• Onze vacatures

    Alle vacatures op één plek: vind de vacature die bij jou past!

  • Wat jouw expertise ook is, wij vertellen je meer.

  • Conclusion: een unieke bundeling van bedrijven met elk hun eigen signatuur.

  • Lees de verhalen van onze collega’s of ontmoet ons live of digitaal!

ChatGPT

ChatGPT in Recruitment: zo werkt de slimme chatbot voor jou

In de zoektocht naar de beste talenten maak je als recruiter en HR-professional regelmatig gebruik van digitale platforms, zoals sociale media en jobboards. Inmiddels is ChatGPT hierin een waardevolle aanvulling geworden. Bijvoorbeeld om vacatureteksten te verbeteren, sollicitatiegesprekken voor te bereiden en zelfs om vacatureteksten zoekmachinevriendelijk te maken. In dit artikel vertellen we je welke mogelijkheden ChatGPT jou als recruiter biedt.

Wat is ChatGPT? 

ChatGPT is een krachtige AI-chatbot. Het is momenteel een van de meest geavanceerde taalmodellen die beschikbaar zijn en kan een breed scala aan taken uitvoeren. Denk aan het schrijven van teksten, het beantwoorden van vragen en het genereren van conversaties. Door middel van machine learning en deep learning leert ChatGPT van eerdere interacties en verbetert het zichzelf continu.

Hoe kan ChatGPT worden gebruikt in recruitment? 

ChatGPT en AI-chatbots hebben de potentie om ook het recruitment vak aanzienlijk te veranderen en te verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop dit kan:

  1. Teksten verbeteren, aantrekkelijker maken
    ChatGPT kan vacatureteksten verbeteren en aantrekkelijker maken voor potentiële kandidaten. Het kan bijvoorbeeld suggesties geven voor betere woordkeuzes, zinsconstructies en opmaak, waardoor de tekst meer uitnodigt om verder te lezen. Je kunt teksten ook checken op spellings- en grammaticafouten. 

  2. Kandidaten beoordelen
    ChatGPT kan cv's en sollicitatiebrieven van kandidaten snel screenen en filteren op basis van specifieke criteria en kan bijvoorbeeld ingezet worden om kandidaten te matchen met een vacature op basis van bepaalde vaardigheden of ervaring. 

  3. Voorbereiden van een sollicitatiegesprek
    Je kunt ChatGPT inzetten om vragen uit een functiebeschrijving te halen om vervolgens aan een kandidaat te stellen in een interview. Dit levert je niet alleen tijdwinst op, maar kan sollicitatiegesprekken ook meer structuur geven zodat ze effectiever worden. 

  4. Zoekmachinevriendelijk(er) maken van teksten
    ChatGPT kun je inzetten om vacatureteksten zoekmachinevriendelijk te maken, waardoor meer relevante kandidaten de vacature vinden en solliciteren. Het kan een SEO-titel bedenken en een meta-beschrijving genereren die de inhoud van jouw vacature goed samenvatten.

  5. Het laten aanpassen van een tekst op een bepaalde doelgroep
    Wist je dat je ChatGPT kunt gebruiken om vacatureteksten aan te passen op een specifieke doelgroep? Het kan bijvoorbeeld suggesties geven voor taalgebruik en woordkeuze die aansluiten bij de interesses en behoeften van de doelgroep. Zo stem je een vacaturetekst optimaal af op jouw ideale kandidaat.

Nadelen

Nadelen of beperkingen bij het gebruik van ChatGPT in recruitment zijn er uiteraard ook. Ten eerste is het model afhankelijk van de kwaliteit en hoeveelheid van de data die wordt gebruikt om het te trainen. Als de data niet representatief is voor de doelgroep of de sector waarin wordt geworven, kan het model beperkte of onnauwkeurige resultaten opleveren. Ook heeft ChatGPT vaak gedetailleerde instructies nodig voor het tot een gewenst resultaat komt. Het werkt bovendien niet met actuele data. De chatbot is getraind met kennis tot en met september 2021. Het heeft dus geen kennis van recente gebeurtenissen.

Conclusie

Het gebruik van ChatGPT kan jou als recruiter veel voordelen bieden. De tool ontwikkelt zich bovendien steeds verder en wordt elke dag slimmer. Inmiddels is de nog slimmere ChatGPT 4 beschikbaar en worden de resultaten nóg indrukwekkender. 
Het is echter belangrijk om de mogelijke beperkingen en nadelen in gedachten te houden. Gebruik ChatGPT vooral ter aanvulling op het recruitmentproces en zet het in om bepaalde taken te automatiseren en te versnellen. Daardoor hou je als recruiter meer tijd over om je te richten op het bouwen aan de relatie en te zorgen voor de ‘persoonlijke touch’. Dat blijft tenslotte onmisbaar in het proces!

Photo by Jonathan Kemper on Unsplash

Meer weten?

Neem contact met mij op!

Charmène Sloof, Manager arbeidsmarktcommunicatie & recruitment

Charmène Sloof

Manager arbeidsmarktcommunicatie & recruitment
Contact
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies
  • Thema's
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies