• Expertises

    Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

  • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

  • Meer over de overkoepelende thema’s waarbinnen onze dienstverlening valt

  • Over AMIS, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

  • Nieuws, events en artikelen van AMIS

  • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij AMIS

Efficiënter schoonmaken en een betere klantbeleving op een luchthaven door inzet van IoT

De luchthaven streeft naar uitmuntende faciliteiten en hecht daarom veel waarde aan een nette en opgeruimde omgeving. Om dit te realiseren is er 24/7 een team van schoonmakers actief. Zij legen en inspecteren alle prullenbakken op de luchthavens volgens vaste ophaalrondes. Met de nieuwe kansen die IoT biedt in de vorm van ‘slimme prullenbakken’ ontstond de vraag om hiermee betere resultaten te halen. In samenwerking met Undagrid, heeft AMIS een applicatie ontwikkeld waarmee processen efficiënter kunnen worden ingericht en de kwaliteit van het schoonmaakwerk omhoog gaat.

Klant

Schoonmaakbedrijf op een luchthaven

Nederlands bedrijf - agrarische sector

Markt

Reizigersvervoer

Thema

Emerging technologies

Publicatiedatum

10 mei 2021

l2

Hoogwaardig

De luchthaven is bezig om de een van meest duurzame en hoogwaardige in de wereld te worden. Met een uitmuntende luchthaveninfrastructuur en faciliteiten voor passagiers en vracht, zorgt de luchthaven voor de bloei van internationale handel, toerisme en kennisuitwisseling. Een team van schoonmakers is altijd actief bezig om te zorgen dat het overal Schoon blijft. Het op tijd legen van de vuilnisbakken is hierin een belangrijke taak.

Nieuwe mogelijkheden

Het legen van de prullenbakken werd altijd via vaste ophaalrondes gedaan. Ook waren er frequente inspectierondes om eventuele beschadigingen en defecten te signaleren. De huidige techniek maakt het mogelijk om dit slimmer aan te pakken. De vulgraad en defecten aan vuilnisbakken kunnen nu op afstand worden gedetecteerd. Het schoonmaakbedrijf op de luchthaven vroeg Undagrid en AMIS om deze techniek toe te passen en zo het schoonmaakproces efficiënter te maken, met een beter resultaat voor de reiziger: geen volle en defecte prullenbakken.

undagrid

Door vulgraadsensors te combineren met een route applicatie is het mogelijk om alleen de bakken te legen waarvoor dat nodig is. Het ontdekken van defecten kost hierdoor ook minder inspanning. Dit bespaart tijd op de rol als inspecteur en op de bakken die nog niet vol genoeg zijn. Een goede stap om de hoogwaardigheid van de luchthaven verder te doen stijgen.

Samenwerkingsproject

De monitoring en routing dienst is gerealiseerd in samenwerking met Undagrid, leverancier van het sensor platform. Dit platform meet de vulgraad en status van de bakken met behulp van sensoren die geoptimaliseerd zijn voor robuustheid en een lange batterijduur. De vulgraad van iedere bak wordt periodiek naar het platform verzonden. De ontvangen data wordt overgezet naar een dashboard en een mobiele app met de route van de schoonmaker.

De samenwerking met AMIS in dit traject helpt Undagrid zich te focussen op de kern activiteit. Het bouwen van een branche specifieke klantinterface is iets wat we liever beleggen bij een bedrijf als Conclusion

Marcus Breekweg - CDO bij Undagrid

Gebruiksvriendelijk en efficiënt

In dit nieuwe systeem worden databronnen, user experience en besturing optimaal geïntegreerd. Dit maakt het mogelijk om de werkprocessen ‘fact based’ in te richten. Er is extra aandacht besteedt aan de gebruikersinterface. Het betreft een ergonomische interface die zowel geschikt is voor gebruik op desktop applicaties als mobiele interfaces. Zo kunnen de schoonmaker, manager of planner allemaal de zelfde applicatie gebruiken tijdens hun werkzaamheden

Het nieuwe systeem heeft verschillende modi. Ten eerste is er een modus voor de schoonmakers. Hierin is de route zichtbaar van de bakken die vol zijn en geleegd dienen te worden. Er is ook een modus voor de operator die de routes kan instellen en eventueel correcties kan aanbrengen. Tot slot is er een modus voor de service engineer die de installatie van de sensoren verzorgt en het onderhoud op de bakken uitvoert. De schoonmakers kunnen via een eenvoudig menu zien welke bakken op de route geleegd moeten worden. Ook kunnen ze op de applicatie een defect of beschadiging melden. Deze worden direct ingepland in de route van de servicemonteur.

Omdat de geboden oplossing een sterke scheiding heeft tussen het sensorplatform en de gebruikersinterface is het mogelijk om dezelfde backend toe te passen voor een veelvoud van verschillende klantoplossing. Dat maakt dit platform uitermate flexibel en waardevol

Robbrecht van Amerongen - Head of IoT bij AMIS Conclusion

Nieuwe dienst

Dankzij de nieuwe applicatie heeft het schoonmaakbedrijf van de luchthaven een business transformatie doorgemaakt. In het klassieke model werden de schoonmaakdiensten per uur geleverd en was er minder zicht op het resultaat. Nu kunnen de resultaten goed worden gecontroleerd dankzij de ‘fact based’ diensten. Ook is het voor de schoonmakers duidelijker waar de focus op moet liggen zodat ze hun taken op de best mogelijke manier kunnen vervullen.

---

Over Undagrid

Undagrid is gespecialiseerd in creatieve IoT oplossingen. De onderneming is nu volop in bedrijf binnen een geselecteerde reeks doelsectoren. Ze hebben meerdere internationale onderscheidingen ontvangen voor het omzetten van baanbrekende ideeën in business cases. Dit zijn ze van plan door te zetten. Niet alleen voor hun klanten, maar ook voor zichzelf en voor de samenleving als geheel.

Ook interessant:

Verbeterde IT infrastructuur met Oracle Database Appliance bij een vervoersbedrijfOnline business system for a company in the Oil & Gas industry

Wil je erachter komen hoe jouw bedrijfsprocessen efficiënter gemaakt kunnen worden dankzij IoT?

Neem contact op met Robbrecht

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies
  • Expertises
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies