Eneco

Conclusion helpt Eneco naar de cloud voor duurzame energie in heel Europa I SAP on Azure

Op volle kracht naar een nieuwe digitale toekomst: Eneco stapt over naar de cloud om duurzame energie te leveren in heel Europa

 

Het benutten van de kracht van de wind en zon om groene energieoplossingen te creëren, is alledaags werk voor Eneco, het in Nederland gevestigde duurzame energiebedrijf. Naarmate het bedrijf groeide, kwam het echter voor een grote uitdaging te staan: het wilde zo efficiënt mogelijk duurzame energieoplossingen ontwikkelen, maar de aanwezige gegevensbestanden en infrastructuur waren complex en verouderd. In samenwerking met Microsoft en diens SAP-partner myBrand, onderdeel van Conclusion, nam Eneco zijn eigen lot in handen door zijn infrastructuur en systemen geleidelijk naar Microsoft Azure over te zetten. 

 

Met 3.000 werknemers in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vervult Eneco een voortrekkersrol op de energiemarkt, waar het samen met klanten en partners betaalbare oplossingen ontwikkelt die het besparen en zelf opwekken van energie mogelijk maken. Het bedrijf investeert ook in duurzame gasproductie en energieprojecten om de CO2uitstoot te verlagen. 

 

Eerder dit jaar begon Eneco een nieuwe koers uit te stippelen voor zijn technologieplatform. Een belangrijk doel was om het ITlandschap van de onderneming ‘toekomstbestendig’ te maken door over te stappen naar een cloudplatform dat meer flexibiliteit en innovatiekansen bood dan de bestaande lokale servers en legacy-omgeving.

 

Na een uitbestedingsprocedure werd Microsoft-partner Conclusion uitgekozen om de migratie te ondersteunen. Daarbij werd gekozen voor Microsoft Azure als het gewenste platform om de SAP-omgeving van het bedrijf te hosten.

 

Sander van Steenis - Eneco over de transitie

"We beschikten over een lokaal landschap en onze focus lag op het bereiken van de schaalbaarheid, beschikbaarheid en flexibiliteit die we nodig hadden voor de toekomst." 

 

Bekijk hieronder de video.

Media

Focus op bereiken van schaalbaarheid, beschikbaarheid en flexibiliteit die we nodig hadden voor de toekomst

“We beschikten over een lokaal landschap en onze focus lag op het bereiken van de schaalbaarheid, beschikbaarheid en flexibiliteit die we nodig hadden voor de toekomst.” — Sander Van Steenis, Manager Business Technology bij Eneco

 

Migratietraject in ongelooflijk strak tijdschema van slechts 7 weken

Snelle migratie Eneco had te maken met een ongelooflijk strak tijdschema om de eerste fase van het migratieproject te voltooien – slechts zeven weken. Het was van essentieel belang om de technische migratie snel en vóór het afsluiten van het fiscale halfjaar te voltooien om gegevens en servers van een ander platform en een andere leverancier over te kunnen zetten. Bovendien was het migratieproject van grote omvang: 17,5 terabytes aan gegevens die op 23 lokale servers stonden, moesten naar de cloud worden verplaatst. 

 

Na de migratie kost een taak in plaats van maanden nu slechts minuten 

Niet alleen wist het team de deadline te halen, het slaagde ook in een naadloze migratie van de SAP-omgeving die op Windows en SUSE Linux draaide, zonder downtime of gevolgen voor zakelijke gebruikers. En na de migratie kostten taken die in het verleden weken of maanden in beslag namen, zoals het bouwen van een nieuwe server of het opstarten van een nieuwe dienst, nu slechts enkele minuten.

 

Plan om het technologielandschap van Eneco naar de cloud te zetten

Een cruciale factor voor deze succesvolle implementatie was het sterke partnerschap tussen Eneco en Conclusion. Samen ontwikkelden ze een plan om het technologielandschap van Eneco in fasen naar de cloud over te zetten. In de eerste fase richtten ze zich op het opzetten van een gegevensinfrastructuur die zeer goed beschikbaar was en de connectiviteit en schaalbaarheid bood die ze nodig hadden.

Maximilian Ebenhoch 111968118400

“We wisten dat we het nieuwe IT-landschap helemaal vanaf de grond moesten opbouwen en met Azure konden we dit snel doen, zonder veel problemen.”  — Maximilian Ebenhoch

 

 

Azure beste oplossing om grote hoeveelheden gegevens te verwerken

“We kozen ervoor om SAP op Azure in te zetten, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit de beste oplossing is voor Eneco om grote hoeveelheden gegevens te verwerken, waaronder databases zoals HANA”, aldus Maximilian Ebenhoch van myBrand. “We wisten dat we het nieuwe IT-landschap helemaal vanaf de grond moesten opbouwen en met Azure konden we dit snel doen, zonder veel problemen.” 

 

Voordelen die SAP on Azure mogelijk maakt

Hoewel het platform nog maar net in gebruik is, ziet Eneco al enkele van de voordelen die SAP op Azure mogelijk maakt, waarbij het plan is om in de toekomst te migreren naar SAP HANA en SAP S/4 HANA op Azure. In het verleden duurde het bijvoorbeeld minstens een paar dagen om de administratie en financiële rapportage aan het einde van de maand af te sluiten. Wanneer SAP S/4 HANA volledig is geïmplementeerd, zal de maandelijkse afronding van de financiën slechts enkele minuten kosten en kunnen leidinggevenden in realtime over gegevens en inzichten beschikken. 

 

Snelheid en betrouwbaarheid vereisten van Eneco 

Ook snelheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke vereisten van Eneco die door SAP op Azure worden verbeterd. Dit werd nog eens goed duidelijk toen het bedrijf prestatieproblemen ondervond in de testomgeving. Met de nieuwe infrastructuur kon de testomgeving in slechts enkele minuten eenvoudig worden geschaald volgens de productievereisten. 

 

Sinds migratie zijn prestatieproblemen verleden tijd

Voorheen ondervonden zakelijke gebruikers prestatieproblemen met de bestaande lokale technologische oplossingen. Sinds de migratie zijn er geen prestatieproblemen meer geweest. En met het nieuwe platform kan Eneco naar behoefte nieuwe diensten en mogelijkheden toevoegen.

 

Grotere flexibiliteit stimuleert innovatie

Na het succesvol voltooien van zo’n enorme migratie heeft het gezamenlijke team het nodige advies voor andere bedrijven die overwegen om hun diensten en gegevens naar de cloud te verplaatsen. “In zeven weken migreren, is erg kort. Het is niet gemakkelijk, maar het is absoluut mogelijk als je er een speciaal team op zet”, merkt Sander op. “Het is lastig en je hebt veel vrijheid nodig”, stemt Maximilian in. “Bij een groot bedrijf als Eneco is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen, bijvoorbeeld wat betreft connectiviteit en beveiliging. Het is veel eenvoudiger om je gegevens en diensten ‘as is’ te verplaatsen en zaken vervolgens naar behoefte aan te passen wanneer je eenmaal naar de cloud bent overgegaan. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.”

 

Nu technologie gebruiken voor drijvende kracht voor zakelijke activiteiten

Door het vereenvoudigen van het migratieproces is Eneco nu goed op weg naar een volledig op de cloud gebaseerde omgeving en profiteert het van de vele voordelen van SAP op Azure, waardoor het bedrijf optimaal is toegerust voor alles wat de toekomst brengt. Na het snelle migratietraject, waarmee zowel datacentra als kosten zijn geconsolideerd om de gewenste flexibiliteit, schaalbaarheid en beschikbaarheid te bereiken, kan het bedrijf technologie nu als een drijvende kracht voor zakelijke activiteiten gebruiken. 

 

Met SAP on Azure sprong voorwaarts gemaakt

Met SAP op Azure heeft de onderneming een sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van de stijgende kosten en beperkte prestaties van de vroegere lokale infrastructuur. Daardoor kan Eneco concurrerend blijven en productiever zijn, waarbij het IT-team nu in staat is om snel pilotprojecten te ontwikkelen en een ‘proof of concept’ te presenteren aan zakelijke klanten. Waar het toelichten van de potentie van nieuwe concepten aan besluitvormers ooit gebaseerd was op voorstellen en voorspellingen, kunnen teams nu werkende voorbeelden van hun innovaties creëren en demonstreren met tastbare resultaten. “We hebben het platform om nieuwe diensten en pilotprojecten uit te testen en een businesscase te maken”, aldus Sander. “Je kunt niet alleen op papier laten zien dat het werkt, maar ook op het scherm.” 

 

Eneco kan concurrend blijven en productiever zijn

Met de vooruitziende beslissing om zijn IT-landschap te transformeren, zet Eneco stappen naar een innovatieve toekomst waarbij de inherente voordelen van de cloud worden gebruikt om op duurzame wijze energie te creëren uit natuurlijke bronnen. 

Gert Heysteeg
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Bel Gert Heysteeg +31 (0)30 21 93 800
Bent u ook toe aan een migratie naar de cloud?
Vraag gratis een scan aan en ontdek wat Conclusion voor u kan betekenen.
Ja, ik wil meer informatie