• Expertises

    Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

  • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

  • Over Xforce, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

  • Nieuws, events en artikelen van Xforce

  • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij Xforce

Vervanging van het luchtverkeersleidingsysteem

De luchtvaart is essentieel voor de bereikbaarheid van het drukbevolkte Nederland en de omringende landen. Al meer dan negentig jaar zorgt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) voor veilige verkeersstromen in de lucht. Dit doen zij op een professionele en vakkundige manier. Willem Jellema is namens Conclusion Xforce aan het werk voor deze uitdagende opdracht en daar zijn we maar wat trots op.

Klant

Luchtverkeersleiding Nederland

Markt

Overheid, Openbare Veiligheid & Non-profit

Vervanging van het luchtverkeersleidingsysteem

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gaat het huidige luchtverkeersleidingssysteem, dat in 1998 in gebruik werd genomen, vervangen door een nieuw systeem, het zogeheten iTEC-based Centre Automation System (iCAS). Dit systeem ondersteunt de luchtverkeersleiders bij het afhandelen van het luchtverkeer in het Nederlandse luchtruim voor zowel civiele als militaire vliegtuigen.  

Tegenover het huidige pand wordt hiervoor in een nieuw gebouw (Polaris) een opleidings- en acceptatieomgeving ingericht. Vervolgens wordt iCAS en de infrastructuur uitvoerig getest. Eind 2022 wordt de acceptatieomgeving gepromoveerd tot productieomgeving en verhuizen de luchtverkeersleiders van het huidige pand naar Polaris. De vervanging van het luchtverkeersleidingssysteem is van groot belang voor het functioneren van de 'hubfunctie' van de luchthaven Schiphol. Het systeem is een belangrijk instrument voor de operatie en dus ook voor de luchtverkeersleider om het luchtverkeer af te handelen volgens de VEM-doelstellingen. VEM = Veiligheid, Efficiency en Milieu.

Een nieuwe werkplek voor de luchtverkeersleider, betere (geautomatiseerde) samenwerking met omringende landen en toepassing van marktconforme technieken zijn de belangrijkste voordelen van het nieuwe iCAS systeem. 

Een seniore regiefunctie

Willem heeft in deze opdracht een seniore regiefunctie. Als Product Owner iCAS Infrastructuur realiseert hij middels de Scrum werkwijze de infrastructuur voor het nieuwe systeem. Ook voorziet hij de iCAS projectteams van diverse testomgevingen en adviseert en begeleidt hij de implementatie van systemen die bijvoorbeeld weersinformatie en radarbeelden aan iCAS leveren.

‘Kun je eens met me meedenken?’

Steeds vaker kreeg Willem vragen als “mag ik eens een uurtje met je sparren?” of “wil je eens met me meedenken?”. “Laat ik dat nou heel tof vinden om te doen! Mijn kennis en kunde delen met architecten, managers en specialisten vind ik niet alleen erg belangrijk maar ook inspirerend. En een whiteboard vol kladderen is helemaal mijn ding” vult hij met grijns aan.

iCAS tot leven zien komen

Is het niet gek om voor iets te werken wat pas over twee jaar live gaat? “Nee, zeker niet”, antwoordt Willem. “Maar ik hoop wel dat ik er bij ben én dat ik meemaak dat de eindgebruikers, de luchtverkeersleiders, gaan werken met het geavanceerde nieuwe systeem.”  Willem heeft destijds bewust voor detachering gekozen om daarmee werkzaam te zijn in verschillende branches. “Ik heb het erg naar mijn zin bij Conclusion Xforce, een werkgever met opdrachten bij politie, defensie, luchtvaart en andere maatschappelijk kritische bedrijven. Ook vind ik het leuk om de pruts- en kennissessies bij te wonen en op die manier (succes)verhalen, problemen en ideeën uit te wisselen met mijn vakbroeders.” 

Het iCAS systeem is zoals gezegd belangrijk voor LVNL in het afhandelen van het luchtverkeer. Er is afgelopen jaren dan ook hard gewerkt op allerlei vlakken waaronder de benodigde infrastructuur. Willem heeft ons daarbij enorm geholpen en heeft zijn rol in die periode zien groeien van externe technische ondersteuning naar gedelegeerd product owner voor de op te leveren infrastructuur. Een prachtige combinatie van technisch inhoudelijk werk en projectwerk waarbij het aan komt op communicatieve vaardigheden. We zullen de komende jaren nog doorwerken aan het vervolmaken van de infrastructuur maar er staat inmiddels wel een mooie basis. Om uit te drukken wat de uitdagingen zijn en wat de kern van het werk weergeeft, een citaat van Willem: “Wanneer krijg je de kans om een datacenter vanaf de grond af aan op te bouwen?”. Dat geeft mooi weer wat hier speelt en waarom deze uitdaging zo aantrekkelijk is. En dat alles met in het achterhoofd de gedachte dat (ook) straks het datacenter 24/7 moet functioneren. Daar lever je dus een belangrijke bijdrage aan in dit werk!

Perspectief LVNL, teamleader iCAS Arthur Vriend
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy
  • Expertises
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy