‘De oplossing zie ik al bouwende ontstaan’

Vraag Peter Dimmendaal hoe het er onder zijn hersenpan aan toegaat en hij zal niet komen aanzetten met een gelikt stappenplan. Bij deze integratiespecialist van Conclusion Integration begint het meteen met actie. Met proberen. Kijken wat werkt, en wat niet. “Ik denk in oplossingen, niet in processen. Mijn hersenen gaan pas draaien zodra ik begin te bouwen. Dan zie ik vanzelf hoe het moet.”

29 juli 2025   |   Blog   |   Door: Conclusion Integration

Deel

Conclusion Integration

Rubik's Cube-logica

Peters werkwijze klinkt misschien chaotisch, maar is dat allerminst. Wat begint met een ruw idee, wordt al doende een kloppend geheel. “Dat eerste stuk gooi ik uiteindelijk vaak weg, maar helpt me om het eindplaatje te zien. Dat is hoe mijn brein werkt: ik moet iets in beweging zetten om het op z’n plek te krijgen.”

Peters aanpak doet denken aan de beroemde Rubik's Cube. Niet toevallig: op de middelbare school leerde hij zichzelf het trucje aan. Steeds opnieuw draaien, kijken, proberen, totdat alles op z’n plek valt. Inmiddels kan hij het ding in 30 seconden oplossen. Niet zo razendsnel als de 3,05 seconden die recente wereldkampioen Xuanyi Geng erover deed om de kubus op te lossen, maar toch indrukwekkend

Geen nachtmaler

Peter: “Als ik iets nog niet snap, vind ik dat niet erg. Ik weet inmiddels: als ik me ergens in vastbijt, dan kom ik er wel. Dat geeft voldoening.” Diezelfde drang om te leren zie je in zijn werk terug. Nieuwe technieken? Nieuwe vragen? Hij duikt erin. Niet met tegenzin, maar met nieuwsgierigheid. “Ik word blij van nieuwe dingen. Niet alleen in de techniek, maar overal.” Toch is Peter geen denker die ’s nachts ligt te piekeren over een vastgelopen integratie. “Nieuwe problemen kosten veel energie, maar daarna kan ik het goed loslaten. Even sporten of koken en het is weg. Meestal vind ik de volgende ochtend wél de oplossing, vaak al op de fiets onderweg naar kantoor.”

Die ontspannen houding komt niet alleen voort uit ervaring, maar ook uit vertrouwen. In zichzelf én in zijn team. “Als ik er niet uitkom, weet ik dat er altijd collega’s zijn met wie ik kan sparren. Het is fijn om de beschikking te hebben over al die verschillende hersenpannen, die allemaal op hun eigen manier werken. ”

Het vak van verbinden

Bij het realiseren van de slimste integratie-oplossing ziet Peter grote waarde in de verschillen tussen collega’s. “De één redeneert alles technisch door, de ander begint bij de eindgebruiker. Ik zit een beetje in het midden. Ik wil het technisch goed doen, maar het moet ook logisch zijn voor de klant. Lelijke code doet me pijn, maar het hoeft ook niet perfect. De oplossing moet gewoon kloppen.”

Peter weet dat integratiespecialist zijn méér is dan alleen techniek beheersen. “Je moet niet alleen iets bouwen, maar ook uitleggen waarom je dat zo doet. Klanten meenemen in je denkwijze, in trade-offs en keuzes. Dat is minstens zo belangrijk als het bouwen zelf.”

De hersenpan van Peter - de film

Titel: De Cube

[Beeld: Peter kijkt naar een scherm met code, in zijn hand draait hij gedachteloos een Rubik's Cube.]

💬VOICE-OVER (kalm):

“Integratie begint niet altijd met een strak plan. Soms begint het gewoon … met beginnen.”

 [Beeld: Eerste versie van code wordt weggegooid. Vervolgens nieuwe opbouw: blokjes die wél passen.]

💬VOICE-OVER:

“Wat niet werkt, wijst de weg naar wat wél werkt. Net als bij een Rubik's Cube: draaien, kijken, denken … en dan ineens: klik.”

 [Beeld: Gesprekken met collega’s. Sparren, lachen.]

💬VOICE-OVER:

“Bij Conclusion Integration geloven we dat je samen verder komt. Niet door alles in je eentje perfect te willen maken. Maar door te bouwen, te leren en te delen.”

[Beeld: Rubik's Cube valt in elkaar, kleurvlak compleet. Daarna systeemvisualisatie met werkende koppelingen.]

💬VOICE-OVER:

“Integratie vraagt om nieuwsgierigheid. En een brein dat blijft bewegen.”

[Beeld fade-out naar logo Conclusion Integration]

💬VOICE-OVER:

“Conclusion Integration. Slim verbinden begint voor Peter met … beginnen.”

𝗛𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗵𝗲𝗶𝗺 𝘃𝗮𝗻 𝗣𝗲𝘁𝗲𝗿. Peter noemt zichzelf geen genie. En toch is zijn manier van denken bijzonder. Hij ziet mogelijkheden voordat ze concreet zijn. Maakt oplossingen tastbaar. En weet wanneer goed, goed genoeg is. “De beste integratie is niet de mooiste, maar de meest doordachte.”