• Expertises

  Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

 • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

 • Meer over de overkoepelende thema’s waarbinnen onze dienstverlening valt

 • Over Implementation, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

 • Nieuws, events en artikelen van Implementation

 • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij Conclusion Implementation

Leiderschap bij Rijksoverheid

Het lijkt allemaal vanzelfsprekend. Dat we in Nederland voedsel en andere producten kunnen kopen in het vertrouwen dat die veilig voor ons zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de veiligheid van onze voedsel- en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. De NVWA – toezicht organisatie van de Rijksoverheid telt 2800 FTE; samen staan zij voor het belang van onze voedsel veiligheid.

Klant

Rijksoverheid

Markt

Overheid, Openbare Veiligheid & Non-profit

Thema

Leiderschap

De basics op orde

Structuur en proces vormen de basis voor ieder succesvol team. Door het onverwachts wegvallen van een teamleider door een minder goede work- en life balance, kreeg Conclusion Implementation de uitdaging deze rol tijdelijk te vervullen en te starten met het optimaliseren van het team. We treffen vaker organisaties waar niet wordt gewerkt met uniforme werkwijzen. Dit kan een bewuste keuze zijn, maar in teams van enige  omvang (hier: 24 fte) adviseren wij dit sterk. Met uniform werken worden verwachtingen gemanaged en teams krijgen de ruimte zichzelf te ontplooien. Binnen het team zagen wij veel kansen om op korte termijn verbetering te boeken; te beginnen bij structuur.

 1. Vanaf dag één heeft onze business consultant rust gebracht in het team en in de hoofden van de mensen; aandacht geven aan de individu, duidelijkheid geven in wat men wel en niet doet; 

 2. Het doel van het team scherp krijgen (met het team!). Hiervoor zijn we met elkaar in gesprek gegaan en via een uitdagende workshop vanuit de Conclusion Academy -leiderschapsprogramma Battlefield to Business hebben we doel en visie van het team weten te formuleren. Het doel bestond al vanuit het Organisatiebesluit, nu als uitkomst van een gezamenlijk proces werd het ook gedragen. 

 3. Een duidelijke professionaliseringsslag maken in de interne dienstverlening van het team aan de organisatie: in macrotermen betekende dit zorgen voor een duidelijk dienstenoverzicht, micro betekent het de klantvraag duidelijk articuleren en op basis daarvan acteren. Houding en gedrag betroffen hierbinnen een belangrijke component, naast transparantie en goed luisteren.

Van basics naar resultaat

Na het herstructureren zijn de voornaamste processen aangepakt. Deze zijn opnieuw gedefinieerd, beschreven en ingevoerd.

Daarnaast is een nieuwe teamstructuur geïmplementeerd waarin de functies zijn beschreven inclusief competentieprofielen. De hoofdproducten van het team zijn herzien en afgestemd met de (interne) klant. Het basisproces staat, de rust is wedergekeerd. Tot slot hebben wij een individueel competentie- en ontwikkelingsgroeiplan via de personeelscyclus met alle medewerkers geïmplementeerd.

Door het tonen van duidelijk leiderschap (leading by example) zijn medewerkers bereid te veranderen. Van nature laten mensen zich graag leiden, zonder leiderschap geen transformatie. Het team zorgt voor het succes, zo ook bij deze verandermanagement bij de Rijksoverheid. 

Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy
 • Expertises
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy