AI wordt het nieuwe normaal

-

30 augustus 2019   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

AI wordt het nieuwe normaal AMIS

We staan aan de vooravond van het tijdperk van Pervasive Intelligence, stellen de Amerikaanse consultants David Schatsky, Aniket Dongre en Jonathan Camhi op Deloitte Insights. Artificiële intelligentie (AI) zal steeds vaker onderdeel worden van machines en apparaten die, zonder verbinding te maken met de cloud, zelfstandig beelden, geluiden en overige patronen kunnen herkennen en daarop kunnen reageren. Dat maakt nieuwe toepassingen mogelijk in tal van sectoren.

In de industrie wordt al volop gebruikgemaakt van toepassingen gebaseerd op AI. Met name in de productie, logistiek en distributie zijn (zelflerende) systemen niet meer weg te denken. Kenmerk van al deze toepassingen is dat ze gebruikmaken van de cloud. Alleen daar is namelijk de enorme rekenkracht voorhanden die nodig is om zelfsturende systemen en robots te laten functioneren.

Geen intelligentie dus zonder internetconnectiviteit. En geen intelligentie ook zonder de nadelen van internetconnectiviteit, te weten storingsgevoeligheid en vertraging als gevolg van het versturen van gegevens naar de cloud voor analyse. Maar volgens Deloitte zullen die nadelen snel tot het verleden gaan behoren, omdat de nieuwe generatie AI-toepassingen steeds vaker ‘stand alone’ kunnen functioneren. Deze ontwikkeling wordt ook wel aangeduid als Pervasive Intelligence, wat vrij vertaald zoiets betekent als ‘wijdverbreide intelligentie’.

Robbrecht van Amerongen, Head of IoT bij Conclusion, zegt de door Deloitte geschetste ontwikkelingen te herkennen.

<p>&ldquo;Leveranciers van hardware bieden inderdaad steeds krachtigere sensoren en stand alone hardware modules aan, ook wel edge-technologie genoemd. Deze maken het mogelijk om lokaal zeer krachtige analyses te doen en daar ook besluiten te nemen zonder een call back naar de cloud. Maar ook vanuit onze klanten is er steeds vaker de vraag naar snelle lokale beslissingen om afwijkingen te detecteren of fouten te voorkomen. Vooral de toepassingen met analyses van beeld, geluid, trillingen en stroomverbruik vergen een grote hoeveelheid rekenkracht en kunnen pas sinds kort ook lokaal uitgevoerd worden.&rdquo;</p>