• Expertises

    Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

  • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

  • Over Xforce, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

  • Nieuws, events en artikelen van Xforce

  • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij Xforce

Kennissessie over re:Invent 2022 gemist? In dit blog lees je alles terug over de nieuwste AWS-ontwikkelingen

Eind november vond in Las Vegas het AWS re:Invent 2022 plaats. Dé jaarlijkse introductie van de nieuwste ontwikkelingen binnen AWS. Een feest waar ontwikkelaars hun dorst naar nieuwe technologie uitbundig lessen, best practices delen, en heel veel kennis en inspiratie opdoen op AWS-vakgebied.

24 januari 2023   |   Blog   |   Door: Frederique Retsema

Deel

Kennissessie AWS

Verschillende keynotespeakers zoals CEO Amazon Web Services Adam Selipsky en de (Senior) Vice President Peter de Santis presenteerden de nieuwste AWS-services en technieken. Daarnaast konden deelnemers leadershipsessies volgen en breakoutsessies, met onder andere aandacht voor AI/ML, Cloud, IoT &Robotics, Kubernetes, Serverless en Security, Compliance & Identity. In de chalkboardsessies konden ontwikkelaars met ‘live’-problemen aan de slag gaan.

re:Invent helemaal terugkijken?

Kennissessie Conclusion Xforce

Conclusion Xforce is AWS Advanced Consulting Partner en organiseerde ook dit jaar weer een kennissessie naar aanleiding van re:Invent. Onder de bezielde leiding van senior ontwikkelaar en technical coach Frederique Retsema werden geïnteresseerden in 2 uur bijgepraat over de nieuwste AWS-ontwikkelingen. Heb je de kennissessie gemist? Don’t worry, in dit blog zetten we de highlights nog eens voor je op een rij.

Opvallend: makkelijker werken met de nieuwste AWS-ontwikkelingen

De thema’s van re:Invent 2022 lieten zien dat nieuwe ontwikkelingen binnen AWS over het algemeen gaan over het beschikbaar stellen van data binnen de AWS-omgeving als daarbuiten, simulatietechniek of het zelf ontwikkelen binnen AWS. Dat laatste is met name interessant voor ontwikkelaars die nog weinig van AWS weten maar wel snel met AWS willen kunnen werken (AWS Application Composer, AWS CodeCatalyst).

Omdat AWS inmiddels een aanbod heeft van meer dan 200 verschillende AWS-diensten, is het voor ontwikkelaars belangrijk te weten welke services relevant zijn voor hun klanten. Én moeten techneuten over voldoende kennis beschikken, wanneer ze werken met deze tools.

Een andere belangrijke trend die we signaleren, is dat de integratie van bestaande diensten veel makkelijker geworden is. Functionaliteiten zijn simpeler en gemakkelijker te doorgronden. Ontwikkelaars kunnen met minder basiskennis van verschillende tools nu sneller ontwikkelen, en later ook weer makkelijk veranderingen of aanpassingen doorvoeren.

De hit van re:Invent: AWS Resource Explorer

Het had er 15 jaar geleden al in moeten zitten, maar hij is er dan eindelijk: AWS Resources Explorer. Je kunt nu in één overzicht zien wat je in je account aan AWS-resources hebt uitgerold. Deze service maakt het leven van cloudplatform-teamleden echt een stuk makkelijker. Je hebt veel meer inzicht in je resources, wat je enorm veel zoekwerk scheelt. Ook wanneer je meerdere regio’s gebruikt, kun je in een klap zien of je regio’s de goede resources hebben. Of dat er in andere regio’s resources zitten die je daar helemaal niet verwacht. Binnenkort is het zelfs mogelijk om over meerdere accounts te kunnen zien wat je precies hebt uitgerold. AWS Resources Explorer is voor iedereen gratis te gebruiken en ook daarom dé hit van re:Invent 2022.

