• Expertises

De cloud wordt commodity - sneller dan u denkt!

De vraag is niet meer of uw organisatie naar de cloud gaat, maar wanneer en hoe. Tot een aantal jaren geleden, hadden veel mensen koudwatervrees ten opzichte van de cloud. De techniek en beveiliging van publieke cloudproviders is inmiddels echter aanzienlijk verbeterd. Zozeer dat ik durf te stellen dat datacenters op locatie in eigen beheer (on-premises) binnen vijf jaar nog amper bestaan. Hoe kom ik tot deze stelling? Wat is een goed moment om over te stappen naar de cloud? En hoe kunt u dat dan het beste doen? Op deze vragen krijgt u in deze blog antwoord.

5 september 2017   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

visieblog Frenk   hybride cloud   kleiner

Datacenters op locatie in eigen beheer (on-premises) gaan verdwijnen

Het personeelstekort in de IT in Nederland is opgelopen tot enkele tienduizenden. Regelmatig zullen headhunters proberen IT’ers bij u weg te kopen. Wat gaat u doen wanneer de mensen die uw datacenter beheren, ineens ontslag nemen? Hoe regelt u de overdracht van hun kennis in hun één tot twee maanden opzegtermijn? Hoe, en waar, vindt u nieuwe beheerders? Ik durf te voorspellen dat er over een aantal jaren nauwelijks nog beheerders voor datacenters zijn. Daarmee zou het weleens ‘onmogelijk’ kunnen worden voor organisaties om zelf, on-premises, datacenters te onderhouden.

Wat is een goed moment om over te stappen naar de cloud?

Als de hardware van uw huidige datacenter aan vervanging toe is, is dat een geschikt moment voor strategische heroverweging. Gaat u opnieuw veel geld investeren in nieuwe apparatuur voor een periode van drie tot vier jaar? Of stapt u dan meteen over naar de cloud? Over drie tot vier jaar zal de technologie en beveiliging van de cloud nóg verder doorontwikkeld zijn, zodat uw data veiliger in een publieke cloud staan dan in uw eigen datacenter. De continuïteit van een publieke cloud is gegarandeerd, het is flexibeler en schaalbaarder. De time-to-market van applicatieontwikkeling in de cloud is bovendien veel korter. Doordat grote internationale cloudspelers steeds meer datacenters openen op Nederlandse bodem, en uw data dus gegarandeerd onder de Nederlandse en Europese wetgeving vallen, zijn er amper nog juridische belemmeringen om zaken te doen in de cloud. 

visieblog Frenk   hybride cloud   breed1

Hoe kunt je het beste overstappen naar de cloud?

Waar u als organisatie nu al mee kunt beginnen, is om de applicatiearchitectuur gereed te maken om te draaien in containers. Op deze manier kunt u over een aantal jaren, wanneer uw organisatie er klaar voor is, het applicatielandschap eenvoudiger overzetten naar de cloud. Het is raadzaam om dit niet in een big bang te doen, maar via een hybride oplossing. U verplaatst dan een deel van het landschap naar de cloud en houdt een ander deel voorlopig nog in eigen beheer. Het is raadzaam om nu al na te denken over wat u wél in de cloud wilt plaatsen, en wat in eerste instantie niet.

Nu kan het nog lastig zijn om te switchen van cloudprovider, waardoor er te weinig onderlinge concurrentie is.

-

De cloud als commodity

Een cloudoplossing is momenteel nog duurder dan een on-premises oplossing. Door de infrastructuur echter zo neer te zetten dat u deze alleen gebruikt wanneer u deze nodig hebt, kunt u flink op de kosten besparen. Voor clouddiensten rekent u immers af per uur. Verder durf ik te voorspellen dat clouddiensten de komende jaren goedkoper gaan worden. Nu kan het nog lastig zijn om te switchen van cloudprovider, waardoor er te weinig onderlinge concurrentie is. De belangrijkste selling points van cloudproviders in de toekomst zullen echter transparantie worden, en het gemak waarmee je van provider kunt switchen. De cloud gaat commodity worden, misschien nog wel sneller dan u nu denkt!

Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies
  • Expertises
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies