• Expertises

    Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

  • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

  • Over Application Innovation, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

  • Nieuws, events en artikelen van Application Innovation

  • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij Conclusion Application Innovation

Het IT Traineeship

Een interview met trainees bij Conclusion Application Innovation: hoe is het om trainee te zijn, wat leer je en hoe volg je een traineeship in een globale pandemie.

13 oktober 2020   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Application Innovation

Deel

Bij Conclusion Application Innovation bieden we tweejarige traineeships aan die je volledig opleiden tot een DevOps Engineer. In deze blog worden vijf trainees geïnterviewd: Imke, Federico, Jack, Kirsten en Tim. Hoe is het eerste jaar hun bevallen, wat hebben ze geleerd en hoe is het om trainee te zijn tijdens een globale pandemie.

Hoi allemaal! Jullie zijn inmiddels al een jaar aan het werk als IT trainee. Wat was in eerste instantie je reden om een traineeship te willen volgen bij Conclusion Application Innovation?

Imke: “Dat ik een traineeship bij Conclusion Application Innovation ben gaan volgen, is op het eerste gezicht niet de meest voor de hand liggende keuze. Mijn achtergrond ligt namelijk helemaal niet in de techniek, maar bij de sociale wetenschap. Geïnteresseerd in (afwijkend) menselijk gedrag, begon ik aan mijn studie Pedagogische  Wetenschappen. Echter bleek ik tijdens mijn opleiding vooral kinderen in theorie heel erg leuk te vinden. Ik moest mezelf heruitvinden en mijn toekomstbeeld bijstellen. Ik wil een baan waarin ik moet blijven leren, nieuwe dingen kan ontdekken en mijn creativiteit kwijt kan.

Met veel enthousiasme koos ik voor een totaal andere wereld: de IT.

Conclusion Application Innovation schrok niet af van mijn gebrek aan een technische achtergrond, maar zag hierin juist een meerwaarde. Onze eigenzinnige karakters bleken een match te zijn. Wat ik leuk vind aan het traineeship is dat het mij de mogelijk heeft geboden deze nieuwe wereld te ontdekken en mij de ruimte wordt geboden om mijn eigen pad te vinden. Zo weet ik nu veel beter wat ik wel leuk en niet leuk vind, maar valt er nog steeds ontzettend veel te ontdekken.”

 

Kirsten en Federico, jullie volgen een speciaal programma vanuit Make IT Work. Is er verschil tussen jullie opbouw van het traineeship vergeleken met het traineeship vanuit Conclusion Application Innovation?

Federico: “Voorafgaand aan de start van het traineeship bij Conclusion Application Innovation heb ik het Make IT Work programma van de Hogeschool van Amsterdam afgesloten. Een prachtige samenwerking tussen de publieke sector en het bedrijfsleven waarbij je het equivalent van een hbo bachelor opleiding software engineering in een half jaar kunt volgen. Dat houdt dus in: alleen maar technische vakken, en elke dag 09:00-17:00 les. Programmeren gebeurde allemaal in Java en verder was er nog aandacht voor SQL-databases, ‘old school’ front-end en wat groepsopdrachten waarbij je een projectje maakt.


Hierna zijn we ingestroomd met de overige trainees, die ongeveer een maand eerder begonnen waren bij Conclusion. Zij hebben voorafgaand aan onze komst wat andere lessen gevolgd. Vanaf daar hebben we met z’n allen nieuwe dingen geleerd, zoals React.js, AWS en CI/CD met Azure DevOps. Het voordeel van Make IT Work eerst gevolgd te hebben is dat we in ieder geval al wat programmeer ervaring en kennis hadden voordat we bij Conclusion startten. Het “nadeel” is dat een aantal van de dingen die wij leerden eigenlijk al een beetje achter lopen op wat Conclusion doet omdat ze qua expertise voorop lopen, maar dat is juist goed.”

Conclusion Application Innovation schrok niet af van mijn gebrek aan een technische achtergrond, maar zag hierin juist een meerwaarde. Onze eigenzinnige karakters bleken een match te zijn."

-

Jullie hebben allemaal het eerste jaar van het traineeship succesvol afgerond. Wat voor dingen heb je in je eerste jaar geleerd? En waar ligt dan de focus op in het tweede jaar?

Jack: “Begin september vorig jaar begonnen we vol frisse moed aan het Trainee Bootcamp. Het was een eclectische mix van praktisch (zoals C#, React/Javascript, AWS Labs), theoretisch (online courses waaronder ITIL4) en persoonsgericht (bijvoorbeeld Time Management en Persoonlijke Effectiviteit).

Na deze eerste drie maanden (en met een aantal welverdiende certificeringen op zak), rolden we langzaam maar zeker het echte werk in. En daarmee begon gelijk het échte leren. Van het migreren van on-premises applicaties naar de cloud tot volledige nieuwbouw, van front-end tot back-end en alles eromheen wat daarvoor nodig is, zoals CI/CD en praktische AWS kennis, maar ook het werken in teamverband op een agile/scrum manier.

Al die zaken (en meer) komen in het dagelijkse werk in wisselende mate aan bod. Voor het tweede jaar van het traineeship zal de praktijk en de daaruit voortkomende feedback dan ook de rode draad vormen. Daarnaast zal er echter ook ruimte zijn voor verdere ontwikkeling aan de hand van nog meer trainingen. En waar in het eerste jaar alle trainingen nog in groepsverband werden gevolgd, komt in het tweede jaar de focus vooral te liggen op de individuele interesses en ambities en de persoonlijke ontwikkeling van de trainees. We hebben er zin in!”

 

Hoe ziet een werkweek van een trainee er eigenlijk uit?

Kirsten: “We draaien nu volledig mee met de DevOps teams binnen Conclusion Application Innovation. Dat betekent dat we ontwikkelwerk doen en stories oppakken binnen sprints en deelnemen aan scrum ceremonies zoals de daily scrum, refinements en sprint-reviews. Daarnaast blijven we ons ontwikkelen via trainingen en samenwerkingen. Hoewel het begin van het traineeship dus gefocust was op trainingen, is een typische week van ons inmiddels vergelijkbaar met die van de andere ontwikkelaars.”

Het deel uitmaken van een project of opdracht die je uiteindelijk in de praktijk in werking ziet is misschien wel het allerleukste aan het werken bij Conclusion. Uiteraard ook de flexibiliteit in werktijden en -mogelijkheden, de werkvoorzieningen en attributen die vanaf dag 1 voor je worden geregeld. Dat maakt Conclusion voor mij uniek."

-

Een traineeship volgen in een wereldwijde pandemie, hoe gaat dat nu?

Kirsten: “Natuurlijk heeft de corona pandemie wel het een en ander voor ons veranderd. Zo werken we veel thuis en zijn besprekingen en vergaderingen online. Dat brengt vanzelfsprekend uitdagingen met zich mee, maar tegelijk is het mooi om te zien hoe sterk en flexibel de teams en het bedrijf als geheel hiermee omgaan.”

 

Zeker, de pandemie beïnvloedt ons allemaal, maar samen doen we wat we kunnen. Tot slot de vraag: wat maakt werken bij Conclusion Application Innovation zo leuk?

Tim: “Het deel uitmaken van een project of opdracht die je uiteindelijk in de praktijk in werking ziet is misschien wel het allerleukste aan het werken bij Conclusion. Uiteraard ook de flexibiliteit in werktijden en -mogelijkheden, de werkvoorzieningen en attributen die vanaf dag 1 voor je worden geregeld. Dat maakt Conclusion voor mij uniek. Niet te vergeten de vele achtergronden die bij elkaar komen in een team maakt het voor mij heel leuk. De jonge generatie heeft vaak een andere studie achtergrond waardoor de echte ‘oude’ IT visies van de senioren kunnen worden gemixt met de innovatieve en creatieve oplossingen van de trainees met een andere studie achtergrond. Verder blijkt iedereen dan ook nog super gezellig met elkaar om te gaan en kunnen zowel grapjes als serieuze gesprekken zonder zorgen worden gedeeld. Bij Conclusion voel ik een eenheid, meer dan alleen het samen moeten werken voor een bedrijf.”

Wil je ook werken bij Conclusion Application Innovation? Bekijk onze vacatures hier!

Terug naar het nieuwsoverzicht
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security
  • Expertises
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security