• Expertises

  Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

 • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

 • Meer over de overkoepelende thema’s waarbinnen onze dienstverlening valt

 • Over AMIS, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

 • Nieuws, events en artikelen van AMIS

 • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij AMIS

Mediq krijgt Modern, gestandaardiseerd integratieplatform

Oracle heeft AMIS aanbevolen als integratiespecialist en ideale partner voor de realisatie van de nieuwe Middleware omgeving.

Klant

Mediq

Markt

Zorg

Publicatiedatum

11 december 2020

Mediq is een belangrijke speler in de internationale zorg. Iedere dag verbetert Mediq de kwaliteit van leven van miljoenen mensen, door ze te voorzien van medische middelen, medicijnen en bijbehorende zorg. Thuis, bij de huisarts, in het ziekenhuis of de zorginstelling, of via één van onze apotheken.

Mediq helpt miljoenen mensen en bezorgt bij circa 900.000 patiënten thuis. Mediq zit in 14 landen en heeft in bijna alle landen een leidende positie in de levering van medische hulpmiddelen aan zorgprofessionals. De 220 apotheken in Nederland bedienen ongeveer 2 miljoen klanten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht. Het bedrijf is opgericht in 1899 en heeft 7.100 medewerkers.

UITDAGING 

Bij Mediq voltrekken zich een aantal organisatorische veranderingen, waarbij Mediq Apotheken Nederland (ANL) los van de Mediq holding gaat opereren. Dit ter voorbereiding op de aankomende fusie van Mediq ANL met Brocacef. De overkoepelende IT afdeling moest dus ook worden gesplitst, zodat de afhankelijkheid van ANL van de centrale IT afdeling verdwijnt. De manier waarop deze splitsing moet plaatsvinden en de technologie die daarvoor het beste kan worden ingezet, is door Mediq zorgvuldig uitgezocht. Hierbij werd ook duidelijk dat de bestaande integratielaag, ofwel Middleware omgeving, van Mediq was verouderd. Er waren regelmatig foutmeldingen en op veel producten was er geen support meer. Daarbij was er voorheen niet voldoende nagedacht over de architectuur. Hierdoor ontbrak een gestructureerde ondersteuning van verschillende business processen. Terwijl dit een belangrijk aspect was, omdat er veel externe stakeholders, zoals apotheken, bij de verschillende business processen betrokken zijn. 

"AMIS weet heel veel over Oracle-producten en denkt meteen in oplossingen. Ze zijn flexibel en verplaatsen zich heel goed in wat wij als Mediq willen. Die bezieling van AMIS-medewerkers maakt het voor de IT-ers van Mediq heel plezierig om met ze samen te werken." Ton Spaapen, ICT manager van Mediq Apotheken:

-
AANPAK 

Mediq had voor de gewenste nieuwe integratielaag, ofwel Middleware omgeving, een aantal strategische doelen gedefinieerd:

 • Er moet gebruik worden gemaakt van ‘proven technology’; 
 • De nieuwe oplossing moet flexibel en betrouwbaar zijn; en
 • Er moet verregaande standaardisatie plaatsvinden. 

Uit het uitgevoerde onderzoek kwam naar voren dat de technologie die hiervoor het beste kan worden ingezet, de Oracle Database Appliance (ODA), de Oracle Database en SOA Suite en de WebLogic Suite zijn. Deze geïntegreerde stack werkt optimaal met de bestaande JD Edwards ERP applicatie van Mediq en de BI oplossing van Cognos die wordt gebruikt. Oracle heeft AMIS aanbevolen als integratiespecialist en ideale partner voor de realisatie van de nieuwe Middleware omgeving. 

Mediq en AMIS hebben gezamenlijk een realisatieteam gevormd, met als doel het zo snel mogelijk in gebruik nemen van de nieuwe Middleware omgeving. Op basis van de kennis en kunde van AMIS is een heldere technische architectuur neergezet, zodat de geselecteerde componenten op de meest effectieve en efficiënte manier worden ingezet en geïntegreerd. Vervolgens is het team pragmatisch met het migratietraject aan de slag gegaan, volgens de Agile methode. Parallel aan het configureren van de ODA is één service geselecteerd die de gehele keten beslaat. Die is eerst volledig werkend gemaakt in de nieuwe omgeving. Verschillende interne en externe stakeholders hebben uitvoerig getest of de service in de nieuwe omgeving naar wens werkt. De inzichten die zijn opgedaan tijdens het migreren van deze eerste service, zijn meegenomen bij de migratie van alle overige services naar het nieuwe platform. Het team bleek zeer succesvol en heeft de ontvlechting van systemen, de migratie naar en de ingebruikname van het nieuwe platform in slechts 4 maanden voor elkaar gekregen. 

RESULTATEN 

Met de nieuwe stack heeft Mediq Apotheken Nederland een modern, gestandaardiseerd integratieplatform in handen. Een zeer schaalbare architectuur, waarmee het ontwikkelen van nieuwe services of koppelingen met andere oplossingen eenvoudig kan worden gerealiseerd. Op deze manier is Mediq ANL klaar voor de toekomst. Ook is de performance van de omgeving enorm toegenomen, zo kunnen er acht keer meer transacties per seconde worden verwerkt. AMIS verzorgt het onderhoud en de eventuele doorontwikkeling van de nieuwe integratielaag, ofwel de Middleware omgeving. Mediq Apotheken Nederland is hierdoor niet meer uitsluitend afhankelijk van enkele eigen medewerkers of de IT afdeling van de moedermaatschappij.

Download

Lees ook het interview met Ton Spaapen, ICT Manager van Mediq
Een ding is zeker. Er kan meer dan u denkt. Wilt u zich laten verwonderen?

Ik praat er graag over met je

Adeline Kronemeijer

Consultant
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy
 • Expertises
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy