Heldere analyse van risico’s, realistische kijk op mitigatie en beleid Conclusion organiseert CIO-sessie “Grip op Cloud”
Deel

Public cloud is voor veel organisaties een onmisbaar onderdeel van hun IT-strategie, maar sinds januari 2025 is het perspectief op public cloud veranderd. Nieuwe risico’s zijn ontstaan, bestaande risico’s zijn zichtbaarder geworden en vormen nu een concreet onderwerp van gesprek, analyse en actie.
Om deze ontwikkelingen te duiden, organiseerde Conclusion eind mei een besloten CIO-sessie. In een vertrouwelijke setting gingen CIO’s en IT-leiders met elkaar in gesprek over de kansen én risico’s van (public) cloudgebruik. Centraal stond de vraag: hoe maak je als organisatie bewuste, toekomstbestendige keuzes?
Toenemende aandacht voor risico’s
Analyse en mitigatie:Geen one-size-fits-all
Drie CTO’s uit het Conclusion-ecosysteem presenteerden een nuchtere analyse van werkelijke afhankelijkheden van én risico’s met public cloud. De focus van de presentaties lag op mitigatie; het verkleinen van de kans op verstoringen en het beperken van de impact ervan. Een belangrijk inzicht is dat er grote verschillen zijn in applicaties, functies, diensten en in datasets. Sommige applicaties mogen nog geen seconde uitvallen, andere kunnen wekenlang gemist worden. Sommige data is publiek, andere strikt vertrouwelijk.
Deze diversiteit vraagt om maatwerk en risicoanalyse in mitigatie. Denk aan een analyse van afhankelijkheden van (cloud)voorzieningen en diensten, derde partijen, eigen medewerkers, kennis, community, hardware, fysieke locaties en zelfs klimaatontwikkelingen. Je moet weten waar kritieke verbindingen en mogelijke bottlenecks zijn, welke scenario’s welke gevolgen kunnen hebben én vaststellen welke gevolgen niet acceptabel zijn is de eerste stap. Gevolgd door het ontwerpen en toepassen van maatregelen die leiden tot minder kwetsbare afhankelijkheden.
Voorbeelden van maatregelen zijn:
- Meervoudige uitvoering van middelen en mensen.
- Periodieke veiligstelling van gegevens
- Verplaatsen van workloads naar soevereine of zelfbeheerde omgevingen
- Actief lifecyclemanagement op technologie, applicaties en data
- Encryptie (met zelfbeheerde sleutels) van data in transit & in rest
- Architectuurrichtlijnen die leiden tot grotere portabiliteit van workloads
- Minimale afhankelijkheid van leveranciers
- Gebruik van open standaarden.

SaaS: dubbele afhankelijkheid, dubbele zorgen
Europese alternatieven en technologische kansen
Praktijkvoorbeelden: grip op cloud in actie
Reflectie en vervolg
De sessie liep iets uit, dankzij levendige discussies, praktijkvoorbeelden van deelnemers en gedeelde ervaringen met leveranciers en de politiek, berichten uit de media en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van sommige deelnemende organisaties. Het was een waardevolle ochtend, met een goede realitycheck én een inspirerende gedachtewisseling tussen vakgenoten. Met concrete aanknopingspunten voor aanscherping van beleid en het ondernemen van actie.

Altijd up-to-dateNieuwsbrief
Wil je ook grip op je cloudstrategie?Ik ga graag met je in gesprek.