De ontwikkeling van AWS Kubernetes

Bij re:Invent hebben we deze keer ook speciaal gekeken naar wat interessant zou kunnen zijn voor specifiek onze ‘containers’-groep binnen Xforce. Wat Kubernetes betreft zijn we erg voor de serverless oplossing die uit zichzelf op- en afschaalt, waardoor klanten alleen betalen voor wat ze gebruiken. Het is een heel efficiënte manier om gebruik te maken van de diensten binnen je platform. Tot dusver was het advies om hier AWS Fargate voor te gebruiken, maar het nadeel is dat veel Kubernetes-omgevingen in ‘nodes’ denken en AWS Fargate niet meer. Op het gebied van AWS Fargate hebben we helaas geen vernieuwingen meer vernomen.

Integratie van Aurora met Redshift

Met de integratie van Aurora met Redshift, kun je nu vanuit het datawarehouse Redshift rechtstreeks inprikken in de data van je relationele database in Aurora. Dit scheelt je ongelooflijk veel tijd, omdat je niet meer zelf hoeft uit te programmeren in allerlei integratietools. Dat betekent dat je makkelijker toegang hebt, wat tijd scheelt en dus kosten.

Integratie van AWS GuardDuty met EKS

Er is ook een integratie tussen AWS GuardDuty, de security service binnen AWS, met EKS, de Kubernetes-service van AWS. De integratie is in 2022 toegevoegd, waarbij AWS GuardDuty de hostomgeving van Kubernetes/ EKS controleert. Nieuw is echter dat AWS GuardDuty binnenkort de containers zelf intern kan controleren. Dit betekent dat je als klant nog steeds je eigen verantwoordelijkheid hebt als het om security gaat, maar vanuit AWS kunnen we de klant nu proactief waarschuwen en – met de huidige nadruk op security – steeds meer ontzorgen.

AWS Eventbridge Pipes

Met Eventbridge stuur je events door naar een afnemer, maar als deze alleen geïnteresseerd in het gebruik van een deel hiervan, moest je als ontwikkelaar daar tot voor kort zelf iets omheen schrijven, om deze selectie te kunnen maken. Het nadeel hiervan was, dat de klant nog steeds betaalde voor ongebruikte events. Met AWS Eventbridge Pipes kun je events uitfilteren, waardoor deze functionaliteit direct efficiënter en goedkoper wordt dan zijn voorgaande versie. Dit is ook echt een waarneembare trend; het beter en efficiënter gebruiken van je omgeving.

AWS Distributed Map S3

Als je werkt met grote hoeveelheden data in een S3-bucket, dan kun je gebruikmaken van EMR om hier berekeningen op los te laten. Dit is echter vrij specialistisch werk. Veel organisaties probeerden AWS Step Functions hiervoor te gebruiken, maar dit was vrij complex. AWS heeft hier sinds kort een betere ondersteuning voor: met een specifieke actie kan aangegeven worden dat bijvoorbeeld een Lambda-function voor ieder bestand moet worden uitgevoerd. Een tweede Lambda-function kan na afloop conclusies trekken uit de gegevens zoals die door de eerste Lambda-function uitgezocht zijn. Dit maakt het programmeren met betrekking tot grote hoeveelheden data veel gemakkelijker. Het scheelt ook in de kosten van het schrijven van dit soort oplossingen, en de onderhoudbaarheid, omdat het doorzichtiger is wat er gebeurt.

Best practices in ons volgende blog

AWS re:Invent presenteert naast de allerlaatste nieuwtjes in AWS, ook veel best practices. Techneuten ontdekken zo of een bepaalde service beter gebruikt kan worden dan ze al doen. In een volgend blog vertellen we meer over specifieke best practices in serverless binnen AWS.

Kom kennismaken tijdens een van onze meet-ups!

Meer weten?

Cloud SolutionsAWS Advanced Consulting PartnerOver onsOnze partners

Wil je net als Frederique aansluiten bij ons expert-team Cloud?

Martin Quaak, recruiter bij Conclusion Xforce

Martin Quaak

Senior Recruiter
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies
  • Expertises
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies