RPA-tooling en infrastructuur

In de voorgaande blogpost werd er stilgestaan bij wat RPA precies inhoudt en de positionering daarvan. In deze blogpost wil ik graag even stilstaan bij de RPA-tooling die wordt gebruikt en de bijbehorende technische infrastructuur.

24 april 2022   |   Blog   |   Door: Conclusion Enablement

Deel

Een collega legt iets uit aan zijn andere collega en wijst wat aan op het computerscherm.

Tooling

Op het moment van schrijven focust Conclusion zich op twee RPA-tools: UiPath en Microsoft Power Automate, waarvan UiPath volgens het Magic Quadrant van Gartner (Gartner, 2020) wordt gepositioneerd als één van de Leaders.

UiPath
UiPath beschikt over een scala aan producten; van bouwen (Studio en Studio X (laagdrempelig voor ‘citizen developers’)), beheren (Orchestrator) tot uitvoeren (robots). Maar ook bijvoorbeeld Process- en Task Mining. Het platform van UiPath kan zowel draaien op eigen infrastructuur (on-premise) als geheel in de Cloud, waarbij UiPath een SaaS-oplossing biedt.

Microsoft Power Automate
Microsoft Power Automate, voorheen Microsoft Flow, betreft een onderdeel van het Microsoft Power Platform. In Power Automate bouw je stromen. Daarbij bevat het >200 connectoren om stromen te verbinden met applicaties van Microsoft of derden. De integratie met eigen applicaties zoals Excel, OneDrive, SharePoint en Teams werken, naar eigen zeggen, perfect samen. Dit scheelt relatief veel ontwikkeltijd en maakt het mogelijk om zeer snel simpele maar effectieve stromen te ontwikkelen.

Tevens is er een Desktop-variant beschikbaar waarbij je onder andere stromen ontwikkelt om de muis en toetsenbord te simuleren.

Afhankelijk van het bedrijfsproces en de behoefte wordt er gezamenlijk een keuze gemaakt welke RPA-tool (of een combinatie van) de meeste waarde kan toevoegen binnen een organisatie. In de meeste gevallen is de keuze afhankelijk van de betrokken informatiesystemen, mate van integratie binnen de bestaande bedrijfsvoering (wel of geen “citizen developers”), RPA-roadmap en het volume van bedrijfsprocessen die geautomatiseerd kunnen gaan worden.

Infrastructuur

Zodra de juiste stakeholders zijn betrokken, het bedrijfsproces is geanalyseerd en is ontwikkeld in de RPA-tool dient de robot geplaatst te worden op IT infrastructuur, alvorens de robot (periodiek) uitgevoerd kan worden. Binnen Conclusion wordt er gebruik gemaakt van CI/CD-pipelines om de benodigde infrastructuur (lees: RPA-werkplek) op een geautomatiseerde wijze te realiseren in Amazon Web Services (AWS).

Met één druk op de knop wordt de klant voorzien van een compleet ingerichte RPA-werkplek, inclusief de benodigde configuratie. Daarbij wordt de RPA-werkplek ingeschakeld wanneer nodig, bijvoorbeeld 4 uur per werkdag. Vervolgens wordt de gehele infrastructuur weer automatisch afgebouwd en de volgende werkdag weer opgebouwd. Op deze manier betaald de klant alleen voor resources wanneer de infrastructuur voor RPA daadwerkelijk wordt gebruikt.

Bij UiPath zijn er twee gebieden te onderscheiden op het gebied van IT infrastructuur. Infrastructuur om de robot taken uit te laten voeren (fysiek of virtueel, vergelijkbaar met een werkplek) en om de robot centraal aan te sturen en te monitoren (orchestratie-laag). Bij de orchestratie-laag kan er een keuze worden gemaakt om dit on-premise (Orchestrator) of via de Cloud (UiPath Automation Cloud) te draaien. Bij Conclusion wordt er veelal gebruik gemaakt van de Automation Cloud-variant.

Bij Microsoft Power Automate worden de zogeheten flows opgeslagen binnen het platform van Microsoft. De flows kunnen daar vanuit worden opgestart. Bij het automatiseren van bijvoorbeeld applicaties (muis- en toetsenbord-emulatie) is er tevens een werkplek (fysiek of virtueel) benodigd om de handelingen uit te kunnen voeren. Daarbij wordt er tevens gebruik gemaakt van CI/CD-pipelines in combinatie met Amazon Web Services.

---------------

Bron: Gartner Magic Quadrant for Robotic Process Automation. (2020). UiPath. https://www.uipath.com/resources/automation-analyst-reports/gartner-magic-quadrant-robotic-process-automation

Dit blog is geschreven door Bas Vermeij.

Terug naar ons nieuwsoverzicht

Wil je meer weten over RPA?

Neem contact met ons op!

Conclusion Enablement

Conclusion Enablement

+31 (0)30 219 38 00