• Expertises

    Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

  • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

  • Meer over de overkoepelende thema’s waarbinnen onze dienstverlening valt

  • Over Consulting, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

  • Nieuws, events en artikelen van Conclusion Consulting

  • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij Conclusion Consulting

Niet alleen een betere leider, ook een beter mens

Al twintig jaar werkt Kasper Röhner bij woningcorporatie Mitros. Van systeembeheerder transformeerde hij de afgelopen tijd tot IT-regisseur. Een nieuwe rol binnen de organisatie, die ook vraagt om nieuwe leiderschapskills. Jord Carbaat van Conclusion Consulting vloog in om Kasper daarbij te ondersteunen.

Klant

Mitros

Markt

Overheid, Openbare Veiligheid & Non-profit

Publicatiedatum

18 oktober 2021

Eerder kon je lezen waarom Mitros ervoor koos hun functionele IT te outsourcen naar Conclusion FIT. En hoe Conclusion Consulting werd aangehaakt om het verandertraject vorm te geven. Vanuit die strategische keuze veranderde ook de rol van het driekoppige IT-beheerteam.

Van allrounder naar specialisten

Een van die voormalige beheerders is Kasper. “Ik zag mijn rol als allround systeembeheerder steeds veelomvattender worden. Stond ik ineens een exchange server te vernieuwen. De afgelopen jaren werd duidelijk dat we daarvoor externe hulp moesten gaan inschakelen. Het voelde als een logische stap om samen te gaan werken met de specialisten van Conclusion. Stiekem deed ik al best wat regiewerk, maar nu moest ik die rol volledig gaan invullen. De sociale skills bezit ik wel, maar op het gebied van leiderschap kon ik best nog wat leren.”

Persoonlijk leiderschap tonen

Daar kwam Jord om de hoek kijken. Als Managing Consultant Leiderschap houdt hij zich vanuit Conclusion Consulting dagelijks bezig met leiderschapsvraagstukken. “In de IT-uitdaging van Mitros stonden Kasper en zijn twee collega-beheerders voor mij als mens centraal”, vertelt Jord. “Daar sloeg ik op aan. De uitdaging was niet alleen hoe ze hun rol als functionaris anders in konden vullen, maar vooral ook hoe ze persoonlijk leiderschap kunnen tonen.”

Uit het keurslijf, op maat

Na de transitie van Mitros, een intense periode, voelde Kasper zich behoorlijk opgebrand. “Ik had Jord op dat moment echt nodig. Er viel best wat winst te behalen toen we aan de slag gingen. Ik stond compleet open voor Jords adviezen en lessen.” Dat beaamt de Managing Consultant: “Kasper stelde zich meteen open en het contact was vanaf het begin superleuk. Ieder leiderschapstraject dat ik aanga, is volledig op maat. Mensen kunnen dezelfde functie hebben, maar ze komen niet uit dezelfde mal.” Kasper: “Fijn dat ik niet in het keurslijf van een standaard leiderschapstraining werd gedrukt.”

Onderscheid mens en functionaris

“Op basis van ons eerste gesprek besloten we om bij Kasper als mens te beginnen”, geeft Jord de aanvliegroute aan. “Wat houdt hem bezig, los van zijn werk? Kaspers rol als functionaris zijn we daar later rustig bij gaan betrekken.” In het begin was dat voor de nieuwbakken IT-regisseur best wennen: “Persoonlijk leiderschap klinkt best heftig. Ben ik dan niet de leider over mezelf? Missen ze dat in me? Gaandeweg bleek het juist exact wat ik nodig had om te kunnen functioneren in mijn werk.”

Haastige spoed is nooit goed

Tijdens hun sessies gaf Jord handvatten aan Kasper om de (persoonlijk) leider te kunnen zijn in zijn nieuwe functie. Kasper: “Ik leerde situaties en collega’s beter te begrijpen. Als ik mijn emotie bij mezelf houd, ben ik veel sneller in staat om mensen op een vriendelijke en goede manier aan te sturen. Ook leerde ik dat niets direct haast heeft. Niks moet nu meteen, het is altijd beter om eerst even na te denken over de juiste aanpak. Allemaal lessen waar ik in de praktijk echt iets aan heb.”

Leiderschap gaat over eigenaarschap

Jord hoort Kaspers verhaal aan met een grote glimlach: “Mooi om terug te horen dat je er zoveel aan hebt gehad, Kasper. Je haalt ook precies de dingen aan die we bespraken tijdens onze sessies. Uiteindelijk gaat het hele verhaal over eigenaarschap. Probeer van alles in je leven eigenaar te zijn. Niet alleen van de dingen die je zelf doet, maar ook van de dingen die een ander richting jou doet. Dat is de enige manier waarop je invloed kunt uitoefenen op wat een ander gaat doen.”

Handvatten voor hiaten

Transitie of geen transitie bij Mitros, Kasper had de leiderschapstraining van Jord niet willen missen. “Dat meen ik uit de grond van mijn hart. In 2006 ben ik overwerkt geweest en gaf een arbofunctionaris me handvatten om beter met dingen om te kunnen gaan. Maar ik was er nog niet, ik stopte het weg. Die gaten heeft Jord met zijn adviezen opgevuld. Het is voor mij nog niet klaar. Ik ben nu bezig met het in de praktijk brengen van wat ik heb geleerd, maar daarna ga ik graag nog eens met Jord zitten.”

Individueel en met elkaar

Een vervolgsessie zit al in de pijplijn. Jord: “De volgende sessie volg je samen met je twee collega’s. Ik heb jullie individueel begeleid en nu is het tijd dat jullie ook leren van elkaar. Hoe jullie je functie als IT-regisseur invullen, maar ook hoe jullie daar als mens instaan.” “Dat klinkt voor mij als een logische volgende stap”, haakt Kasper in. “We zijn aardig op weg, maar er valt altijd nog winst te behalen.”

Projectleider transformatie

De ‘voorzichtig vastomlijnde toekomst’ van Kasper richt zich op het verder doorlopen van de transformatie van Mitros. “Ik heb met mijn manager afgesproken dat ik de transformatie als projectleider aanvlieg. Vanuit Mitros ben ik medeverantwoordelijk voor de contacten met de specialisten van Conclusion. We zijn er nog niet volledig qua beheer, maar het is een verademing om te ervaren hoe er altijd drie mensen van Conclusion opspringen als ik uitspreek me ergens zorgen over te maken. Ze willen dat ik me als klant volledig gezien en ontzorgd voel.”

Een betere leider en een beter mens

Jord kijkt met trots naar Kasper in zijn nieuwe rol. “Het is altijd maar afwachten wat er bij iemand blijft kleven. Feit is dat Kasper nog volop bezig is met zijn persoonlijke reis. Hij werkt er hard aan een betere leider en vooral een beter mens te worden. Hij neemt de verantwoordelijkheid van verbetering op zich. Dat vind ik heel inspirerend. Niemand is ooit helemaal klaar, je kunt hoogstens tevreden zijn met waar je bent. Maar kenmerkend voor een leider is dat je morgen beter bent dan vandaag. En de enige concurrent daarin ben je zelf.”

In deze reeks verscheen eerder: 'Strategische en technische veranderingen mogen nooit ten koste gaan van mensen'  over het partnership van Mitros en Conclusion Consulting.

Loop jij rond met een leiderschapsvraagstuk?

Jord Carbaat en zijn team kijken graag op maat welk leiderschap er nodig is binnen jouw organisatie.
Over Mitros

Mitros is met ruim 28.000 woningen de grootste woningcorporatie in de steden Utrecht en Nieuwegein. De bijna vierhonderd medewerkers van Mitros werken met hart en verstand aan hun missie: ​Goed wonen mogelijk maken voor mensen met een laag inkomen. Dat doet Mitros door het verhuren van goede en betaalbare huizen in Utrecht en Nieuwegein.

Bouwen aan een duurzame organisatie?

Dan is leiderschap cruciaal.

Jord Carbaat

Managing Consultant
jcarbaat@conclusion.nl
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security
  • Expertises
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security