wijnand steeds natuurlijker voelt, helpt hem om breder na te denken. “Ik word steeds vaker gevraagd om klanten te adviseren over hun integratiestrategie, ook als ik de tool nog niet in detail ken. Omdat ik vanuit concepten denk, kan ik toch een goed doordacht advies geven”

Samen denken loont

Wijnand gebruikt zelden alleen zijn eigen hersenpan. “Met collega’s, zoals onze CTO Jos Smits of MuleSoft-goeroe Michiel van der Sluis, spar ik veel. Dat zijn gesprekken die me verder brengen. We zitten op dezelfde golflengte en dat maakt dat we snel tot slimme oplossingen komen. Wat nou als je dit zó zou aanpakken dat het generiek toepasbaar is op Boomi én op MuleSoft?” Dat soort gesprekken helpen hem scherp te blijven. “Ik wil niet de programmeur zijn die over tien jaar ergens in een kelder zit met een verouderd integratieplatform. Ik wil blijven leren, blijven bewegen. En vooral: blijven nadenken.”