Moderne uitdagingen in het integratielandschap vergen veel van organisaties
Virtual Sciences Conclusion en Red Hat bundelen hun krachten en ontzorgen organisaties in de complexe wereld van integraties in een continu veranderend IT-landschap. “We opereren daarbij in de driehoek klant, implementatiepartner en vendor. Met wederzijds vertrouwen en waardering”, vertelt Architect Marc Hesselink. “Zo helpen we organisaties in hun transitie van een legacy-omgeving naar een modern hybride integratielandschap.”
19 augustus 2024 | Publicatie | Door: Joran Bergfeld | Senior Solution Architect bij Red Hat & Marc Hesselink | Architect bij Virtual Sciences Conclusion
Deel
Integratie: steeds belangrijker, maar ook complexer
De blik op integratie is veranderd. Onder andere door nieuwe bronnen zoals IoT en Mobile, meer variëteit in data en de introductie van nieuwe technologieën. “Integratie is bijvoorbeeld essentieel om een 360-graden beeld van je organisatie te vormen. Het stelt je in staat goed geïnformeerde strategische, tactische en operationele beslissingen te nemen”, zegt de Architect van Virtual Sciences Conclusion. “Door integratie hebben organisaties toegang tot actuele, verrijkte en waardevolle informatie op het juiste moment, op de juiste plek en in de juiste vorm. Een goede integratievisie en -architectuur, waarbij we ook invulling geven aan de wensen uit de business, zijn hierbij cruciaal. Om dat te bereiken, gaan we een partnership aan. Wij zijn meer dan een club techneuten, we denken in de gehele linie en vanuit een breder perspectief mee met de klant en de vendor.”
Kritische partners
Die vendor is in dit geval Red Hat, waar Virtual Sciences Conclusion veel mee samenwerkt. Zo staat Architect Marc vrijwel dagelijks in contact met Joran Bergfeld, Senior Solution Architect bij Red Hat. “We werken samen op alle niveaus: de techneuten van Virtual Sciences Conclusion schakelen met onze productontwikkelaars, Marc en ik overleggen op Architect-niveau en ook op managementniveau liggen er contacten”, vertelt Joran. Dat wil niet zeggen dat beide partijen het altijd met elkaar eens zijn. “Als implementatiepartner behartigen wij de belangen van de klant, challengen we Red Hat op de inhoud en zijn we kritisch op onderdelen van de software”, vertelt Marc. “Daarnaast trekken we samen op in het adviseren van klanten.”
‘Toolbox om mee te spelen’
“Het monolithische gedachtegoed is omgeslagen naar microservices”, zegt Joran. “Je ziet dat de wereld versnelt en dan is snellere integratie nodig om klantverwachtingen waar te blijven maken. Die klant kan een treinreiziger zijn, een vliegtuigpassagier of iemand die belastingaangifte doet. Microservices maken het mogelijk dat je de verantwoordelijkheden bij de betreffende partijen kunt neerleggen, die het vervolgens in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen en onderhouden.”
Marc vult aan: “We zien een beweging dat integraties dichter bij applicatieontwikkelaars komen te liggen, waarbij integraties worden gerealiseerd met code. Dat zorgt voor kortere doorlooptijden en dus een verhoogde wendbaarheid.” Die move ziet Joran ook vanuit vendor-perspectief: "Initieel had je een integratieplatform waarop iedereen moest landen en dat dus ook iedereen moest kunnen begrijpen en doorgronden. Zeker met de schaarse integratie-expertise die beschikbaar is, vormt dat een uitdaging. Ook bij vendors zie je de beweging van platform naar toolbox om mee te spelen dicht bij jouw expertise, programmeertaal en kennisgebied. Zo hoef je niet langer een heel andere suite te doorgronden.” Marc stipt een aandachtspunt aan: “Het is wel belangrijk om gebruik te maken van integratieframeworks, onder andere vanwege de snelheid van ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan Camel.”
Van complete ontzorging tot totale vrijheid
Er komt technologisch veel op ontwikkelaars af. “Integratie is een breed vakgebied en DevOps vraagt ook wat van de organisatie”, vertelt Marc. “Waar het zwaartepunt ligt, verschilt per organisatie. Binnen organisaties moeten er verschillende ontwikkelmodellen worden geïmplementeerd. Niet ieder team heeft de capabilities om zelf maatwerksoftware en -integraties te realiseren en onderhouden. Er zal altijd behoefte blijven aan integratiespecialisten om teams te ondersteunen bij de complexere integratievraagstukken, het implementeren van standaarden, en het gebruik en beheer van middleware-componenten zoals message brokers.”
Een decentraal ontwikkelmodel zorgt voor een meer gefragmenteerd landschap. Dit vergt een hogere volwassenheid van de individuele teams, maar de realiteit is dat niet alle teams dezelfde capabilities hebben. “De ene business unit is de andere niet”, weet Joran. “Dat verschilt van business units met weinig IT-affiniteit tot business units vol capabele techneuten die de diepgang van de techniek zoeken. Hierdoor heb je een hybride integratieplatform nodig dat het volledige spectrum aan persona’s ondersteunt in de realisatie en het onderhoud van integraties. De ene kant van dat spectrum is complete ontzorging: Het ontwikkelen en onderhouden van integraties wordt dan door een centraal team verzorgd. De andere kant van het spectrum zijn volledig uitgeruste applicatieteams die zelfstandig integraties ontwikkelen en onderhouden. Zij krijgen een menukaart aan bouwblokken en blueprints, waardoor het ontwikkelproces versneld wordt en de kwaliteit wordt geborgd.”
‘Er is geen one size fits all’
Het moderniseren van het integratielandschap is noodzakelijk om organisatiedoelstellingen te kunnen realiseren. Maar zoals gezegd: het is voor een enterprise-organisatie niet eenvoudig om een hybride integratieplatform te implementeren. Marc: “Het vergt een multimodale aanpak en er is geen one size fits all-oplossing.”
In dit artikel beschrijven we een decentraal model met een agile integratieaanpak. Dit is niet voor iedere organisatie de meest passende oplossing. Dit hangt sterk af van verschillende organisatieaspecten. Wij gaan graag het gesprek aan om samen te ontdekken welk model en welke aanpak het beste bij jouw organisatie past.