Dynamics 365 implementeren binnen een event-driven architectuur

In het huidige, moderne bedrijfsleven is het zeldzaam dat één monolithische applicatie nog het gehele landschap faciliteert. Bedrijfslandschappen omvatten tegenwoordig een breed spectrum aan applicaties die verschillende bedrijfsfuncties vervullen. Dit kan variëren van een handvol tot letterlijk honderden veelal kleinere specialistische applicaties, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de organisatie.

21 maart 2024   |   Blog   |   Door: Niels Vringer en Rob Derks

Deel

Dynamics 365 implementeren binnen een event-driven architectuur

Deze transformatie van één monolithische applicatie naar meerdere kleinere wordt gedreven door een toenemende behoefte aan flexibiliteit, schaalbaarheid en snelle marktintroductie. Het markeert een belangrijke stap in de evolutie van applicatie-infrastructuur. Organisaties heroverwegen hoe ze hun applicaties ontwikkelen en beheren, waarbij ze vaak gebruikmaken van de nieuwste technologieën om wendbaar en competitief te blijven.

Het architectuurmodel van Microsoft

Deze ontwikkelingen zien we ook terug bij Microsoft. Hoewel Dynamics 365 oorspronkelijk als één (groot monolithisch) ERP-systeem is ontworpen, beweegt Microsoft steeds meer naar meerdere kleine, gespecialiseerde applicaties die samenwerken om een complete oplossing te bieden. In het pace-layered application model van Gartner zien we dan ook dat het Microsoft Dynamics 365-ecosysteem in alle lagen is vertegenwoordigd; van System of records tot System of differentiation en System of innovation.

Gartner pace layered architecture diagram en Microsoft Dynamics

De meeste organisaties handelen tot 80 procent van hun business requirements af binnen de lagen van System of records en System of differentiation. Deze lagen bieden standaard de kern- en differentiatiefuncties die essentieel zijn voor de dagelijkse operatie en strategische doelstellingen van de organisatie. De overige 20 procent van de gevraagde functionaliteit wordt voornamelijk binnen de bovenste twee lagen van het model ingevuld.

Onze visie is om de onderste laag, System of record, zoveel mogelijk standaard te implementeren. Want hoe hoger in het model, hoe beter de oplossingen en onderliggende technologie zich lenen voor modificaties. Door deze werkwijze te hanteren, ben je als organisatie in staat om je te onderscheiden op die aspecten die je uniek maken. Hierdoor kun je excelleren in specifieke domeinen, met technologie die ontworpen is voor aanpasbaarheid en uitmuntendheid.

PRAKTIJKVOORBEELD
Een IT-groothandel heeft een uitgebreid artikelbestand en koopt in bij diverse leveranciers tegen sterk fluctuerende prijzen. Om op de meest effectieve manier in te kopen, zijn er grote datavolumes nodig. In een traditioneel ERP-systeem zou dit kunnen leiden tot onacceptabele systeembelasting. Daarom kozen we ervoor om deze specifieke functionaliteit niet binnen het ERP-systeem te ontwikkelen, maar in geïntegreerde vorm op Azure te bouwen. Hierdoor konden we complexe inkoopalgoritmes gemakkelijk implementeren zonder het ERP-systeem van de groothandel onnodig te belasten.

Samen één netwerk met business events

De systemen in de bovengenoemde lagen van het Gartner-model staan natuurlijk niet op zichzelf. Alle applicaties dienen onderling gegevens uit te wisselen ter ondersteuning van de end-to-end business processen. Dit maakt het cruciaal dat applicaties onderling samenwerken, dan wel geïntegreerd zijn. Dit is waar een event-driven architectuur om de hoek komt kijken. Met deze architectuur bouw je systemen die reageren op specifieke gebeurtenissen en triggers, wat jouw organisatie in staat stelt om responsief en adaptief te zijn.

Die gebeurtenissen noemen we business events. Simpel gezegd is een business event een gebeurtenis binnen een applicatie die belangrijk genoeg is om andere delen van het systeem over te informeren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe klant die wordt aangemaakt, een nieuwe bestelling of een betaling die wordt verwerkt. Deze events zijn de communicatiesignalen tussen verschillende applicaties binnen een bedrijf en zijn daarmee fundamenteel in een event-driven architectuur.

Verdeel en heers

Het basisprincipe van een event-driven architectuur is de scheiding van applicaties. Applicaties koppelen we niet meer direct aan elkaar. In plaats daarvan introduceren we een middleware. Dit is een centrale hub die fungeert als een doorgangskanaal voor informatie. Microsoft heeft hier speciale technologie voor, zoals Azure Service Bus of Azure EventBridge.

Conclusion MBS | Eventbroker diagram

In deze structuur zendt de bron, producer A of B, informatie naar de middleware. Vanuit deze tussenlaag wordt de informatie vervolgens opgepikt en doorgegeven aan de bestemming, oftewel de consumers. Het grote voordeel? Flexibiliteit en schaalbaarheid staan centraal. De producer hoeft zijn informatie niet meer af te stemmen op of kennis te hebben van de consumers die de informatie gebruiken.

Dit model van losse koppeling is krachtig omdat het toelaat dat een applicatie onafhankelijk van andere functioneert. Het hoeft niet te wachten of direct te communiceren met andere systemen. In plaats daarvan zend het een bericht uit wanneer er in de applicatie een belangrijke wijziging is gedaan. Andere systemen die geïnteresseerd zijn in deze gebeurtenis kunnen dit onafhankelijk verwerken. Dat verbetert niet alleen de efficiëntie en schaalbaarheid van het hele systeem, maar vermindert ook de complexiteit aanzienlijk.

PRAKTIJKVOORBEELD
Stel, een bedrijf gebruikt zowel de Dynamics CRM-applicatie om klantgegevens te beheren als een aparte verhuurapplicatie voor het ondersteunen van verhuurprocessen. Wanneer in het CRM een nieuwe klant wordt aangemaakt, genereert dit systeem een customer created event. Dit event wordt uitgezonden naar het hele applicatienetwerk.
Geïnteresseerde applicaties binnen het bedrijf vangen dit vervolgens op.  Zo reageert de verhuurapplicatie door een nieuw klantaccount in te stellen voor verhuurtransacties en kan een financiële module dankzij het event een kredietcontrole starten om de financiële betrouwbaarheid te evalueren.

Daarnaast maakt deze aanpak het eenvoudiger om in de toekomst nieuwe applicaties te integreren, los te koppelen en of te onderhouden. Een kleinere, gespecialiseerde applicatie is immers veel eenvoudiger te beheren dan een groot, monolithisch systeem. Door de verantwoordelijkheden te verdelen, heersen we over een flexibeler systeemlandschap waarin elke component zelfstandig kan evolueren zonder de rest te beïnvloeden.

Conclusie


Voor het moderniseren van bedrijfsapplicaties, is een event-driven architectuur benadering cruciaal. Het leidt tot een flexibel, schaalbaar en responsief IT-ecosysteem dat zich aanpast aan de specifieke uitdagingen en kansen van de organisatie. Dát is essentieel voor het digitale tijdperk.

Met onze expertise van Microsoft Dynamics 365 en uitgebreide ervaring met het implementeren van complexe systemen, zijn we uitgerust om de overgang naar een event-driven architectuur in jouw organisatie te begeleiden en te optimaliseren. Als architecten begrijpen we dat de reis naar digitale transformatie uniek is voor elk bedrijf. Daarom werken we samen toe naar oplossingen voor jouw huidige dan wel toekomstige architectuur, die niet alleen vandaag de dag waarde toevoegen, maar ook morgen en in de verdere toekomst duurzaam en effectief blijven.

Voor meer informatie over hoe Dynamics een fundament kan zijn voor jouw architectuur en daarmee bedrijfsprocessen kan transformeren, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen.

Samen kunnen we de mogelijkheden verkennen en een strategie uitstippelen die jouw bedrijf vooruithelpt.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Dynamics 365?

Neem contact op, we gaan graag in gesprek.

Jan-Douwe Jilderda

Jan-Douwe Jilderda

Directeur
jan-douwe.jilderda@conclusion.nl